This page is also available in: enEnglish (English)

Memulakan Perkongsian Liabiliti Terhad di Malaysia

Entiti Perniagaan Semasa

Syarikat (Sdn Bhd dan Berhad)

Perkongsian

Pemilikan Tunggal

3E Accounting

Melalui modernisasi dan liberalisasi entiti perniagaan bagi mewujudkan persekitaran perniagaan lebih kondusif dan kompetitif, sebuah entiti perniagaan baharu telah diperkenalkan.

3E Accounting

Perkongsian Liabiliti Terhad – PLT (LLP)

Characteristics of LLP

 • Entiti perniagaan alternatif yang memiliki ciri-ciri sebuah syarikat serta perkongsian konvensional
 • Ditadbir peraturan dalaman perniagaan berasingan dan menawarkan perlindungan liabiliti terhad kepada para rakan-rakan kongsi
 • Entiti perniagaan dengan struktur tambahan berbanding pemilikan tunggal dan perkongsian konvensional
 • Menawarkan entiti perniagaan mudah dan fleksibel dari segi penubuhan, penyelenggaraan dan pembubaran

PLT sesuai bagi

 • Badan-Badan Profesional
 • Perusahaan Kecil dan Sederhana
 • Usahasama
 • Modal Teroka

Bagi menubuhkan PLT, klik Borang Penyediaan PLT untuk memuat turun dan melengkapkan borang dan menghantar salinan imbasan kepada kami.

Apakah Perkongsian Liabiliti Terhad (PLT)?

Perkongsian Liabiliti Terhad (PLT) merupakan kenderaan perniagaan alternatif yang ditadbir di bawah Akta Perkongsian Liabiliti Terhad 2012 di mana ia menggabungkan ciri-ciri perkongsian syarikat dan konvensional.

 

Untuk Siapakah PLT?

Struktur perniagaan PLT direka khusus bagi perniagaan yang sah dari segi undang-undang untuk tujuan membuat keuntungan. PLT juga boleh ditubuhkan oleh golongan profesional termasuk Peguam, Akauntan Bertauliah dan Setiausaha Syarikat bagi tujuan meneruskan praktis profesional mereka. Konsep PLT juga menyokong syarikat permulaan, perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bagi mencapai pertumbuhan tanpa perlu terlalu risau tentang liabiliti peribadi, aset persendirian dan keperluan pematuhan yang ketat.

 

Ciri-ciri penting

Antara lain, PLT ditawarkan dengan perlindungan liabiliti terhad kepada rakan-rakan kongsi serupa dengan liabiliti terhad yang dinikmati oleh para pemegang saham syarikat serta fleksibiliti peraturan perniagaan dalaman melalui aturan perkongsian yang serupa dengan perkongsian konvensional.
Apa-apa hutang dan obligasi PLT akan ditanggung oleh aset PLT dan bukannya oleh rakan-rakan kongsi. PLT mempunyai status undang-undang suatu badan korporat yang mampu menuntut dan disaman dengan namanya sendiri, memegang aset dan melakukan urusan dan perkara lain dengan namanya sepertimana yang boleh dilakukan badan korporat serta menanggung akibatnya.

PLT juga menawarkan kelenturan dari segi penubuhan, penyelenggaraan dan pembubarannya dan pada masa yang sama mempunyai dinamik dan tarikan yang diperlukan untuk bersaing di dalam dan luar negara. Dengan pengenalan PLT, usahawan akan mempunyai lebih banyak pilihan untuk memilih bentuk kenderaan perniagaan yang paling disukai.
Walau bagaimanapun, anda hendaklah melantik sekurang-kurangnya seorang Pegawai Pematuhan yang dipilih dari kalangan rakan kongsi, yang merupakan warganegara / pemastautin tetap Malaysia, seorang yang tidak diisytihar bankrap, layak untuk menjadi pengarah di bawah Akta Syarikat 2016 dan kerap tinggal di Malaysia, sebelum anda boleh menubuhkan PLT di Malaysia.
Untuk maklumat lanjut tentang perbezaan antara PLT dan pelbagai kenderaan perniagaan yang lain di Malaysia, anda boleh merujuk Pemilikan Tunggal vs PLT vs Perkongsian Umum vs Syarikat

Pakej bagi Penubuhan Perkongsian Liabiliti Terhad

Pakej Tersedia Yuran (RM)
Penubuhan Perkongsian Liabiliti Terhad 2,000 (dgn GST RM2,120)
Deklarasi Tahunan kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) Percuma *

* Deklarasi Tahunan Percuma kepada SSM sekiranya anda melanggan khidmat tahunan PLT kami.

Bagi menubuhkan PLT, sila lengkapkan Borang Penubuhan PLT.

Penubuhan PLT – RM 2,000 (dgn GST RM2,120) termasuk:-
Pakej Lengkap/Semua Tersedia di mana 3E Accounting menyiapkan butiran Pendaftaran PLT termasuk nasihat dan perundingan profesional PLT berkaitan pematuhan agar anda dapat menumpukan sepenuh tenaga kepada operasi perniagaan anda

 • Nasihat & bantuan pendaftaran salah seorang rakan kongsi yang bertindak sebagai Pegawai Pematuhan^ dan pendaftaran PLT melalui Portal MyLLP di www.ssm.com.my
  ^Rakan Kongsi yang bertindak sebagai Pegawai Pematuhan perlu berkunjung ke pejabat SSM bagi mengaktifkan sistem Akaun MyLLP
 • Carian & Tempahan Nama (bernilai RM30)
 • Pelantikan sehingga 2 orang Rakan Kongsi
 • Yuran Pendaftaran dibayar kepada (SSM) (bernilai RM500)
 • Menyedia & menghantar dokumen Pendaftaran PLT termasuk menderaf Perjanjian Perkongsian standard. (bernilai RM1,060 termasuk GST)
 • Bayaran setem bagi Perjanjian Perkongsian dibayar ke Pejabat Setem Hasil – 2 Salinan (bernilai RM20)
 • Menyediakan resolusi membuka akaun bank PLT (maksima 2 akaun)
 • Satu set Profil Perniagaan E-salinan termasuk sijil pendaftaran PLT dari SSM (bernilai RM45.00)
 • Pecuma Deklarasi Tahunan kepada SSM jika anda melanggan khidmat PLT tahunan kami (bernilai RM424)
 • Percuma Khidmat perundingan & nasihat penubuhan PLT
 • Percuma nasihat profesional berkaitan statutori/pematuhan/perakaunan/hal-hal percukaian
 • Percuma perancangan cukai dan khidmat GST
 • Percuma Pemantauan dan memastikan pematuhan keperluan perundangan yang relevan, terutama di bawah Akta PLT dan Akta Cukai Pendapatan. Pematuhan kerap melalui emel dan panggilan telefon.
 • PercumaKhidmat Tahunan PLT selama 1 tahun: (bernilai RM 1,000 (dgn GST RM1,060))
  • Penyelenggaraan Daftar dan Rekod Berkanun PLT
  • Nasihat umum mengenai perkongsian liabiliti terhad/pematuhan/perakaunan/hal-hal cukai
  • Pemantauan dan memastikan pematuhan keperluan perundangan yang relevan, terutama di bawah Akta PLT dan Akta Cukai Pendapatan. Pematuhan kerap melalui emel dan panggilan telefon.
  • Peruntukan khidmat alamat berdaftar
   • Surat penyata disediakan sekiranya diminta
   • Khidmat Faks Masuk Umum Percuma (Faks keluar tempatan -RM1 (dgn GST RM1.06) bagi setiap halaman, Faks Keluar Negara -RM2 (dgn GST RM2.12) bagi setiap muka surat)
   • Khidmat mengimbas surat percuma jika dipohon
   • Notifikasi surat/bungkusan harian melalui emel
   • Pungutan sendiri surat dan bungkusan di antara Isnin – Jumaat: (9am ke 6pm) (tiada yuran pengendalian)
   • Penerimaan surat biasa, mel udara, bungkusan (di bawah 3kg), atau mel berdaftar *
   • Pengiriman surat / hantaran kurier ke alamat tempatan /negara setiap hari / minggu / bulan disediakan (dengan bayaran RM 1 (dgn GST RM1.06) dikenakan bagi setiap penghantaran)

* Kelulusan mesti diperolehi bagi semua barang/parsel besar (terutama jika ia melebihi 3kg) yang dihantar kepada alamat pejabat berdaftar. Yuran pengendalian harian dan penyimpanan juga dikenakan.

 

Langkah-Langkah Pendaftaran PLT:-

Pendaftaran PLT selalunya mengambil masa 4-7 hari bekerja (tertakluk ketersediaan sistem portal MyLLP & pejabat SSM)

 1. Lengkapkanborang online penubuhan PLT atau emel kepada kami maklumat yang diperlukan di atas.
 2. Kami akan menyemak ketersediaan nama PLT dan memberi maklumbalas kepada anda dalam tempoh 24 jam.
 3. Selepas penerimaan pembayaran, 3E Accounting akan membantu salah seorang rakan kongsi (yang akan bertindak sebagai Pegawai Pematuhan) bagi mendaftar akaun di Portal MyLLP di www.ssm.com.my
 4. Rakan Kongsi yang bertindak sebagai Pegawai Pematuhan perlu mengunjungi pejabat SSM bagi mengaktifkan akaun Sistem MyLLP
 5. Selepas akaun MyLLP diaktifkan, 3E akan menghantar permohonan tempahan nama bagi pihak anda dengan menggunakan akaun MyLLP pegawai pematuhan anda.
 6. Setelah nama diluluskan SSM, kami akan menyediakan set lengkap dokumen pendaftaran.
 7. Dokumen perlu ditandatangani semua rakan kongsi di pejabat 3E Accounting. #
 8. Selepas ditandatangani, kami akan mendaftar PLT dengan SSM.
 9. Perjanjian PLT perlukan setem LHDN. #
 10. Pengeluaran Sijil Pendaftaran Digital PLT oleh SSM.
 11. Selepas PLT didaftarkan, kami akan menghantar semua dokumen lengkap (i.e. sijil pendaftaran digital PLT, profil perniagaan dan dokumen-dokumen lain) melalui emel.

# Sekiranya terdapat mana-mana rakan kongsi yang tidak hadir ke pejabat 3E Accounting bagi menandatangani dokumen pendaftaran PLT, 3E Accounting tidak dapat bertindak sebagai saksi urusan menandatangani perjanjian PLT. Rakan-rakan kongsi perlukan seorang lagi individu sebagai saksi danmenghantar perjanjian PLT untuk urusan mematikan setem di mana-mana pejabat LHDN.

Sila ambil perhatian bahawa tiada perkhidmatan yang tersedia untuk menubuhkan PLT pada tarikh tertentu. Sekiranya permintaan tersebut dibuat, kami akan berusaha sebaik mungkin untuk memenuhi keperluan atas ihsan kami. Walau bagaimanapun, kami tidak akan bertanggungjawab bagi Apa-apa Kerugian atau Kesusahan yang ditanggung akibat penubuhan PLT pada tarikh yang berlainan.