This page is also available in: English (English) 简体中文 (Chinese (Simplified))

Perkhidmatan Persediaan Perniagaan di Malaysia

Malaysia merupakan salah satu negara yang pesat membangun di Asia Tenggara, di mana pelbagai kelebihan ditawarkan bagi menjadi destinasi pelaburan. Pertumbuhan ekonomi yang teguh telah menempatkan Malaysia sebagai pintu masuk yang ideal bagi pelabur asing untuk memasuki pasaran lain di rantau ini. Malaysia menawarkan peluang dan keupayaan merentasi rantaian nilai, dari pengilangan kepada pengedaran atau kepakaran teknikal dalam sektor perkhidmatan. Satu lagi perkara menarik adalah kemudahan untuk memulakan perniagaan di Malaysia di mana ia hanya memerlukan 3 prosedur, kurang dari 7 hari dan hanya mengenakan 7.2% pendapatan per kapita bagi yuran. Selain itu, kerajaan yang pro perniagaan telah menyediakan banyak insentif, geran dan faedah cukai kepada para pelabur di Malaysia.

Melihat kepada KDNK, permintaan domestik telah menyumbang kepada lebih separuh daripada KDNK Malaysia. Ditambah dengan usaha kerajaan, pasaran menawarkan peluang untuk syarikat yang menyediakan barang dan perkhidmatan pengguna yang seterusnya dapat mengurangkan kos sara hidup. Tambahan pula, Malaysia diiktiraf sebagai peneraju global dalam perkhidmatan kewangan Islam, menurut Laporan Kewangan Islam Global 2016 (GIFR 2016), selepas mendahului Iran dari segi Indeks Kewangan Negara Islam (IFCI).

 

Pendaftaran Pejabat Cawangan di Malaysia

Berbanding memperbadankan syarikat baharu di Malaysia, pelabur asing boleh memilih untuk memperbadankan syarikat sedia ada di Malaysia sebagai Pejabat cawangan. Pejabat cawangan adalah untuk pelabur asing jika mereka hanya merancang operasi pemasaran di Malaysia. Lebih banyak dokumen diperlukan dalam prosedur untuk pejabat cawangan dan yuran adalah berdasarkan modal saham syarikat induk asing di luar negara dalam matawang asing (yang akan ditukar kepada Ringgit Malaysia pada kadar tukaran semasa).

 

Persediaan Pejabat Perwakilan di Malaysia

Pejabat Perwakilan Malaysia di Malaysia bererti bahawa sebuah syarikat asing di Malaysia boleh melakukan beberapa aktiviti terhad untuk ibu pejabat atau prinsipalnya melalui pejabat perwakilan. Oleh itu, pejabat perwakilan tidak perlu diperbadankan. Bagaimanapun, pejabat perwakilan tidak boleh melakukan sebarang urusniaga perniagaan atau memperoleh apa-apa bentuk pendapatan [dari operasi] di Malaysia.

Sila ambil perhatian bahawa permohonan bagi memulakan pejabat perwakilan perlu mendapat kelulusan kerajaan:

  • Kementerian Perdagangan dan Industri (MITI) – untuk urusan perdagangan
  • Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) – untuk pelaburan dalam pembuatan dan perkhidmatan
  • Bank Negara Malaysia -bagi bank-bank asing
  • Kementerian Pelancongan – untuk perkhidmatan berkaitan pelancongan

 

Syarikat Dorman untuk Dijual

Syarikat rak adalah salah satu yang telah berdaftar dengan SSM atau Suruhanjaya Syarikat Malaysia, yang merupakan pengatur rasmi semua syarikat yang beroperasi secara sah di Malaysia. Syarikat-syarikat rak adalah syarikat yang telah didaftarkan sebagai perdagangan umum, dan oleh itu, mereka dapat melakukan semua jenis perniagaan selagi operasi tidak melanggar undang-undang dan peraturan tempatan negara. Jika permit tambahan dan kelulusan diperlukan, mereka mesti dilakukan sebelum syarikat memulakan operasi perniagaan.

Bagi meninjau perkhidmatan Persediaan Perniagaan yang berwibawa di Malaysia, sila hubungi kami melalui emel.