This page is also available in: enEnglish (English) zh-hans简体中文 (Chinese (Simplified))

Zon Perdagangan Bebas Digital

Malaysia melancarkan Zon Perdagangan Bebas Digital dengan kerjasama Kumpulan Alibaba untuk menyambut satu perkembangan baharu untuk ruang eCommerce ini. Bagi Kumpulan Alibaba, ini menandakan kali pertama bahawa syarikat itu telah menubuhkan sebuah e-hab terletak di luar China.

Menyediakan e-hab di Malaysia adalah selaras dengan rancangan Kumpulan Alibaba untuk membina Platform Dagangan Dunia Elektronik. Platform ini akan bekerja sebagai platform perdagangan global yang lebih inklusif dan inovatif untuk PKS dan pengguna. Menurut Pengasas Alibaba Jack Ma, Malaysia merupakan negara yang sesuai untuk memenuhi keperluan wawasan ini.

Ekonomi Malaysia mempunyai banyak potensi pertumbuhan, kerana perniagaan yang efisyen dan cekap yang merupakan antara sebab-sebab mengapa ia membuatkan Malaysia menjadi ideal Zon Perdagangan Bebas Digital. Menjadi Kawasan Perdagangan Bebas Digital adalah bukti bahawa Malaysia adalah teguh dan komited untuk memastikan PKS terus berkembang melalui ruang eCommerce ini.

Dengan pelancaran Zon Perdagangan Bebas Digital, ini bermakna Malaysia kini akan berkhidmat sebagai pusat e-memenuhi serantau serta bertindak sebagai hab serantau bagi PKS dan pasaran seterusnya.

Zon Perdagangan Bebas Digital akan dilaksanakan secara berperingkat dan terdiri daripada kedua-dua zon fizikal dan maya. Zon fizikal terdiri daripada dua hab, iaitu hub e-memenuhi dan perkhidmatan satelit hub. Zon maya terdiri daripada platform e-perkhidmatan.

 

Bagaimana Zon Perdagangan Bebas Digital akan memberi manfaat kepada Malaysia

Zon Perdagangan Bebas Digital Malaysia telah diwujudkan dengan idea untuk membantu perniagaan Malaysia mendapat manfaat lebih daripada globalisasi, walaupun cabaran ekonomi digital membawa bersamanya.

Zon Perdagangan Bebas Digital akan menjadi hab digital sehenti logistik, gerbang pembayaran, pelepasan dan keseragaman data, menyediakan PKS dengan alat yang diperlukan dan infrastruktur yang diperlukan untuk perdagangan global. Platform ini mempunyai potensi untuk menggandakan kadar pertumbuhan PKS di Malaysia dalam sektor eksport menjelang tahun 2025.

Zon Perdagangan Bebas Digital telah direka untuk usahawan muda dan PKS khususnya untuk membantu mereka berjaya dalam usaha perniagaan manakala membantu untuk memastikan bahawa KDNK negara terus berkembang dengan konsisten. Ekonomi digital dan ruang e-dagang adalah kunci untuk membantu perniagaan berjaya dalam talian.

Zon Perdagangan Bebas Digital dan ruang ekonomi digital mempunyai banyak peluang dan cabaran pada masa yang sama. Tetapi satu perkara yang pasti, dan itu adalah ruang e-dagang adalah trend pada masa depan, dan perniagaan-perniagaan perlu melengkapkan diri mereka untuk tidak terlepas peluang ini.

 

Pautan Pantas

Perkhidmatan Pemerbadanan
Panduan Perkhidmatan Pendaftaran Syarikat Malaysia
Soalan Lazim Pemerbadanan