This page is also available in: English (English) 简体中文 (Chinese (Simplified))

Ejen Cukai GST Bertauliah, Akauntan Berkanun, dan Perunding Malaysia

Di Malaysia, setiap pemilik perniagaan wajib memfailkan pulangan cukai dan ianya adalah tanggungjawab sepanjang tahun bagi pemilik perniagaan. Seorang profesional dalam percukaian adalah seseorang yang mempunyai pengalaman dan kelayakan untuk membantu pembayar cukai dalam semua aspek cukai, termasuk cukai perniagaan. Sering kali, seorang profesional percukaian lebih daripada sekadar penasihat cukai tetapi pakar dalam undang-undang cukai, perancangan cukai dan pematuhan.

 

Akauntan Cukai

Menggunakan khidmat akauntan cukai memberi pelbagai kelebihan. Melihat dari sudut masa dan wang dahulu:

1. Ianya menjimatkan masa

Bagi kami, setiap usahawan harus meluangkan masa melakukan apa kelebihannya. Anda mungkin mendapati bahawa anda dapat memfailkan pulangan cukai sendiri, tetapi bolehkah anda menjamin pemfailan cukai bebas ralat? Akauntan cukai akan meliputi semua aspek pemfailan cukai dan akan memberi anda kebebasan memberi tumpuan kepada memperoleh lebih banyak wang.

2. Ianya menjimatkan kos

Akauntan cukai yang baik akan mengurangkan liabiliti cukai anda dengan memastikan anda membayar cukai dengan jumlah sekecil mungkin sementara meraih keuntungan penuh dari undang-undang cukai yang sentiasa berubah.

3. Ia menjana pertumbuhan perniagaan

Selain dari bil cukai, akauntan cukai yang baik juga boleh menjadi sumber nasihat yang hebat (keputusan kewangan dan pengurusan yang betul) untuk membantu anda mengembangkan perniagaan anda.

 

Agen Cukai GST

Malaysia telah menggantikan rejim Cukai Jualan dan Perkhidmatan dengan Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP atau GST) berkuatkuasa 1 April 2015 untuk memodenkan sistem percukaiannya dan meningkatkan kecekapan perniagaan. Semua perniagaan yang melebihi had ditetapkan dikehendaki mendaftar GST dan menyimpan rekod cukai input dan output. Pelaksanaan GST mempengaruhi persekitaran perniagaan Malaysia dalam pelbagai cara dan terdapat beberapa aspek yang perlu kita perhatikan:

  1. Perakaunan bagi GST
  2. Memfail Pulangan GST
  3. Pulangan Balik GST
  4. Kesalahan GST
  5. Ulasan dan Rayuan GST

Di 3E Accounting, perunding cukai kami bukan sekadar akauntan berkelayakan tetapi ejen cukai GST yang bertauliah. Kami telah memetakan strategi untuk membantu pelanggan meringankan dan meminimumkan kemungkinan gangguan kepada operasi perniagaannya. Antara lain, kami bekerjasama dengan pelanggan untuk mendaftar GST, meminimumkan tanggungan cukai, berkomunikasi dengan pelanggan untuk menjelaskan isu-isu cukai, menyediakan pulangan cukai serta memastikan pelanggan kami mematuhi kewajipan cukai.

 

Akauntan Berkanun Malaysia

Institut Akauntan Malaysia (MIA) adalah badan perakaunan di Malaysia. Ia ditubuhkan di bawah Akta Akauntan, 1967 untuk mengawal selia dan membangunkan profesion perakaunan di Malaysia. Ahli-ahli MIA dianugerahkan dengan pengiktirafan Akauntan Bertauliah Malaysia, atau singkatan sebagai `C.A. (M) ‘. Pengiktirafan ini diberikan kepada profesional dalam bidang perakaunan, perniagaan dan kewangan dengan kelayakan perakaunan yang diperakui dan pengalaman kerja yang berkaitan. Di 3E Accounting, akauntan cukai kami sebenarnya adalah Akauntan Berkanun Malaysia, dengan latar belakang perakaunan yang kukuh.

Sekiranya perniagaan anda memerlukan akauntan cukai profesional, 3E Accounting boleh menawarkan lebih daripada apa yang boleh dilakukan pasaran untuk anda. Pasukan Profesional Kami terdiri daripada akauntan berkelayakan, pengarah cukai dari Big Four, yang semuanya menandakan profesionalisme dan kepercayaan pasukan kami. Lebih-lebih lagi, kami dapat membantu anda dalam strategi dengan semua keputusan kewangan dan pengurusan yang bermanfaat, yang dihasilkan daripada sudut yang berbeza seperti perakaunan, cukai dan kelestarian perniagaan, supaya perniagaan anda dapat berkembang dan meluas dengan lonjakan monumental.

Ianya bukan masalah sama ada anda mampu mendapatkan khidmat akauntan – adakah anda benar-benar mampu untuk tidak mempunyai akauntan? Hubungi Kami Hari Ini untuk menjana potensi perniagaan anda dengan pasukan hebat kami!