This page is also available in: enEnglish (English)

Panduan Pegawai Dagang Memulakan Perniagaan di Malaysia selaku Warga Asing

Terletak secara strategik di tengah-tengah Asia Tenggara, Malaysia adalah pintu gerbang ideal ke pasaran ASEAN. Diangkat selaku negara yang mengalu-alukan para pelabur asing, Malaysia merupakan salah satu negara terbaik di rantau ini di dalam menawarkan peluang-peluang perniagaan berhubung dengan lain-lain pasaran di ASEAN.

 

Memulakan Peniagaan di Malaysia

Fakta yang tidak dapat disangkal ialah Malaysia merupakan satu daripada destinasi pilihan pelaburan di Asia Tenggara hasil dari ekonominya yang melonjak. Selaku hab perniagaan di tengah-tengah rantau, negara ini menarik pelabur asing dari serata pelusuk dunia. Rangkaian pengangkutannya yang meluas dan dihubung dengan baik merupakan faktor mengapa Malaysia dilihat sebagai pengkalan dengan akses kepada perniagaan terutamanya bagi industri pengilangan, perkhidmatan serta eksport. Bagaimanapun, memulakan perniagaan sebagai pegawai dagang dalam negara ini bukan tugas yang mudah. Di sini disediakan panduan komprehensif bagi membantu anda melakukannya:

 

Langkah 1: Ketahui jenis perniagaan yang dapat anda lakukan sebagai pegawai dagang?

Malaysia menyambut pelabur asing bagi melakukan perniagan di negara ini. Langkah pertama yang perlu diketahui ialah jenis perniagaan yang dapat anda lakukan sebagai pegawai dagang/pelabur asing. Seperti bidang kuasa-bidang kuasa lain, Malaysia punyai pelbagai jenis entiti perniagaan. Pilihan tentang jenis entiti perniagaan akan mempengaruhi keperluan pematuhan, struktur cukai dan sebagainya. Di Malaysia, pegawai dagang atau pelabur asing boleh memilih untuk menubuhkan syarikat pemerbadanan tempatan atau syarikat milik asing tetapi para pelabur terbabit tidak dapat menubuhkan pemilikan tunggal atau perkongsian di Malaysia, melainkan mereka memiliki status penduduk tetap (PR) di Malaysia.

Secara umum, syarikat sendirian berhadpejabat cawangan, serta pejabat perwakilan adalah tiga jenis entiti perniagaan yang menjadi pilihan warga asing di Malaysia.

 

Langkah 2: Daftar syarikat anda

Seperti mana-mana bidang kuasa di dunia, Malaysia punyai prosedur dan proses tersendiri bagi mendaftarkan syarikat. Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) merupakan agensi pentadbir yang memperbadankan syarikat-syarikat di Malaysia.

Di sini disertakan langkah-langkah di dalam proses mendaftarkan syarikat di Malaysia:

  1. Namakan perniagaan anda
  2. Lakukan carian nama sebelum pendaftaran (Anda boleh merujuk kepada panduan SSM bagi carian nama sebelum anda membuat permohonan)
  3. Hantarkan dokumen-dokumen pendaftaran kepada SSM dalam tempoh 3 bulan selepas kelulusan nama syarikat anda diterima (anda boleh mengetahui jenis dokumen-dokumen pendaftaran yang diperlukan di sini)
  4. Bayar yuran pendaftaran untuk entiti perniagaan [yang anda pilih] termasuk deposit bagi ruang pejabat/kedai serta deposit awal akaun bank.
  5. Mohon lesen perniagaan seperti lesen WRT (di sini disertakan senarai lesen-lesen perniagaan dan prosedur-prosedur pemohonan)
  6. Buka akaun korporat untuk perniagaan anda.

Anda boleh membaca lebih lanjut tentang pertimbangan utama sebelum [warga asing] menubuhkan syarikat di Malaysia daripada laman sesawang kami.

 

Dapatkan Bantuan Profesional bagi Memulakan Perniagaan Anda di Malaysia

Memulakan perniagaan selaku pegawai dagang bukanlah tugas yang mudah, tetapi ianya akan menjadi lebih menyenangkan sekiranya anda mendapatkan bantuan sewajarnya, dengan menggunakan firma profesional yang bereputasi seperti bantuan daripada 3E Accounting Malaysia. 3E Accounting Malaysia memiliki reputasi sebagai pembekal solusi sehenti – di mana kami tersenarai sebagai laman sesawang pendaftaran syarikat secara online no. 1. Kami boleh membantu anda menubuhkan syarikat di Malaysia bermula dengan proses pendaftaran syarikat, permohonan lesen perniagaan sehingga kepada pembukaan akaun bank dan banyak lagi. Dalam kata lain, anda boleh meluaskan portfolio perniagaan anda di Malaysia secara mudah dengan bantuan profesional dari 3E Accounting Malaysia. Hubungi kami untuk mengetahui bagaimana anda dapat dibantu oleh kami bagi menubuhkan syarikat anda dan melaksanakan perniagaan tanpa sebarang kerumitan!