This page is also available in: English (English) 简体中文 (Chinese (Simplified))

Perkhidmatan Imigresen di Malaysia

 
Perkhidmatan Imigresen di MalaysiaImigresen adalah salah satu isu utama yang perlu dihadapi oleh majikan, samada syarikat anda menghantar pekerja ke Malaysia atau mengembangkan di luar Malaysia ke destinasi di seluruh dunia. Terdapat empat kategori penghijrah yang terdapat di Malaysia: kelas keluarga (orang yang berkait rapat dengan penduduk Malaysia yang tinggal di Malaysia), penghijrah ekonomi (pekerja mahir dan ahli perniagaan), kategori lain (orang yang diterima sebagai pendatang atas alasan kemanusiaan atau belas ehsan), dan pelarian. Imigresen Profesional kami di Malaysia yang berpengalaman luas akan bekerjasama dengan anda untuk memikirkan strategi membantu anda memenuhi keperluan imigresen dan menguruskan pelan imigresen. Kami sentiasa berusaha untuk memastikan pelanggan kami menerima perkhidmatan imigresen terbaik. Oleh itu, kami sentiasa menilai perkhidmatan dan program imigresen kami bagi menanamkan kecekapan dan menambah nilai di segenap aspek.

 

Program Malaysia Rumah Ke-2 Ku (MM2H)

Program Malaysia Rumah Kedua Ku (secara ringkasnya “MM2H”) adalah skim kediaman antarabangsa yang dilancarkan oleh kerajaan Malaysia bagi membenarkan warga asing tinggal di negara ini dengan visa jangka panjang sehingga 10 tahun. Program ini terbuka kepada semua warganegara di dunia [diakui oleh Malaysia] tanpa mengira kaum, agama, jantina atau umur. Untuk memenuhi syarat program ini, pemohon mesti memenuhi kriteria kewangan dan perubatan tertentu. Pemohon yang berjaya akan diberi keizinan untuk memasuki dan meninggalkan negara ini secara tidak terkawal, dan mereka akan mendapat manfaat daripada pelbagai insentif yang bertujuan untuk menjadikan penginapan di Malaysia lebih mudah.

 

Permohonan Pas Pekerjaan Malaysia

Pas Pekerjaan (EP) di Malaysia adalah permit kerja yang membolehkan seorang ekspatriat bekerja dengan organisasi di Malaysia. Pas itu tertakluk kepada tempoh yang berbeza-beza dari minimum 12 bulan hingga maksimum 60 bulan [bergantung pada jenis pekerjaan dan keperluan pekerjaan tersebut oleh organisasi yang memerlukan perkhidmatan]. Jabatan Imigresen Malaysia akan mengeluarkan Pas Pekerjaan selepas mendapat kelulusan jawatan penggajian daripada Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC) di MSC Malaysia.

 

Pas Lawatan Profesional Malaysia (PVP)

Pas Lawatan Profesional (PVP) dikeluarkan kepada bakat asing dengan kelayakan atau kemahiran profesional yang boleh diterima. Bakat asing boleh memasuki negara ini dan menyediakan perkhidmatan atau menjalani latihan praktikal dengan syarikat Malaysia (sehingga 12 bulan bagi pihak syarikat luar negara secara sementara). Di bawah skim ini, pekerja asing mahir terus bekerja dengan syarikat mereka di negara asal. Visa untuk tempoh 12 bulan berikutnya mungkin dilanjutkan, tetapi permohonan itu hanya dibenarkan selepas tiga bulan rehat selepas tempoh 12 bulan pertama telah tamat. Permohonan baru mesti dibuat untuk semua pelanjutan.

 

Pas Pemastautin Malaysia – Bakat (RP-T)

Pas Pemastautin Bakat (RP-T) adalah pasport yang boleh diperbaharui selama 10 tahun untuk ekspatriat yang berkelayakan bagi meneruskan perkhidmatan mereka di Malaysia. RP-T diperkenalkan pada tahun 2011 dan menawarkan pelbagai faedah menarik kepada ekspatriat, termasuk fleksibiliti untuk menukar majikan beberapa kali semasa kesahihan pas.

 

Migrasi ke Luar Negara

Orang berhijrah kerana pelbagai sebab yang baik. Tidak kira apa yang mendorong anda untuk berhijrah, 3E Accounting akan membantu anda menavigasi selok-belok permohonan migrasi, terutamanya ke negara-negara: Australia, United Kingdom, Malta, dan Singapura. Migrasi ke luar negara bukan satu tugas yang mudah. Walaupun terdapat banyak maklumat mengenai proses migrasi ke luar negara, anda akan dapat mengurangkan tekanan dan kerumitan jika anda melakukan kerja rumah tentang penghijrahan. Oleh itu, pakar kami akan membantu anda memahami apa yang perlu dilakukan dan bagaimana anda boleh mempersiapkan diri untuk pelan migrasi anda. Bagi mereka yang berfikir untuk berpindah ke luar negara, anda sentiasa boleh menghubungi kami dan kita pasti dapat melaksanakan pelan migrasi anda!