This page is also available in: English (English) 简体中文 (Chinese (Simplified))

3E Accounting Malaysia merupakan ahli bebas 3E Accounting International, sebuah jaringan Perakaunan Antarabangsa dengan kehadiran global di lebih daripada 80 buah negara di serata dunia. Menawarkan perkhidmatan melangkaui tahap kecemerlangan melalui jaringan antarabangsa yang dihubungkan dengan baik, 3E Accounting International dipercayai di kalangan klien-klien kerana latar belakang profesional yang kukuh, pengetahuan baik di dalam jurisdiksi tempatan, dan kepakaran pengalaman dalam menangani klien di peringkat antarabangsa.

3E Accounting telah meraih pelbagai anugerah yang memperakui pencapaian dan sumbangannya kepada industri, dan telah mendapat liputan di media seperti malaymail. Tenaga profesional yang berdedikasi di 3E Accounting mengaplikasi pengalaman industri dan pengetahuan mendalam tentang regim pengawalseliaan di Malaysia, lanskap ekonomi dan perniagaan bagi melanjutkan pelan pengembangan perniagaan para pelanggan.

 

Mr. Lawrence – Pengasas Kumpulan 3E Accounting

Mr. Lawrence – Pengasas Kumpulan 3E Accounting

Lawrence merupakan Pengasas dan Ketua Pegawai Teknologi bagi Kumpulan 3E Accounting. Beliau adalah seorang Akauntan Bertauliah dengan pengalaman serantau di bidang perkhidmatan korporat, perkhidmatan percukaian, perkhidmatan GST, perkhidmatan audit, kewangan ketekunan sewajarnya, penasihat perniagaan dan teknologi serta ekonomi digital seperti disenaraikan di bawah:

Sijil Profesional

 • Ahli Felo bagi Persatuan Akauntan Bertauliah Yang Diiktiraf (“FCCA”)
 • Akauntan Bertauliah Singapura (CA (Singapore)) bagi Institut Akauntan Bertauliah Singapura (“ISCA”)
 • Ahli Rangkaian Akauntan Bertauliah Antarabangsa (“CAW”)
 • Pengamal Cukai Berakreditasi (GST) bagi Institut Profesional Cukai Berakreditasi Singapura (“SIATP”)
 • Penasihat Cukai Berakreditasi (Cukai Pendapatan) bagi Institut Profesional Cukai Berakreditasi Singapura (“SIATP”)
 • Akauntan Bertauliah Malaysia (“CA (Malaysia)”)
 • Ahli CPA Australia (“CPA (Aust.)”)
 • Akauntan Profesional Bertauliah ASEAN (“ASEAN CPA”)
 • Ahli Biasa bagi Institut Pengurusan Sumber Manusia Malaysia (“MMIHRM”)
 • Ahli Profesional Institut Sumber Manusia Singapura (“SHRI”)
 • Sijil Pengantaraan Pekerjaan (“CEI”) bagi Pemegang-Pemegang Pelantikan Utama (“KAH”)
 • Sekutu bagi Persatuan Institut Setiausaha dan Pentadbir Singapura (“SAICS”)
 • Ahli Biasa bagi Institut Pengarah-Pengarah Singapura (“MSID”).
 • Penasihat Bertauliah Xero
 • Penasihat Profesional QuickBooks
 • Pensijilan Paparan Google Ads
 • Pensijilan Carian Google Ads

 
Sebelum menubuhkan 3E Accounting, Lawrence pernah bekerja di firma audit bersaiz sederhana,  Baker Tilly. Ketika bertugas di Baker Tilly, beliau terlibat dengan pengauditan syarikat tersenarai dan tidak tersenarai dalam pelbagai industri. Selain itu, Lawrence juga terlibat di dalam memberi nasihat perniagaan termasuk penilaian ketekunan sewajarnya bagi syarikat syarikat tempatan dan antarabangsa serta penglibatan di dalam penyiasatan khas

Pengalaman luas Lawrence di dalam syarikat syarikat tersenarai di Singapura, Malaysia, China serta banyak lagi negara serantau merupakan kunci yang memacu kejayaan 3E Accounting. Pengalaman beliau dengan LTC LLP, sebuah firma sekutu kepada BKR International di Singapura, meliputi pelbagai industri bagi syarikat tersenarai dan tidak tersenarai termasuk di bidang pengilangan, perdagangan, peruncitan, perhotelan, pembinaan, loji rawatan air, pasar raya besar, organisasi bukan keuntungan, kejuruteraan perisian, pembangunan hartanah dan pegangan pelaburan.

Pengembangan Perniagaan Luar Negara

Pada tahun 2014, Lawrence menubuhkan pejabat 3E Accounting di luar negara yang pertama di Malaysia. Pengalaman meluas Lawrence di Singapura dan Malaysia telah membantu memberi sokongan kepada para pelanggan di dalam memulakan perniagaan mereka di Malaysia melalui pejabat baharunya di Malaysia.

Pada tahun 2016, Lawrence memperjuangkan penubuhan 3E Accounting International, yang menyasarkan bagi menawar perkhidmatan melangkaui kecemerlangan melalui rangkaian perakaunan global yang dihubungkan dengan baik. Hari ini, ia merupakan rangkaian perakaunan global milik tempatan yang terbesar dengan kehadiran antarabangsa di lebih daripada 80 negara di serata dunia. 3E Accounting International telah diasaskan dengan latar belakang profesional yang kukuh, pengetahuan baik di dalam jurisdiksi tempatan dan pengalaman menangani klien antarabangsa yang dipercayai.

Lawrence telah membina pasukan teras terdiri daripada profesional berpengetahuan dengan pengalaman meluas di bidang kewangan, percukaian, korporat, khidmat nasihat dan rejim pengawalseliaan. Hari ini, 3E Accounting telah memberi perkhidmatan kepada pangkalan pelanggan yang melebihi 3,000 syarikat serta syarikat permulaan.

Anugerah Korporat dan Media

Lawrence telah meraih pelbagai anugerah yang mengiktiraf pencapaian dan sumbangan beliau kepada masyarakat dan industri, dan ini adalah bukti bakat dan kepimpinan beliau. Kerap mendapat liputan media daripada Singapore Business Review kepada The Straits Times – Visit by Minister Josephine Teo,  The Straits Times – First SME auditing firm to be unionized serta temubual radio yang ke udara di Capital 958FM, 883 JiaFM serta amat percaya kepada Urus Tadbir Persekitaran, Social serta Korporat, kehadiran media Lawrence yang positif serta komitmen beliau kepada Urus Tadbir Persekitaran, Sosial dan Korporat telah memperkukuhkan lagi Kumpulan 3E Accounting selaku warga korporat dan firma antarabangsa yang dipercayai, boleh diharapkan dan bertanggungjawab.

The Way Forward

Setelah meletakkan 3E Accounting selaku rangkaian perakaunan global milik tempatan yang terbesar, Lawrence menyalurkan minat mendalam beliau kepada inovasi dan teknologi bagi merekabentuk dan membangunkan solusi automasi canggih yang bakal melakar kembali proses perniagaan tradisional ketika Singapura mengorak langkah menuju ke arah Negara Pintar. Sebagai tanda sokongan kepada Peta Transformasi Industri Perkhidmatan Profesional (ITM), Lawrence telah menubuhkan pasukan Penyelidikan dan Pembangunan Digital di 3E Accounting dan beliau kini menerajui pasukan tersebut bagi memformulasi Pelan Induk Digital untuk pemetaan transformasi digital bagi perniagaan, dengan memfokuskan kepada bidang pertumbuhan baharu dalam automasi perniagaan robotik (RPA), Pembelajaran Mesin dan Kecerdasan Buatan (AI). Dengan aplikasi canggih ini, Lawrence bakal menawarkan khidmat nasihat perniagan dan solusi berasaskan awan yang disesuaikan bagi memberi para pelanggan kelebihan digital serta daya saing yang ketara.

 

Mr. Lois Tang – Pengarah Cukai

Mr Lois Tang – Pengarah Cukai

 

Encik Lois Tang merupakan Pengarah Cukai di 3E Accounting. Beliau merupakan agen cukai bertauliah dengan kelulusan daripada Kementerian Kewangan, seorang ahli Institut Cukai Bertauliah Malaysia, Institut Akauntan Malaysia, dan Persatuan Akauntan Berkanun Bertauliah. Sebelum menjawat jawatan di KPMG Tax di Malaysia, Lois memulakan kerjaya di firma audit bersaiz sederhana, Baker Tilly di Malaysia. Ketika bertugas di sana, beliau terlibat secara progresif di dalam pengauditan syarikat disenaraikan dan syarikat tidak disenaraikan daripada pelbagai industri.

Pengalaman beliau selama 8 tahun di KPMG Tax di Malaysia diterjemahkan kepada pengalaman berharga di dalam aspek praktikal percukaian korporat di Malaysia. Beliau telah terlibat di dalam memberikan nasihat percukaian dan perkhidmatan pematuhan serta penilaian ketekunan wajar bagi syarikat-syarikat yang tertakluk kepada pembelian, pengambilalihan dan penggabungan. Pengetahuan luas beliau di dalam percukaian meliputi pelbagai industri termasuk perdagangan, pengilangan, pegangan pelaburan, penjagaan kesihatan, perbankan dan kewangan, perhotelan, perladangan, pembinaan dan pembangunan hartanah. Lois juga merupakan pakar berpengalaman di dalam kedua-dua percukaian individu serta korporat di Malaysia.

 

Pasukan Profesional Kami

3E Accounting memiliki kekuatan kolektif melebihi 70 kakitangan yang bekerjasama di Singapura, Malaysia dan Hong Kong. Pasukan kami yang terdiri tenaga profesional berkelayakan tinggi dan berpengalaman merangkumi bakat global daripada Big Four dan Firma-Firma Perakaunan Gergasi, Pembekal Perkhidmatan Korporat serta ahli-ahli akademik. Dengan kepelbagaian kemahiran merentas perakaunan, cukai, SST, pemerbadanan, imigresen, penggajian, sumber manusia dan domain kesetiausahaan korporat, 3E Accounting sudah pasti Solusi Sehenti bagi segala keperluan perniagaan anda.

 

Pasukan 3E Accounting Malaysia

Pasukan 3E Accounting Malaysia

 

Pasukan 3E Accounting Singapura

Pasukan 3E Accounting Singapura