This page is also available in: enEnglish (English) zh-hans简体中文 (Chinese (Simplified))

Pas Pemastautin Malaysia – Bakat (RP-T)

Pada masa ini kami telah menamatkan perkhidmatan ini sehingga notis selanjutnya dan maklumat berikut semata-mata untuk rujukan sahaja: –

Pas Pemastautin – Bakat (RP-T) merupakan visa kemasukan berganda 10 tahun yang bebas majikan, dengan mensasarkan bakat asing di sektor Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA). Sekiranya anda seorang individu yang berpencapaian tinggi dengan keupayaan untuk memacu hasil perniagaan bagi menyumbang kepada transformasi ekonomi Malaysia maka anda boleh memohon RP-T.

Antara faedahnya termasuk:

  • Pemegang pas dibenarkan menetap dan bekerja di Malaysia selama 10 tahun (dengan opsyen pembaharuan).
  • Suami/isteri pemegang pas dan anak di bawah usia 18 tahun turut diberi Pas Pemastautin. Suami/isteri juga boleh bekerja di Malaysia
  • RP-T ini milik peribadi pemegang pas.
  • Tanggungan berusia lebih dari 18 tahun, ibu bapa dan ibu bapa mertua juga layak bagi Pas Kunjungan Sosial 5 tahun.

Bagi melayakkan diri bagi RP-T, pemohon mesti memenuhi syarat berikut:

  • Telah bekerja di Malaysia selama 3 tahun.
  • Memegang Pas Pekerja sah pada masa permohonan. (Sedang bekerja)
  • Memiliki PhD/Sarjana/Ijazah Sarjana Muda atau Diploma dalam mana-mana disiplin dari universiti diiktiraf atau sijil profesional/kompetensi dari institut profesional yang diiktiraf.
  • Mempunyai pengalaman bekerja selama 5 tahun.
  • Dapatkan gaji bulanan asas sebanyak RM15,000.
  • Memiliki nombor fail cukai pendapatan di Malaysia dan membayar cukai pendapatan selama sekurang-kurangnya 2 tahun.

Dokumen sokongan diperlukan:

RP-T – Pemohon Utama

  1. Salinan paspot (semua muka surat)
  2. Resume Dikemaskini
  3. Salinan Sijil Pendidikan*
  4. Foto berukuran paspot dengan latarbelakang biru (3 keping)
  5. Salinan Nombor Pekerjaan yang boleh dihubungi
  6. Salinan slip deklarasi cukai & Borang EA bagi tempoh 2 tahun terkini
  7. Salinan slip gaji untuk 3 bulan terkini
  8. Tiada surat bantahan dari majikan semasa (perlu dalam Bahasa Melayu)
  9. Salinan Kad Pengenalan (MYKAD) Individu yang boleh dihubungi – depan dan belakang
  10. Surat Testimonial
  11. Dokumen lain seperti Pengesyoran dari Agensi Pengawalaturan

Tanggungan (jika ada) – suami/isteri, anak atau anak angkat sah berusia kurang dari 18 tahun.

  1. Salinan paspot (semua muka surat)
  2. Sijil Kahwin/Sijil Kelahiran yang disahkan tulen oleh Kedutaan masing-masing di Malaysia*
  3. Foto berukuran paspot dengan latarbelakang biru (3 keping)
  4. Lain-lain dokumen sokongan (sekiranya ada)

Pas Kunjungan Sosial (SVP) (jika ada) – ibubapa, ibubapa mertua, anak di atas 18 tahun

  1. Salinan paspot (semua muka surat)
  2. Sijil Kelahiran pemohon RP-T yang disahkan tulen (sekiranya SVP untuk ibubapa pemohon) / Sijil kelahiran suami/isteri (sekiranya SVP untuk ibubapa mertua pemohon) / Surat Pengesahan status hubungan yang dikeluarkan Kedutaan*
  3. Salinan paspot (semua muka surat)
  4. Bon Peribadi
  5. Borang Imigresen – IMM16
  6. Borang Imigresen – IMM12
  7. Lain-lain dokumen sokongan (sekiranya ada)

Dokumen yang disebutkan * perlu diterjemah ke dalam Bahasa Inggeris.

Penafian: Sekiranya perlu, kami memohon dokumen tambahan yang tidak disebut di atas.