This page is also available in: English (English) 简体中文 (Chinese (Simplified))

Pelaksanaan GST di Malaysia

Kerajaan Malaysia telah menggantikan sistem cukai terdahulu SST (Cukai Jualan dan Perkhidmatan) dengan GST (Cukai Barangan dan Perkhidmatan) untuk meningkatkan keberkesanan dan kecekapan sistem percukaian negara.

Cukai Barangan dan Perkhidmatan merupakan sistem cukai yang telus, berkesan, pro-perniagaan dan cekap, yang mempunyai potensi untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi dan meningkatkan daya saing pasaran global. Dengan itu, oleh kerana ia tidak dipengaruhi oleh penaikkan dan penurunan dalam ekonomi, ia mempunyai kapasiti untuk menjana sumber pendapatan yang stabil.

Tambahan pula, GST juga telah diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia untuk mengatasi masalah yang berkaitan dengan Cukai Jualan dan Perkhidmatan seperti pergeseran nilai, kesan kompaun, pindahan harga, masalah klasifikasi, tiada pelepasan yang tetap ke atas barang yang dieksport dan melata.

Kadar GST di Malaysia adalah hampir 4 peratus manakala ambang pendaftaran adalah RM500,000 setahun. Ia adalah penting untuk perniagaan, kedua-dua syarikat tempatan dan asing, yang mempunyai bekalan bercukai melebihi RM500,000, untuk mendaftar dan melaksanakan GST. Walau bagaimanapun, skop dan kerumitan keperluan GST sering membuat ia sukar bagi syarikat-syarikat untuk melaksanakan sistem cukai ini dengan betul. Dan pelaksanaan cukai yang tidak betul bukan sahaja memberi kesan negatif kepada fungsi-fungsi perakaunan anda, tetapi ia juga mempunyai implikasi ke atas proses perniagaan lain seperti perolehan, jualan dan pengurusan, rantaian bekalan, dan sebagainya.

Jika anda tidak pasti dengan pelaksanaan GST, kami sedia membantu anda. 3E Accounting merupakan pakar dalam perkhidmatan pelaksanaan GST. Kami berjanji anda melaksanakan sistem GST dengan lancar dan cepat ke dalam model perniagaan sedia ada anda.

 

Perkhidmatan Pelaksanaan GST kami Termasuk:

Pasukan kami akan membantu anda dengan proses mengkaji industri, isu-isu, isu-isu peralihan, masalah pentadbiran dan juga untuk menilai implikasi perniagaan anda. Pasukan kami juga akan mengkaji semula sistem perakaunan anda dan semak kesediaan untuk GST.

Perkhidmatan lain termasuklah:

  • Pengenalpastian Skim GST untuk perniagaan
  • Mengkaji semula kontrak penting dan implikasi GST
  • Menyemak dan menasihati dalam penyimpanan rekod keperluan dan format dokumentasi

Kami di 3E Accounting bekerjasama dengan anda untuk memastikan anda melaksanakan sistem GST dalam landskap perniagaan anda dengan betul.

Untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan kami untuk memastikan pelaksanaan GST ataupun bantuan perkhidmatan, hubungi kami hari ini! Hubungi kami untuk pertanyaan dan perkhidmatan.

Patuh sistem GST dan pastikan kesemua faedah sistem cukai yang baru diperkenalkan ini boleh digunakan dalam perniagaan anda.