This post is also available in: English 简体中文 (Chinese (Simplified))

Sijil Pemerbadanan Malaysia

Sijil Pemerbadanan Syarikat di MalaysiaPengeluaran Sijil Pemerbadanan adalah sebahagian daripada prosedur pemerbadanan syarikat di Malaysia. Sijil Pemerbadanan akan dikeluarkan oleh Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) setelah mematuhi prosedur pemerbadanan dan penyerahan Dokumen Pendaftaran lengkap.

 

Apakah Jenis Maklumat Termasuk dalam Sijil?

Terdapat beberapa maklumat asas (yang juga paling penting) boleh didapati di dalam sijil:

  1. Nama Syarikat
  2. Tarikh diperbadankan
  3. Nombor Syarikat

Sijil Pemerbadanan adalah dalam Bahasa Melayu dan salinan pendaftaran yang diperakui boleh disediakan.

 

Mengapa Syarikat Perlu Sijil Pemerbadanan?

Sijil itu memainkan peranan dalam membuktikan kewujudan entiti perniagaan. SSM mengeluarkan satu salinan (atau salinan yang diperakui) bagi Sijil Pemerbadanan yang mengesahkan bahawa syarikat telah diperbadankan secara sah di bawah Akta Syarikat Malaysia.

 

Perubahan kepada Akta Syarikat Baharu 2016

Terdahulu, SSM telah melancarkan portal MyCoID atas talian yang mana pengguna boleh mengakses templat elektronik yang diperlukan untuk pemerbadanan (iaitu Borang 6, Borang 48A dan M&A di bawah Akta Syarikat 1965). Bertujuan untuk mempromosikan prosedur pemerbadanan yang mudah dan ringkas, MyCoID adalah perkhidmatan penubuhan dan pendaftaran syarikat dalam talian yang akan mempercepatkan proses pemerbadanan syarikat.

Menyamai portal dalam talian yang baru, Akta Syarikat baru 2016 juga disertai perubahan “perakuan pendaftaran” kepada “notis pendaftaran”. Di bawah Akta Syarikat 2016 yang baru, SSM akan mengeluarkan notis pendaftaran melalui e-mel selepas syarikat itu diperbadankan. Tidak akan ada “perakuan pemerbadanan” tetapi ‘notis pendaftaran’ yang akan menjadi bukti muktamad mengenai pemerbadanan.

 

Sijil Pemerbadanan Syarikat di Malaysia

Sekiranya anda ingin mendaftar syarikat baharu dan anda perlu bantuan mendapatkan Sijil Pemerbadanan, terus sahaja hubungi kami hari ini!