This page is also available in: English (English) 简体中文 (Chinese (Simplified))

Carian Maklumat Syarikat di Malaysia

Seperti mana-mana orang persendirian, perniagaan mempunyai sejarah kredit dan latar belakang undang-undangnya sendiri. Seperti namanya, carian maklumat syarikat adalah permintaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) untuk mendapatkan maklumat korporat dan kewangan sesuatu Syarikat.

 

Mengapa Kita Lakukan Carian Maklumat Syarikat Malaysia?

Melakukan pemeriksaan latar belakang perniagaan atau carian syarikat adalah idea yang baik untuk membantu anda mengelakkan perkhidmatan yang buruk, watak-watak yang dipertikai, konflik kepentingan, kerugian wang serta urusan yang kurang cerdik. Ini kerana mengetahui latar belakang syarikat pelanggan atau rekod kewangan pelanggan sebelum berurusan dengan mereka akan membantu anda memahami kebolehpercayaan pelanggan sebelum menutup sebarang urusan perniagaan.

Kebanyakan pengurus pengambilan pekerja akan menjalankan siasatan latar belakang dan menyemak rujukan calon bagi memastikan orang berkenaan layak untuk sesuatu tugas dan untuk mengelakkan tuntutan pengambilan cuai. Bagi pencari kerja, dia dapat memperoleh gambaran mengenai latar belakang Syarikat sebelum merancang masa depannya dengan Syarikat.

 

Apa Yang Diberikan Carian Syarikat?

Semua Syarikat Malaysia (Sdn. Bhd atau Sendirian Berhad) dikehendaki menghantar Pulangan Tahunan serta  penyata kewangan mereka yang telah diaudit kepada SSM setiap tahun. Sesiapa sahaja boleh melakukan carian mana-mana satu daripada lebih daripada 1,000,000 (Sdn Bhd) syarikat atau lebih daripada 4,200,000 (pemilikan tunggal / perkongsian) perniagaan Syarikat yang berdaftar dengan SSM (Sila ambil perhatian bahawa semua maklumat yang diminta adalah benar-benar peribadi & sulit.

Maka, Carian Syarikat (Cetakan SSM) bakal memberikan maklumat berikut:

 1. Nama penuh syarikat
 2. Nama lama syarikat (jika ada)
 • Tarikh nama diubah (jika ada)
 1. Nombor syarikat
 2. Tarikh diperbadankan
 3. Alamat pejabat berdaftar
 • Alamat perniagaan syarikat
 • Jenis perniagaan
 1. Maklumat modal saham termasuk modal dibenarkan dan dikeluarkan.
 2. utiran Pengarah-Pengarah Syarikat termasuk nama, alamat, nombor kad pengenalan dan tarika perlantikan.
 3. Butiran Setiausaha Syarikat termasuk nama, alamat, nombor kad pengenalan dan tarika perlantikan.
 • Butiran Pemegang Saham syarikat
 • Rekod Perubahan/ Debentur syarikat
 • Ringkasan maklumat kewangan syarikat

Sekiranya anda mendapatkan perkhidmatan Carian Syarikat 3E Accounting, kami dapat membantu anda menyemak status GST sesuatu syarikat. Terus sahaja menghubungi kami jika anda perlukan sebarang bantuan dalam carian syarikat.