This page is also available in: English (English) 简体中文 (Chinese (Simplified))

Perkhidmatan Syarikat Tersedia Untuk Dijual di Malaysia

Jika usaha memulakan perniagaan dari awal tidak sesuai untuk anda, mengapa tidak pertimbangkan syarikat tersedia (shelf company)? Syarikat tersedia adalah syarikat yang telah didaftarkan, tetapi belum diniagakan atau belum lagi terlibat dalam sebarang urusan dan oleh itu, syarikat-syarikat ini tidak mempunyai kewajiban untuk dipatuhi.

Sebuah syarikat tersedia adalah syarikat yang dokumennya tidak bergerak mahupun mempunyai sebarang tindakan yang perlu diambil ke atasnya kerana ia telah diperbadankan. Berita baiknya ialah, jika anda seorang pelabur yang tidak ingin memulakan perniagaan dari awal, syarikat-syarikat ini dibuka untuk jualan dan mampu beroperasi segera.

 

Apakah Komponen Syarikat Tersedia?

Syarikat tersedia merupakan syarikat yang telah berdaftar dengan SSM atau Suruhanjaya Syarikat Malaysia, yang merupakan pengawalselia rasmi semua syarikat yang beroperasi secara sah di Malaysia. Syarikat-syarikat tersedia adalah syarikat yang telah didaftarkan sebagai perdagangan am, dan oleh itu, ia dapat melaksanakan semua jenis perniagaan selagi operasi tidak melanggar undang-undang dan peraturan tempatan. Jika permit dan kelulusan tambahan diperlukan, ia mesti dilakukan sebelum syarikat memulakan operasi perniagaan.

Syarikat tersedia kekal dorman sehingga operasinya dimulakan, dan oleh kerana ia dorman, syarikat ini tidak memiliki sebarang akaun bank atau aktiviti perniagaan tersenarai di bawah namanya.

 

Mengapa Beli Syarikat Tersedia?

Membeli Syarikat Tersedia memberikan beberapa kelebihan, antaranya:

  • Ia membolehkan pelabur menjalankan perniagaan dengan segera
  • Pelabur boleh mengelak kerumitan pendaftaran dan pemprosesan syarikat baru
  • Pilihan yang mudah untuk pelabur yang ingin memulakan dan mengambil alih perniagaan
  • Syarikat-syarikat tersedia tidak mempunyai sebarang liabiliti kerana tidak memulakan operasi
  • Tersedia bila-bila masa dan dengan segera jika diperlukan.

 

Bagaimana Melakukan Pembelian Syarikat Tersedia?

Sebaik sahaja anda telah memutuskan bahawa sebuah syarikat tersedia adalah cara yang terbaik untuk anda, 3E Accounting sedia membantu anda mendapatkan landasan yang betul dan mula beroperasi dengan secepat mungkin. Sebagai permulaan, anda perlu memberikan dokumen berikut untuk pengambilalihan syarikat tersedia anda:

  • Salinan Kad Pengenalan Malaysia anda dan bukti alamat
  • Tandatangan pengarah dan pemegang saham baru pada borang berkaitan yang diperlukan
  • Pilih dari senarai syarikat tersedia yang ada dan tentukan mana yang sesuai dengan operasi perniagaan yang anda fikirkan

 

Senarai Syarikat Tersedia Yang Ada Hari Ini

* Ambil Perhatian bahawa sebarang tempahan akan disediakan sekiranya pembayaran penuh telah diterima.

Nama SyarikatModal BerbayarTarikh DiperbadanHarga Jualan
PIXEL A SDN. BHD.RM1008 Ogos 2019RM 3,000
FABRIC GO SDN. BHD.RM1008 Ogos 2019RM 3,000
FLEXI INK SDN. BHD.RM1008 Ogos 2019RM 3,000

 

Perkhidmatan berikut termasuk dalam pembelian syarikat tersedia:

– Pelantikan 1 pengarah baru percuma
– Pemindahan saham syarikat percuma (kepada 2 pemegang saham shj)
– Percuma Khidmat kesetiausahaan selama 12 bulan
– Bantuan membuka akaun bank di Malaysia, jika perlu
– Peruntukan dokumen syarikat

  1. Notis Pemerbadanan
  2. Borang Super

Adalah menjadi keperluan statutori untuk mempunyai sekurang-kurangnya seorang pengarah pemastautin untuk sebuah syarikat sendirian berhad di Malaysia. Selain seorang warga Malaysia yang bermastautin secara tetap di Malaysia, warga asing dengan Pas Pemastautin Bakat (RPT) / Pemastautin Tetap (PR) /Pemegang MM2H (Malaysia Rumah Ke-2) turut layak dipertimbang sebagai Pengarah Pemastautin. Jika tiada, anda boleh pertimbangkan untuk melanggan Khidmat Pengarah Nomini kami.

Untuk maklumat lanjut mengenai syarikat tersedia dan bantuan untuk memulakan apabila anda ingin membeli syarikat tersedia pertama anda, hubungi kami di 3E Accounting segera.