This page is also available in: enEnglish (English) zh-hans简体中文 (Chinese (Simplified))

Semakan Nama Domain Syarikat Malaysia

Menamakan perniagaan anda adalah salah satu langkah terpenting ketika anda memulakan perniagaan baharu, dan kadang-kala sangat mencabar. Nama perniagaan yang baik sebenarnya dapat membantu para pelanggan untuk mengingati perniagaan dan perkhidmatan anda, menguraikan nilai, dan menyampaikan mesej jenama perniagaan anda.

Bagaimanapun, memilih nama perniagaan telah menjadi tugas sukar di era moden ini apabila semakin banyak syarikat memiliki laman web mereka sendiri, yang bermaksud anda perlu menimbangkan ketersediaan nama domain apabila anda memutuskan nama perniagaan. Nama perniagaan dengan nama domain yang tidak sepadan mampu menempah bencana untuk perniagaan anda. Dengan banyak nama domain yang terbaik (atau pilihan anda) yang telah diambil, anda mungkin tidak dapat memadankan nama perniagaan anda dengan nama laman web [atau domain]. Oleh itu, adalah penting bagi anda mengetahui bagaimana mencari nama perniagaan dan nama domain yang sepadan.

Semakan ketersediaan nama domain anda dengan alat semakan nama Syarikat Malaysia dan tempah Nama Syarikat anda melalui Perkhidmatan Pendaftaran Syarikat Malaysia kami atau periksa Pakej Pemerbadanan Syarikat Malaysia kami.

Semak Ketersediaan Nama Domain Syarikat

 

Bagi Domain .com:

 

Bagi Domain .com.my serta .my:

MYNIC Domain Check

Apa sebenarnya nama domain?

Nama domain, secara tepat, ditakrifkan sebagai nama laman web. Nama domain dibangunkan dan digunakan untuk mencari dan mengenal pasti entiti di Internet berbanding menggunakan alamat IP. Dalam kata lain, jika seseorang menaip www.yourdomain.com, dia akan pergi ke laman web anda bukan orang lain. Sama seperti nama perniagaan anda, setiap nama domain adalah unik dan tidak ada dua laman web yang boleh memiliki nama domain yang sama. Oleh itu, anda perlu mendaftar nama domain sebelum anda boleh mula menggunakannya bagi laman web anda.

 

Bagaimana menghasilkan nama domain yang baik?

Nama domain yang baik memenuhi kriteria berikut, yang juga sama dengan nama perniagaan:

  • Ringkas dan tepat– nama domain adalah seperti identiti perniagaan anda dalam persekitaran maya, ia harus pendek dan mudah diingat.
  • Mudah difahami– memilih nama domain yang memenuhi kriteria ini adalah seakan membolehkan pelanggan anda mencari dengan cepat dan mudah dengan menaip perkataan [nama domain] yang pendek dan ringkas. Ini bermakna tidak menggantikan nombor dengan ejaan atau helah lain.
  • Membina jenama– Sama seperti nama perniagaan anda, nama domain adalah satu lagi strategi penjenamaan yang anda letakkan dalam talian. Dapatkan nama domain yang sepadan bagi memberi gambaran jenama anda adalah lebih baik berbanding sesuatu yang tidak mewakili perniagaan atau jenama anda!

 

Bagaimana memiliki nama domain yang sepadan?

Nama domain yang sepadan dan baik untuk laman web, sebenarnya, merupakan perkara pertama yang menyambut pelanggan berpotensi ke laman web anda. Oleh itu, mencari nama domain yang tepat untuk laman web anda pada dasarnya adalah penting untuk kejayaan laman web anda. Cara terbaik bagi memastikan nama domain pilihan anda sesuai dengan nama perniagaan adalah untuk menjalankan semakan nama domain sebelum pendaftaran.

Dengan perkhidmatan semakan nama domain kami, anda diberi jaminan bagi mendapatkan nama domain yang baik untuk laman web anda. Perkhidmatan semakan nama domain kami dapat membantu anda memeriksa nama domain tersedia yang baik. Dengan semakan nama domain, anda dapat meneroka dan mengetahui pelbagai pilihan untuk laman web anda dengan mudah!

Sebelum anda mendaftarkan syarikat anda, di sini terdapat informasi yang perlu anda ketahui: