This page is also available in: English (English) 简体中文 (Chinese (Simplified))

Semakan Nama Syarikat Malaysia Secara Percuma

Nama syarikat yang baik adalah sebahagian daripada strategi penjenamaan syarikat. Kami dapat melihat sama ada nama yang anda putuskan untuk perniagaan anda memiliki kesan ke atas penjenamaan, pemasaran, dan implikasi web untuk pertumbuhan perniagaan.

3E Accounting can help you to conduct a free Malaysia company name check

Bagaimana memilih nama syarikat yang baik untuk perniagaan anda?

1. Ada apa pada nama?

Nama syarikat anda adalah perkara pertama yang diketahui oleh pelanggan tentang perniagaan anda serta juga nilai-nilai yang anda ingin tunjukkan. Nama perniagaan yang baik sepatutnya dapat menyampaikan unsur-unsur utama perniagaan. Cuba gunakan kata-kata yang boleh dikaitkan dan difahami ramai – yang akan membuat orang mengingati syarikat anda dan menjimatkan masa anda daripada memberi penjelasan. Dan, nama perniagaan anda harus sepadan dengan perniagaan anda kerana ia mengingatkan pelanggan tentang perkhidmatan yang anda berikan. Lihat panduan berikut bagi anda memutuskan nama perniagaan anda di Malaysia.

2. Bolehkah anda lebih kreatif?

Nama yang kreatif dan bergaya mungkin bunyinya baik kepada anda dan memikat pelanggan anda, tetapi pastikan anda mengelakkan nama yang berbunyi aneh. Pilih nama enak yang menarik pelanggan anda. Oleh itu, pastikan nama perniagaan anda boleh diucapkan dan diingat dengan mudah oleh para pelanggan. Nama perniagaan yang baik memberi seribu makna kerana ia adalah identiti untuk syarikat atau produk. Ketepikan akronim yang tidak bermakna kepada kebanyakan orang, tetapi sebaliknya pilih nama mudah, tepat dan kreatif. Di Malaysia, terdapat kata-kata yang memerlukan kelulusan terlebih dahulu daripada Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna atau agensi-agensi kerajaan yang berkaitan jika anda ingin memasukkannya ke dalam nama perniagaan anda – anda mungkin mahu melihat perkataan-perkataan yang tidak boleh anda gunakan dalam nama syarikat anda.

3. Adakah nama perniagaan yang disyorkan tersedia?

Langkah seterusnya dalam menamakan perniagaan adalah untuk memeriksa ketersediaan nama yang dicadangkan. Di Malaysia, langkah pertama pendaftaran syarikat baharu adalah penyerahan permohonan carian nama kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM Malaysia) untuk menyemak ketersediaan dan mendapatkan kelulusan SSM bagi menggunakan nama perniagaan yang dicadangkan.

Fill out my online form.

4. Carian nama syarikat dengan SSM

  • Permohonan carian nama biasanya mengambil masa 1-2 hari be
  • Apabila mendapat kelulusan nama oleh SSM, nama syarikat yang diluluskan akan dikhaskan untuk anda selama tempoh tiga (3) bulan. Dengan kata lain, anda dikehendaki menyerahkan pendaftaran yang telah dilaksanakan kepada SSM dalam tempoh 3 bulan untuk pendaftaran syarikat.
  • Nama perniagaan yang diluluskan akan dibuka kepada orang awam untuk tempahan jika anda tidak mengemukakan dokumen pendaftaran kepada SSM dalam tempoh 3 bulan.

Free Malaysia Company Name Check

Di 3E Accounting, kami membantu pelanggan mengemukakan permohonan carian nama kepada SSM untuk kelulusan nama perniagaan anda dalam pendaftaran syarikat baharu. Jika anda merancang untuk menubuhkan syarikat anda di Malaysia dan anda memerlukan bantuan dalam menamakan syarikat anda, jangan tunggu walaupun sesaat untuk menghubungi pasukan profesional kami di 3E Accounting. Kami akan membantu anda menjalankan carian nama dengan SSM serta membantu anda sepanjang proses pendaftaran syarikat.