This page is also available in: English (English) 简体中文 (Chinese (Simplified))

Cukai Perkhidmatan Malaysia 2018

Susulan daripada pengumuman pengenalan semula SST, Jabatan Kastam Diraja Malaysia (“JKDM”) baru-baru ini telah mengumumkan pelaksanaan rangka kerja SST serta soalan terperinci bagi melengkapkan rakyat Malaysia dengan pengetahuan secukupnya sebelum SST bermula.

 

Malaysia Service Tax 2018Kerangka Kerja Cukai Perkhidmatan

Cukai perkhidmatan adalah pada kadar 6% dan akan dikenakan ke atas perkhidmatan yang ditetapkan khususnya yang disediakan oleh orang yang kena bayar cukai dalam perjalanan atau penerusan perniagaan di Malaysia.

1. Perkhidmatan bercukai adalah seperti berikut:

 • Hotel
 • Makanan dan minuman
 • Kelab
 • Permainan
 • Insuran dan takaful
 • Perkhidmatan undang-undang dan perakaunan
 • Perkhidmatan kajiselidik, seni bina, penilaian dan kejuruteraan
 • Perkhidmatan perundingan dan pengurusan
 • Perkhidmatan penghantaran dan kurier
 • Perkhidmatan keselamatan
 • Agensi pekerjaan
 • Perkhidmatan letak kereta dan sewa kenderaan
 • Baik pulih dan servis kenderaan bermotor
 • Penerbangan domestik (kecuali perkhidmatan udara pedalaman)
 • Telekomunikasi dan khidmat TV berbayar
 • Perkhidmatan pengiklanan
 • Kad kredit/kad caj
 • Perkhidmatan teknologi maklumat
 • Bekalan elektrik

Skop Cukai Perkhidmatan baharu mempunyai senarai lanjutan, yang termasuk penyediaan perkhidmatan Teknologi Maklumat, bekalan elektrik dan penerbangan domestik (kecuali Perkhidmatan Udara Pedalaman). Ambil perhatian bahawa cukai perkhidmatan adalah cukai peringkat tunggal yang dikenakan sekali sahaja oleh pembekal perkhidmatan. Oleh itu, tiada mekanisme input atau pengecualian tersedia untuk cukai perkhidmatan.

2. Perkhidmatan Tidak Dicukai

Di bawah rangka kerja baharu ini, perkhidmatan yang diimport dan perkhidmatan yang dieksport adalah dikecualikan daripada cukai perkhidmatan.

3. Pendaftaran dan Ambang

Pembekal perkhidmatan yang menawarkan perkhidmatan bercukai di mana nilai perkhidmatan bercukai melebihi ambang RM500,000 dalam tempoh 12 bulan adalah dikehendaki mendaftar bagi SST kecuali Pengendali restoran, bar, snek-bar, kantin, rumah kopi atau mana-mana tempat yang menyediakan makanan dan minuman (makan atau makan, tidak termasuk kantin dalam peninggalan pendidikan atau dikendalikan oleh institusi atau badan yang rela), Penyedia makanan dan pengendali Pengadilan Makanan yang ambang pendaftaran SST adalah RM1,500,000.

Pendaftaran boleh diproses secara dalam talian melalui sistem MySST JKDM. Sila ambil perhatian bahawa perniagaan berdaftar Cukai Barang & Perkhidmatan sedia ada (yang diwajibkan didaftarkan di bawah rangka kerja SST) akan didaftarkan secara automatik di bawah sistem MySST.

Bagi perniagaan yang tidak memenuhi ambang perolehan tahunan, mereka boleh memilih rejim pendaftaran sukarela di bawah rangka kerja SST. Sementara itu, tiada pendaftaran kumpulan tersedia di bawah rejim SST yang baharu.

4. Pemfailan Pemulangan

Pemfailan bagi pemulangan cukai perkhidmatan boleh dilakukan secara manual atau melalui portal MySST dalam talian. Pemfailan pulangan mestilah dibuat secara dwi-bulanan. Pulangan pertama akan dijangka pada 30 November 2018 untuk tempoh percukaian pada September-Oktober 2018.

5. Keperluan Mengeluarkan Invois

Menurut rejim cukai baharu, adalah menjadi keperluan mandatori agar penyedia perkhidmatan berdaftar untuk mengeluarkan invois dengan butir-butir yang ditetapkan yang berkaitan.

 

1. Ambang Pendaftaran Tetap

Ambang pendaftaran tunggal sebanyak RM500,000 dikenakan kepada semua perniagaan (tidak termasuk penyedia kad kredit / kad caj yang tidak tertakluk kepada ambang) manakala rejim cukai perkhidmatan sebelumnya mempunyai ambang pendaftaran berbeza mengikut orang yang kena cukai / perkhidmatan yang kena dibayar cukai.

2. Pengurangan penalti bayaran lewat

Penalti pembayaran lewat pada kadar 40% akan dikenakan, bukannya 50% seperti sebelumnya. Di samping itu, di bawah rejim cukai baharu, penalti maksimum akan dicapai dalam tempoh 90 hari dan bukannya 150 hari.

3. Pelepasan dalam kumpulan

Rejim cukai sebelum ini membenarkan pelepasan dalam kumpulan bagi jenis perkhidmatan tertentu yang diberikan dalam sesebuah kumpulan syarikat. Bagaimanapun, tiada pelepasan dalam kumpulan tersedia di bawah model baharu.

 

Perkara peralihan

1. Audit Cukai Barang dan Perkhidmatan akhir

JKDM telah menjelaskan bahawa ia akan melaksana audit Cukai Barang & Perkhidmatan (“CBP”) bagi tujuan penutupan bermula 1 September 2018 selepas SST bermula.

2. Merentasi pemansuhan GST dan pelaksanaan SST

Bagi perkhidmatan dalam ruang lingkup cukai perkhidmatan, perkhidmatan yang dilakukan sebelum 1 September 2018 adalah tertakluk kepada CBP. Sementara itu, sebarang perkhidmatan yang dilaksanakan pada atau selepas 1 September 2018 akan dikenakan Cukai Perkhidmatan.

Bagi kes tuntutan awal (perkhidmatan dengan invois sebelum 1 September) dan bayaran terdahulu (pembayaran yang dibuat sebelum 1 September), perniagaan perlu menilai sama ada sebahagian adalah daripada perkhidmatan yang dikecualikan daripada cukai perkhidmatan.

Untuk pembekal kad kredit/kad caj, setiap kad dikenakan cukai perkhidmatan RM25 tetapi hanya untuk pembaharuan tahunan kad seterusnya (bukan dari 1 September 2018).

Blog Berkaitan dan Berita mengenai SST di Malaysia

 • Blog mengenai SST di Malaysia – Click Here
 • Berita Terkini mengenai SST Malaysia – Click Here

Dimaklumkan

Melanggan Senarai Mel kami bagi Berita Terkini berhubung SST Malaysia – Cukai Jualan dan Perkhidmatan 2018 dengan mengetik butang “subscribe ” di bawah.