This page is also available in: enEnglish (English)

3E Accounting merupakan firma perakaunan istimewa, berbeza dengan yang lain dan melihat melangkaui apa yang perlu dilakukan firma perakaunan di dalam membantu klien mengembangkan perniagaan mereka. Apa yang membuatkan 3E Accounting berbeza dari yang lain dan muncul sebagai antara firma perakaunan terbaik di Malaysia ialah pasukan profesional hebat yang diterajui rakan-rakan kongsi berkaliber.

 

Ms. Stephanie Chua – Rakan Pengurusan

Stephanie Chua - Managing Partner of 3E Accounting Malaysia

Cik Stephanie merupakan Ahli Felo Persatuan Akauntan Berkanun Bertauliah (FCCA), Akauntan Berkanun Singapura (CA (Singapura)) Institut Akauntan Bertauliah Singapura (ISCA), seorang Pengamal Cukai Bertauliah (Cukai Pendapatan) Institut Akauntan Cukai Bertauliah Singapura (SIATP), Akauntan Berkanun Malaysia (CA (Malaysia)), Ahli Biasa Institut Pengurusan Sumber Manusia Malaysia (MMIHRM), serta Ahli Bersekutu Institut Sumber Manusia Singapura (SHRI).

Sebelum menyertai 3E, Cik Stephanie adalah akauntan syarikat tersenarai di Singapura.

Stephanie juga pernah bekerja di firma audit bersaiz sederhana di Singapura (LTC LLP, sebuah syarikat bersekutu BKR International) dan di Malaysia (Baker Tilly Monteiro Heng, sebuah syarikat bersekutu Baker Tilly). Semasa perkhidmatannya, beliau terlibat dalam audit syarikat-syarikat tersenarai dan tidak tersenarai dalam pelbagai industri.

Pengalamannya meliputi pelbagai industri termasuk pembuatan, perdagangan, peruncitan, hospitaliti, pembinaan, loji rawatan air, pasarraya besar, organisasi bukan keuntungan, pembangunan hartanah dan pegangan pelaburan.

Stephanie juga adalah ahli Tripartite Forum (TriCom) bagi Forum Tripartism Singapura (STF), yang dilantik pada tahun 2016. Sebagai ahli TriCom, Stephanie sering berkongsi pengalaman kisah hidupnya dengan TriCom dan secara proaktif mempromosikan keseimbangan kerja-hidup dalam 3E serta berharap dapat memberi inspirasi kepada lebih ramai usahawan untuk berbuat demikian.

STF ditubuhkan secara bersama oleh Kementerian Tenaga Manusia, Kongres Kesatuan Sekerja Nasional (NTUC) dan Persekutuan Majikan Kebangsaan Singapura (SNEF) dan direka untuk memperluas, memperdalam dan memperkuat semangat tripartisme melalui rangka kerja berstruktur. Jawatankuasa dan inisiatif tiga serangkai menyediakan garis panduan dan cadangan mengenai isu seperti upah, pekerjaan adil dan menggaji pekerja yang lebih berusia.

Stephanie juga merupakan pemegang perlantikan utama (key appointment holder) 3E Accounting yang menyelia operasi berkaitan dengan Sumber Manusia termasuk permohonan pas pekerja, perundingan sumber manusia, dan sebagainya.

 

Mr. Lawrence Chai – Rakan Kongsi

Lawrence Chai - Director of 3E Accounting Malaysia

Encik Lawrence Chai merupakan Ahli Felo Persatuan Akauntan Berkanun Bertauliah (FCCA), Akauntan Berkanun Singapura (CA (Singapura)) Institut Akauntan Bertauliah Singapura (ISCA), Pengamal Cukai Bertauliah (Cukai Pendapatan & GST) Institut Akauntan Cukai Bertauliah Singapura (SIATP), Akauntan Berkanun Malaysia (CA (Malaysia)), ahli CPA Australia (CPA (Aust.)), Ahli Biasa Institut Pengurusan Sumber Manusia Malaysia (MMIHRM ), Ahli Bersekutu Institut Sumber Manusia Singapura (SHRI), Sekutu Persatuan Institut Setiausaha & Pentadbir Berkanun Singapura (SAICSA) dan Ahli Biasa Institut Pengarah Singapura (“MSID”). Lawrence telah dianugerahkan Kelayakan Antarabangsa LCCI untuk Sistem Perakaunan Berkomputer MYOB dan Sijil UCCI untuk sistem Perakaunan Berkomputer UBS. Selain itu, Lawrence juga adalah Penasihat Bersertifikat Xero dan QuickBooks ProAdvisors.

 

Sebelum menubuhkan firma perakaunannya sendiri, 3E Accounting, pada tahun 2011, Lawrence bekerja di sebuah firma audit bersaiz sederhana yang memiliki pejabat di Singapura dan Malaysia. Lawrence memulakan kerjayanya di Baker Tilly Monteiro Heng, sebuah syarikat bersekutu Baker Tilly di Malaysia. Semasa bekerja di Baker Tilly, beliau terlibat dalam audit syarikat-syarikat tersenarai dan tidak tersenarai dalam pelbagai industri. Beliau juga terlibat dalam perkhidmatan penasihat perniagaan termasuk ulasan due diligence untuk syarikat tempatan dan luar negara serta penyiasatan khas.

Pengalaman beliau di Singapura bersama LTC PLT, sebuah syarikat bersekutu BKR International di Singapura meluas ke pelbagai industri bagi syarikat tersenarai dan tidak tersenarai termasuk dalam industri pembuatan, perdagangan, peruncitan, hospitaliti, pembinaan, loji rawatan air, pasarraya besar, organisasi non-profit, kejuruteraan perisian, pembangunan hartanah dan pegangan pelaburan.

 

Mr. Lois Tang – Pengarah Cukai

Lois Tang - Tax Director of 3E Accounting Malaysia

Encik Lois Tang merupakan ejen cukai berlesen yang diiktiraf Kementerian Kewangan, ahli Institut Cukai Berkanun Malaysia, Institut Akauntan Malaysia dan Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun.

Sebelum menyertai KPMG Tax di Malaysia, Encik Lois memulakan kerjayanya di sebuah firma audit bersaiz sederhana, Baker Tilly di Malaysia. Semasa perkhidmatannya, beliau terlibat dalam audit syarikat tersenarai dan tidak tersenarai dari pelbagai industri.

Dengan pengalaman selama 8 tahun dalam KPMG Tax di Malaysia, beliau menimba pengalaman yang tidak ternilai mengenai aspek praktikal cukai korporat di Malaysia. Beliau telah terlibat dalam menyediakan khidmat nasihat dan pematuhan cukai serta kajian semula ketekunan cukai ke atas syarikat yang tertakluk kepada pembelian, pengambilalihan dan penggabungan. Pengalaman cukai beliau meliputi pelbagai industri termasuk perdagangan, pembuatan, pegangan pelaburan, penjagaan kesihatan, perbankan dan kewangan, perhotelan, perladangan, pembinaan dan pembangunan hartanah.

Beliau kini memiliki pengalaman kepakaran dalam kedua-dua aspek cukai peribadi serta cukai korporat di Malaysia.

 

Pasukan Kami

Bagi memastikan bahawa anda mendapat manfaat daripada perkhidmatan berkualiti tinggi, rakan kongsi dan pasukan di 3E Accounting menerapkan pengalaman dan pengetahuan profesional di dalam industri untuk membantu mengembangkan perniagaan anda.

 

3E Accounting Malaysia Team

Ahli pasukan kami yang komited menekankan perkhidmatan tambah nilai dan interaksi pelanggan. Mereka berharap untuk memberikan perkhidmatan yang cekap, berkesan dan menjimatkan kepada anda melalui tindak balas cepat dengan nasihat yang profesional serta boleh dipercayai. Sebagai satu pasukan, kami menawarkan perkhidmatan lancar berselaras yang memberi tumpuan kepada menambah nilai untuk faedah anda.

Pasukan profesional kami menerapkan amalan terbaik di mana anda akan menerima nasihat profesional yang tepat dan terkini dari kami. Kami sentiasa menaiktaraf diri untuk mengikuti peraturan, perkembangan kewangan dan antarabangsa terkini. Dilengkapi dengan set kemahiran terbaik, pasukan kami sentiasa bersedia melayani anda dengan sentuhan peribadi ketika anda memerlukan sebarang bantuan.

 

Kelayakan Profesional Kami

ACCA The Global Body For Professional AccountantsMind Your Own Business MYOBUser Business SystemMalayian Institute of Accountants Registered Firm Malaysian Association of the Institute of Chartered Secretaries and Administrators MIHRM - Malaysian Institute of Human Resource Management