This page is also available in: English (English) 简体中文 (Chinese (Simplified))

Cara Daftar & Menghantar Potongan Cukai Bulanan (PCB) di Malaysia

PCB atau MTD adalah akronim biasa yang digunakan untuk Potongan Cukai Bulanan atau Monthly Tax Deduction di Malaysia. Nama-nama tersebut bermaksud perkara yang sama, kecuali satu dalam Bahasa Melayu dan satu lagi dalam Bahasa Inggeris. Kekeliruan seringkala berlaku kerana banyak orang yang bekerja berfikir bahawa pembayaran cukai pendapatan mereka telah dijaga melalui pemotongan bulanan PCB dari gaji mereka dan kerana itu, cukai tidak perlu dibayar lagi. Ini adalah salah faham yang biasa, kerana potongan PCB biasanya tidak mencukupi dan tidak akan meliputi jumlah cukai sebenar yang akan dibayar oleh penerima cukai.

PCB dan MTD adalah mekanisme potongan cukai pendapatan, di mana jumlah tertentu ditolak daripada pakej imbuhan semasa pekerja. Tujuan potongan ini adalah untuk meminimumkan beban kewangan kepada pekerja dari membayar sekali gus apabila jumlah cukai sebenar telah ditentukan.

PCB ditolak daripada gaji pekerja, dan adalah tanggungjawab majikan untuk memastikan jumlah yang diperlukan dikurangkan dengan sewajarnya. Majikan atau syarikat akan menghantar jumlah yang ditolak dari gaji kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri tidak lewat dari hari ke-10 bulan berikutnya.

 

Kaedah Pembayaran Lembaga Hasil Dalam Negeri

Majikan Malaysia mempunyai beberapa pilihan yang diberikan kepada mereka dari segi membuat pembayaran PCB kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia. Majikan mampu membuat bayaran yang diperlukan melalui pen drive, CD, disket, kemudahan e-pembayaran atau dengan membuat pembayaran manual melalui Borang CP39 atau CP39A.

Pembayaran Manual – Bayaran manual boleh dibuat oleh majikan melalui penyerahan Borang CP39 atau CP39A di kaunter pembayaran Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia. Borang asal, fotokopi atau terhasil melalui komputer juga boleh diterima. Pembayaran manual hanya boleh dibuat melalui medium elektronik bersama-sama dengan Borang 39 atau CP39A di kaunter di pusat pembayaran di Kuala Lumpur, Kota Kinabalu dan Kuching sahaja.

Pembayaran Menggunakan Disket – Pembayaran PCB juga boleh dibuat di semua cawangan CIMB Bank dan Public Bank Berhad di Malaysia, selagi format fail teks data mematuhi format data CP39 seperti yang digariskan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia . Untuk tujuan pembayaran, fail teks hanya boleh disimpan pada disket. Majikan yang membayar melalui kaedah disket, terutamanya untuk pembayar kali pertama, dinasihatkan untuk menghantar sampel format data CP39 dalam disket bersama dengan salinan potongan senarai potongan PCB untuk tujuan ujian. Permohonan yang berjaya akan dikeluarkan dengan surat kelulusan, dan permohonan yang tidak berjaya akan dikeluarkan dengan surat penolakan yang diiringi oleh suatu laporan.

Pembayaran Secara Online – Pembayaran PCB juga boleh dibuat dalam talian sama ada melalui FPX untuk mereka yang menjadi ahli FPX, atau dengan terus log masuk ke akaun perbankan internet masing-masing. Majikan perlu ambil perhatian bahawa pembayaran dalam talian PCB untuk e-PCB dan e-Data PCB hanya boleh dibuat melalui medium FPX dengan melayari laman web e-PCB atau e-Data PCB.

 

Bagaimana sekiranya Bayaran Tertangguh?

Majikan yang gagal memfailkan bayaran sebelum 15 bulan berikutnya dikenakan denda, dan denda minimum adalah RM200 dan tidak lebih daripada RM20,000 atau sehingga 6 bulan penjara atau dalam beberapa keadaan, kedua-duanya.

Sekiranya majikan tidak memotong bayaran PCB, atau menolak pembayaran tetapi gagal menghantarnya ke Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia, majikan boleh didakwa di mahkamah sivil.