This page is also available in: English (English) 简体中文 (Chinese (Simplified))

Cukai Jualan dan Perkhidmatan Pendaftaran di Malaysia

SST RegistrationPendaftaran SST Wajib  

Penyedia Pengilang / Perkhidmatan dari kalangan Orang Berdaftar GST yang telah dikenalpasti dan memenuhi kriteria yang diperlukan akan didaftarkan secara automatik sebagai Pengeluar Berdaftar di bawah Cukai Jualan / Penyedia Perkhidmatan Berdaftar di bawah Cukai Perkhidmatan. Pembekal Pengilang / Perkhidmatan Berdaftar perlu mengenakan cukai bermula pada 1 September 2018.

Orang berdaftar GST yang memenuhi kriteria yang diperlukan untuk didaftarkan tetapi tidak didaftarkan pada 1 September 2018 perlu memohon pendaftaran melalui sistem MySST dalam tempoh 30 hari dari tarikh permulaan.

Pendaftaran diluluskan secara automatik dalam masa 24 jam untuk pendaftar GST. Sekiranya proses pengesahan diperlukan, ia akan mengambil masa pemprosesan lebih lama.

 

Pendaftaran SST Sukarela

Anda boleh mendaftar secara sukarela jika anda mengeluarkan barangan yang boleh dikenakan cukai atau menyediakan perkhidmatan yang boleh dikenakan cukai.

Blog Berkaitan dan Berita mengenai SST di Malaysia

  • Blog mengenai SST di Malaysia – Click Here
  • Berita Terkini mengenai SST Malaysia – Click Here

Dimaklumkan

Melanggan Senarai Mel kami bagi Berita Terkini berhubung SST Malaysia – Cukai Jualan dan Perkhidmatan 2018 dengan mengetik butang “subscribe ” di bawah.