This post is also available in: English 简体中文 (Chinese (Simplified))

3E Accounting Malaysia merupakan ahli bebas 3E Accounting International, sebuah jaringan Perakaunan Antarabangsa dengan kehadiran global di lebih daripada 110 buah negara di serata dunia. Menawarkan perkhidmatan melangkaui tahap kecemerlangan melalui jaringan antarabangsa yang dihubungkan dengan baik, 3E Accounting International dipercayai di kalangan klien-klien kerana latar belakang profesional yang kukuh, pengetahuan baik di dalam jurisdiksi tempatan, dan kepakaran pengalaman dalam menangani klien di peringkat antarabangsa.

3E Accounting telah meraih pelbagai anugerah yang memperakui pencapaian dan sumbangannya kepada industri, dan telah mendapat liputan di media seperti malaymail. Tenaga profesional yang berdedikasi di 3E Accounting mengaplikasi pengalaman industri dan pengetahuan mendalam tentang regim pengawalseliaan di Malaysia, lanskap ekonomi dan perniagaan bagi melanjutkan pelan pengembangan perniagaan para pelanggan.

 

Detik Penting Perkembangan 3E Accounting

Peluasan Perniagaan Luar Negara

Pada tahun 2014, 3E Accounting telah menubuhkan pejabat luar negara pertamanya di Malaysia. 

Pada 2016, penubuhan 3E Accounting International, yang bertujuan untuk menawarkan perkhidmatan di luar kecemerlangan melalui rangkaian perakaunan global yang bersambung dengan baik. Hari ini, ia merupakan rangkaian perakaunan global terbesar tempatan dengan kehadiran antarabangsa di kira-kira 110 negara di seluruh dunia. 3E Accounting International telah ditubuhkan dengan latar belakang profesional yang kukuh, pengetahuan yang baik dalam bidang kuasa tempatan mereka dan pengalaman yang dipercayai dalam mengendalikan pelanggan di peringkat antarabangsa.

Sejak itu, 3E Accounting membina pasukan pakar terasnya yang sangat berpengalaman dan mahir dalam bidang seperti rejim kewangan, cukai, korporat, nasihat dan kawal selia. Sehingga kini, 3E Accounting telah memberi perkhidmatan kepada asas pelanggan lebih 4,000 syarikat dan syarikat baru.

Penghargaan Korporat dan Media

3E Accounting telah mencapai pencapaian yang ketara selama ini dan mendapat pengiktirafan yang meluas atas sumbangan yang dibuatnya kepada masyarakat dan industri. Banyak anugerah yang diterima oleh 3E Accounting menjadi bukti kecemerlangannya dalam perkhidmatan yang diberikan dan pengiktirafan atas sumbangan yang dibuatnya cth, Anugerah Majikan Teladan TAFEP, Executive of the Year (Perkhidmatan Kewangan), Rangkaian Perakaunan Global Tumbuhan Rumah Terbaik dsb. Perakaunan 3E kerap dipaparkan dalam media daripada Singapore Business Review , The Straits Times – Lawatan oleh Menteri Josephine Teo,  The Straits Times – Firma pengauditan PKS pertama yang disatukan dan wawancara radio tentang 958FM, 883 JiaFM dan percaya teguh dalam Tadbir Urus Alam Sekitar, Sosial dan Korporat, kehadiran media positif 3E Accounting dan komitmen ESG yang kukuh telah mengukuhkan Kumpulan Perakaunan 3E sebagai sebuah syarikat yang dipercayai, boleh dipercayai dan responsif. warga korporat yang boleh dipercayai dan firma global.

Jalan Hadapan

Didorong oleh keghairahan dalam inovasi dan permintaan yang semakin meningkat terhadap teknologi yang lebih baharu dan lebih baik, 3E Accounting dan pasukannya kini melaburkan banyak usaha mereka dalam mereka bentuk dan membangunkan penyelesaian teknologi yang mengubah permainan untuk memudahkan keperluan perniagaan. Ini dilakukan bertujuan untuk merekayasa semula proses perniagaan tradisional menggunakan penyelesaian automatik yang lebih canggih semasa Singapura maju ke arah Negara Pintar.

Dalam sokongan Peta Transformasi Industri Perkhidmatan Profesional (ITM), 3E Accounting telah menubuhkan pasukan Penyelidikan dan Pembangunan Digital dan merumuskan Pelan Induk Digital untuk memetakan transformasi digital perniagaan, memfokuskan pada bidang pertumbuhan baharu dalam proses robotik automasi (RPA), Pembelajaran Mesin dan Kepintaran Buatan (AI). Aplikasi lanjutan ini membolehkan 3E Accounting menyampaikan nasihat perniagaan tersuai dan menyediakan penyelesaian berasaskan awan yang paling terkini kepada pelanggan. Alat ini bukan sahaja meningkatkan tahap kecekapan proses kerja dengan ketara, tetapi yang lebih penting, ia menyediakan pelanggan kelebihan digital di tengah-tengah persaingan dengan mengurangkan kedudukan mereka dalam pendigitalan.

Abigail Yu – Pengarah Kumpulan 3E Accounting

Abigail Yu

Abigail menyelia kepimpinan eksekutif, mengetuai operasi dan hala tuju strategik bagi keseluruhan Kumpulan 3E Accounting, termasuk Penyelesaian IT, perhubungan awam dan fungsi pemasaran digital syarikat untuk memacu daya saing dan kejayaan perniagaan secara menyeluruh.

Lulusan National University of Singapore dengan ijazah kepujian dalam bidang Komunikasi dan Media Baharu, beliau telah dilatih secara meluas dan mahir dalam hal-hal komunikasi perniagaan. Bidang pengkhususan beliau termasuk pengurusan krisis, komunikasi kewangan dan pengurusan komunikasi.

Memiliki cita-cita tinggi, Abigail telah berjaya meletakkan 3E Accounting sebagai firma perakaunan robotik pertama di Asia-Pasifik yang didorong oleh Pembelajaran Mesin (ML) dan Kecerdasan Buatan (AI), menjenamakan 3E Accounting sebagai perintis dalam merangkumi automasi perniagaan robotik (RPA) dalam industri perakaunan dan penyesuai pantas berikutan cabaran yang hadir dengan COVID-19. Ini mengukuhkan visi 3E sebagai penyedia perkhidmatan terkemuka dunia untuk terus mendahului perkembangan pasaran utama serta para pesaingnya.

Melangkah ke hadapan, Abigail akan terus membangunkan strategi baharu untuk meningkatkan kedudukan semasa 3E Accounting dan mengangkat kedudukannya agar sentiasa berada di hadapan sebagai peneraju pasaran di bidang perakaunan.

Lois Tang – Pengarah Cukai

Mr Lois Tang – Pengarah Cukai

Lois Tang merupakan Pengarah Cukai di 3E Accounting. Beliau merupakan agen cukai bertauliah dengan kelulusan daripada Kementerian Kewangan, seorang ahli Institut Cukai Bertauliah Malaysia, Institut Akauntan Malaysia, dan Persatuan Akauntan Berkanun Bertauliah. Sebelum menjawat jawatan di KPMG Tax di Malaysia, Lois memulakan kerjaya di firma audit bersaiz sederhana, Baker Tilly di Malaysia. Ketika bertugas di sana, beliau terlibat secara progresif di dalam pengauditan syarikat disenaraikan dan syarikat tidak disenaraikan daripada pelbagai industri.

Pengalaman beliau selama 8 tahun di KPMG Tax di Malaysia diterjemahkan kepada pengalaman berharga di dalam aspek praktikal percukaian korporat di Malaysia. Beliau telah terlibat di dalam memberikan nasihat percukaian dan perkhidmatan pematuhan serta penilaian ketekunan wajar bagi syarikat-syarikat yang tertakluk kepada pembelian, pengambilalihan dan penggabungan. Pengetahuan luas beliau di dalam percukaian meliputi pelbagai industri termasuk perdagangan, pengilangan, pegangan pelaburan, penjagaan kesihatan, perbankan dan kewangan, perhotelan, perladangan, pembinaan dan pembangunan hartanah. Lois juga merupakan pakar berpengalaman di dalam kedua-dua percukaian individu serta korporat di Malaysia.

Nur Zawani Binti Zulkufli – Pengurus Kesetiausahaan Korporat

Madam Nur Zawani Binti Zulkufli - Secretarial Manager

Zawani merupakan Pengurus Kesetiausahaan Korporat 3E Accounting Malaysia. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Korporat dengan pengkhususan Amalan Kesetiausahaan Syarikat dari Universiti Teknologi MARA, Malaysia, Zawani juga memiliki Sijil Lesen Setiausaha (LS) dan Sijil Pengamalan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Zawani memiliki pengalaman lebih sedekad sebagai setiausaha korporat yang menguruskan portfolio pelbagai pelanggan dalam pelbagai industri. Beliau amat bersemangat tentang profesionnya dan sangat komited dalam melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan kepadanya, membantu dan membimbing pelanggan agar memenuhi kewajipan kesetiausahaan korporat dan pematuhan dengan berkesan. Zawani juga merupakan ketua pasukan yang bertanggungjawab, berpengetahuan dan cekap serta disenangi dan dihormati oleh ahli pasukannya.

Dengan sokongan padu daripada ahli pasukan beliau yang profesional dan berpengalaman, Zawani telah berjaya memperoleh dan membina kepercayaan serta membentuk perkongsian dan kerjasama yang kukuh dengan para pelanggan, serta bergerak maju bersama mereka.

Untuk manfaat semua pemegang taruh, Zawani sentiasa mengikuti perkembangan bukan sahaja berkaitan pindaan dan kemas kini Akta Syarikat dan peraturan SSM tetapi juga peraturan dan dasar mengenai Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Sekatan Kewangan Bersasar yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia.

Pasukan Profesional Kami

3E Accounting memiliki kekuatan kolektif melebihi 80 kakitangan yang bekerjasama di Singapura, Malaysia, Hong Kong dan Indonesia. Pasukan kami yang terdiri tenaga profesional berkelayakan tinggi dan berpengalaman merangkumi bakat global daripada Big Four dan Firma-Firma Perakaunan Gergasi, Pembekal Perkhidmatan Korporat serta ahli-ahli akademik. Dengan kepelbagaian kemahiran merentas perakaunan, cukai, SST, pemerbadanan, imigresen, penggajian, sumber manusia dan domain kesetiausahaan korporat, 3E Accounting sudah pasti Solusi Sehenti bagi segala keperluan perniagaan anda.

 

Pasukan 3E Accounting

Pasukan 3E Accounting Malaysia