This page is also available in: English (English) 简体中文 (Chinese (Simplified))

Perkhidmatan Pendaftaran Tanda Dagangan di Malaysia

Adakah anda ingin menubuh dan memulakan perniagaan anda di Malaysia? Jika ya, maka anda perlu melindungi hak-hak pemilikan syarikat , pastikan anda mendaftar untuk Tanda Dagang Malaysia melalui Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO). MyIPO adalah pihak berkuasa /agensi yang  beroperasi di bawah bidang kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan. Ia bertanggungjawab untuk kedua-dua pembangunan serta pengurusan IPS (Sistem Harta Intelek) di negara ini.

Sebaik sahaja anda mendaftar tanda dagang perniagaan di Malaysia, anda boleh menjual produk dan perkhidmatan anda kepada pengguna di negara ini dan juga mengeksport sambil menikmati perlindungan undang-undang. Tanda dagangan berdaftar syarikat anda menyediakan perlindungan daripada isu-isu kesalahan hak dan hak cipta. Ia membuktikan pemilikan eksport , dan juga melindungi identiti perniagaan anda daripada disalahgunakan.

 

Menurut Undang-undang Tanda Dagangan Malaysia, mana-mana individu atau syarikat boleh dengan mudah memohon dan mendaftar tanda dagangan di Malaysia, tidak kira sama ada mereka adalah warganegara Malaysia atau tidak. Hak pendaftaran tanda dagangan dilanjutkan kepada penduduk bukan dari negara ini juga.

Untuk berjaya mendaftarkan tanda dagangan anda di Malaysia, ia adalah penting bahawa anda memenuhi semua keperluan pendaftaran, seperti:

 • Anda perlu membuktikan bahawa anda akan menggunakan tanda tersebut di Malaysia
 • Ia tidak boleh berupa deskriptif
 • Tidak boleh sama atau serupa dengan tanda dagang dari syarikat-syarikat lain
 • tidak boleh tidak bermoral

Proses ini boleh menjadi  tekanan terutamanya jika ia adalah kali pertama anda memohon. Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk mengupah perkhidmatan pendaftaran tanda dagangan di Malaysia. Penyedia perkhidmatan pendaftaran tanda dagangan Malaysia yang profesional dan berpengalaman boleh membantu anda pada setiap langkah proses tersebut , memastikan bahawa anda memenuhi segala keperluan yang ditetapkan oleh MyIPO.

 

Apakah Tanda Dagangan?

Tanda dagangan  boleh digambarkan sebagai tanda yang dicipta untuk membezakan produk atau perkhidmatan daripada seorang pedagang perniagaan daripada peniaga-peniaga lain yang beroperasi dalam industri. Tanda ini boleh menjadi:

 • Logo
 • Perkataan
 • Gambar
 • Surat
 • Nama
 • Atau gabungan semua di atas

Selagi ia tidak berbentuk deskriptif dan sama dengan syarikat-syarikat lain, anda boleh membuat apa-apa tanda untuk mewujudkan perbezaan dari orang lain.

 

Fungsi sesebuah Tanda Dagangan

Fungsi tanda dagangan boleh dikelaskan kepada 5 kategori yang luas. Ini termasuk asal usul, kualiti, pemasaran, pilihan dan fungsi ekonomi. Mari kita menyelam lebih mendalam untuk memahami fungsi-fungsi ini lebih baik:

 1. Asal usul
  Ia membantu pengguna mengenal pasti dan membezakan sumber / syarikat di sebalik barangan dan perkhidmatan yang dijual.
 2. Kualiti
  Jika kualiti barangan dan perkhidmatan tersebut sangat baik, pengguna mula mengaitkan tanda dagangan dengan kualiti. Dalam erti kata lain, ia menjadi tanda kualiti untuk pengguna.
 3. Pilihan
  Tanda tersebut membantu pembeli membeli-belah dengan mudah untuk jenama pilihan mereka kerana mereka boleh membezakan jenama dengan mudah yang berbeza di pasaran yang menjual barangan yang sama dengan melihat tanda dagangan.
 4. Ekonomi
  Ia boleh menjadi tanda untuk pengguna tetapi bagi syarikat itu, ia berfungsi sebagai aset yang bernilai. Aset ini boleh dilesenkan dan juga difrancaiskan untuk berkembang ke pasaran baru.
 5. Pemasaran
  Ia membantu dalam pengiklanan barangan dan perkhidmatan syarikat dan meningkatkan jualan secara mendadak.

 

Pendaftaran tanda dagangan di Malaysia – Mengapa ia penting untuk individu dan perniagaan?

Tanda dagangan di Malaysia boleh menyediakan anda dengan:

 • Hak pemilikan Ekslusif yang bermakna bahawa dalam kes kesalahan, anda boleh terus mengambil tindakan undang-undang / sivil yang di bawah TML (Tanda Dagangan Undang-undang) terhadap orang yang melakukan kesalahan. Anda juga boleh membuat aduan kepada Bahagian Penguatkuasa di Malaysia untuk melindungi hak-hak anda.
 • Bukti yang amat penting untuk mewujudkan pemilikan anda barang-barang dieksport
 • Bantu sasaran anda mengenal pasti barangan dan perkhidmatan
 • Membezakan mereka dari pesaing anda
 • Buat identiti jenama yang kukuh dan di samping itu apabila syarikat anda menetapkan jenama yang kukuh di pasaran, anda boleh menetapkan lesen dan francais tanda dagangan anda kepada pihak ketiga dan mengembangkan perniagaan anda secara global.

 

Adakah Syarikat Tanda dagang Malaysia Berdaftar mendapatkan Perlindungan Luar Negara?

Tidak, sama sekali. Untuk mendapatkan perlindungan di luar negara, anda perlu mendaftar tanda dagangan anda secara berasingan di negara lain. Walau bagaimanapun,  ia penting untuk memahami bahawa Malaysia adalah salah satu daripada beberapa syarikat yang telah menandatangani beberapa perjanjian antarabangsa dan konvensyen seperti:

 • SinonimTRIPS (Aspek Berkaitan Perdagangan Hak Harta Intelek) perjanjian yang ditadbir WHO.
 • Perjanjian Vienna
 • Perjanjian Nice
 • Dan Konvensyen Paris

Kepentingan perjanjian-perjanjian ini adalah permohonan anda  boleh digunakan untuk menuntut keutamaan dalam negara yang juga merupakan sebahagian daripada perjanjian ini, membuatkan proses mendaftar untuk tanda dagangan menjadi  lebih pantas.

Kesahan Tanda Dagangan Malaysia

Setelah anda mendapatkan tanda dagangan anda berdaftar, ia menjadi sah selama tempoh 10 tahun bermula dari tarikh permohonan. Apabila tamat tempoh, anda akan mempunyai hak untuk memperbaharuinya jika ia selaras dengan keperluan semasa seperti yang ditetapkan oleh MyIPO.

Kriteria Kelayakan Memohon

Undang-undang Malaysia  agak fleksibel dalam hal ini. Mana-mana individu atau pemilik syarikat itu, tidak kira sama ada dia seorang warganegara Malaysia atau tidak, boleh memohon untuk pendaftaran tanda dagangan di Malaysia.

Apakah syarat-syarat Aplikasi?

Pertama sekali, ia adalah penting bahawa anda menjalankan carian tanda dagangan yang menyeluruh sebelum anda mengisi dan mengemukakan permohonan anda. Carian tanda dagangan adalah penting untuk mengelakkan penolakan, kelewatan dan memastikan permohonan anda untuk pendaftaran tanda akan diluluskan dengan pantas.

Carian tanda dagangan membantu anda menyemak dan mengetahui bahawa tidak ada tanda dagangan yang sama atau serupa yang telah mendaftar dengan MyIPO. Dalam erti kata lain, ia membantu mengelakkan kemungkinan bercanggah tanda dagangan dalam kelas yang sama. Selain itu, ia juga akan membantu anda memastikan bahawa anda tidak melanggar hak-hak peniaga berdaftar yang lain. Semua carian tanda dagangan mudah dilakukan pada PSR (Public Search Room) di MyIPO. Caj Bayaran adalah MYR20 / jam.

Di samping itu, semua permohonan pendaftaran hendaklah dikemukakan dalam Borang TM5 dengan 5 salinan borang yang lengkap diisi dan fi permohonan yang ditetapkan MYR  370.

 

Langkah-langkah untuk Memohon Pendaftaran Tanda Dagangan Malaysia

 1. Fail bentuk TM5 Trademark Malaysia pendaftaran dengan akuan berkanun dan sertakan 5 salinan
 2. Isi Form49 (untuk syarikat) Borang B dan D (bagi pengarah)
 3. Kemudian kemukakan permohonan ke pejabat atau menghantarnya melalui mel dengan kiriman wang, draf bank atau cek untuk ‘Perbadanan Harta Intelek Malaysia

 

Ringkasan Mendapatkan Tanda Dagangan di Malaysia

Untuk melindungi hak-hak undang-undang anda dan mewujudkan pengiktirafan jenama yang kukuh di Malaysia, ia adalah penting bahawa anda mendaftar untuk tanda dagangan dengan MyIPO. Anda boleh memohon untuk pendaftaran tanda dagangan tidak kira sama ada anda warganegara Malaysia atau pun tidak. Walau bagaimanapun, semasa memohon pendaftaran tanda dagangan, pastikan anda menjalankan carian  tanda dagangan untuk mengelakkan kemungkinan tanda dagangan yang bercanggah dengan syarikat-syarikat lain.