This page is also available in: enEnglish (English)

Melakukan Perniagaan di Malaysia

Bank Dunia mengiktirafkan Malaysia sebagai tempat ke-23 terbaik di dunia untuk menjalankan perniagaan mengikut kemudahan, dan pengiftirafan ini disenaraikan dalam edisi terbaru Laporan Membuat Perniagaan 2017. Menurut Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri di Malaysia, yang lebih dikenali sebagai MiTi, Malaysia telah menduduki tempat ke-18 dalam laporan 2016 tetapi kedudukannya telah disemak semula ke kedudukan ke-22 kerana beberapa perubahan dalam metodologi perlu diambil kira pada tahun tersebut. Tahun ini, Malaysia menduduki tempat ke-23.

Walau bagaimanapun, mengikut MiTi, dalam rantau ASEAN, Malaysia menduduki tempat kedua dari Singapura dan mendahului negara-negara lain seperti Thailand, Indonesia, Jepun, China, Perancis, Switzerland dan India. Menduduki tempat kedua selepas Singapura menunjukkan bahawa Malaysia adalah salah satu daripada dua negara teratas di dunia untuk membuat perniagaan, dengan kebanyakkan syarikat antarabangsa yang telah sedia menubuhkan asas operasi di negara ini.

 

Penafian bagi Kedudukan

Sebab penafian bagi kedudukan Malaysia boleh dikaitkan dengan kejatuhan prestasi dalam penunjuk bagi Memulakan Perniagaan dan Membayar Cukai, dengan peningkatan dalam bilangan prosedur yang diperlukan oleh pelabur yang ingin mengendalikan sebuah syarikat di Malaysia secara sah, yang melihat peningkatan daripada enam prosedur kepada 8.5 prosedur. Bilangan hari yang diperlukan untuk memulakan perniagaan di Malaysia juga meningkat secara mengejut dari tujuh hari kepada 18.5 hari.

Bank Dunia menyatakan bahawa, memulakan perniagaan di Malaysia menjadi lebih sukar kerana sesebuah syarikat dikehendaki memperoleh pendapatan tahunan lebih daripada RM500,000 untuk mendaftar sebagai pembayar GST. Walau bagaimanapun, dengan lebih positif, pembayaran cukai di Malaysia bukannya mudah dengan pengenalan sistem dalam talian untuk memfailkan dan membayar cukai GST.

 

Melangkah Kehadapan Dalam Melakukan Perniagaan di Malaysia

Melangkah ke hadapan, Malaysia lebih prihatin untuk menangani kelemahannya dan mewujudkan persekitaran perniagaan negara yang lebih mesra untuk menggalakkan lebih banyak pertumbuhan perniagaan di dalam negara. Pemudah, sebuah pasukan petugas khusus sektor semi-swasta yang menguruskan perniagaan, didedikasikan untuk mengenal pasti bidang-bidang yang memerlukan perbaikan dan menangani sebarang isu yang berkaitan.

Malaysia juga memperkenalkan Akta Syarikat 2016, yang bertujuan untuk membawa peningkatan dalam proses pendaftaran perniagaan. Akta ini bertujuan untuk mempermudahkan proses penggabungan dengan mengeluarkan borang yang banyak, meterai biasa, memorandum dan artikel persatuan dan membuat pelantikan seorang setiausaha syarikat pada masa penubuhan sebagai sebuah pilihan. Langkah ini mengurangkan masa dan kos melibatkan dalam memulakan perniagaan di Malaysia.

Walau bagaimanapun, meskipun terdapat cabaran, Malaysia masih diiktiraf dan terus diiktiraf sebagai sebuah syarikat dengan dasar mesra perniagaan dan persekitaran ekonomi yang berdaya saing dan akan terus menjadi pilihan utama bagi pelabur yang ingin mengembangkan pertumbuhan mereka ke dalam rantau ASIA. Malaysia sentiasa mengalu-alukan pelaburan asing dan secara aktif mempelawa lebih banyak pelaburan ke dalam negara dengan menawarkan gabungan insentif untuk pelaburan asing dan ia akan terus melakukannya.