This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di Perancis

Mengapa Mendaftar Syarikat di Perancis?

Sebagai negara terbesar di Eropah Barat dengan penduduk 63.6 juta, Perancis sendiri merupakan pasaran utama yang berkait rapat dengan seluruh pasaran Eropah Barat. Perancis adalah ahli G-8, Kesatuan Eropah, Pertubuhan Perdagangan Dunia dan OECD. Ramai yang melihat Perancis sebagai pasaran yang mencabar kerana ekonomi yang berkembang pesat. Di samping itu, persekitaran mesra perniagaan dan kemudahan menjalankan perniagaan di negara ini telah menarik ramai pelabur di seluruh dunia.

 

Bagaimana Mendaftar Syarikat di Perancis?

Sehingga kini, Perancis telah menjadi destinasi ideal bagi pelabur asing yang ingin mengembangkan perniagaan mereka di luar negara atau mengejar pasaran Eropah yang berdekatan. Malah, Perancis menawarkan pelbagai jenis perniagaan dan prosedur penubuhan cepat untuk seseorang mendaftarkan syarikatnya di negara ini.

Berikut adalah tutorial pantas mengenai pendaftaran sebuah syarikat di Perancis.

 1. Tentukan jenis perniagaan:

  Menurut undang-undang Perancis, di bawah adalah jenis syarikat yang boleh dijalankan oleh pelabur asing:

  • Syarikat liabiliti terhad (SARL): Jenis syarikat yang paling biasa dan keperluan modal saham minimum: 1 EUR.
  • Syarikat saham bersama / syarikat berhad awam (SA): Sesuai untuk syarikat sederhana atau besar dan jenis perniagaan ini memerlukan lebih banyak pengasas. Modal syer minimum untuk entiti undang-undang ini ialah 37,000 EUR.
  • Syarikat saham bersama mudah (SAS): Sama dengan SA tetapi modal saham minimum yang besar dikenakan dan ia mesti mempunyai sekurang-kurangnya dua rakan kongsi di mana rakan kongsi mempunyai kebebasan untuk mengatur operasi syarikat.
  • Syarikat liabiliti terhad tunggal (EURL): Adalah jenis SARL dengan hanya seorang ahli cukai syarikat adalah berbeza daripada syarikat liabiliti terhad.
  • Perkongsian am (SNC): Dibentuk oleh sekurang-kurangnya dua orang sekutu yang bertanggungjawab secara bersama untuk hutang dan obligasi perkongsian.
 2. Namakan syarikat

  Satu carian untuk nama syarikat yang dicadangkan di laman web Institut Nasional de la Propriété Industrielle (INPI) adalah menjadi kewajipan Sijil tempahan akan dikeluarkan dan entiti boleh meneruskan keseluruhan operasi jika nama yang dicadangkan itu relevan..

 3. Perbadankan syarikat
  • Wakil entiti mesti memfailkan permintaan untuk pendaftaran.
  • Semua dokumen yang diperlukan [bagi pendaftaran syarikat] hendaklah dikemukakan di Centre de Formalités des Entreprises (CFE) – artikel persatuan, sijil bank (bukti deposit modal), bukti bahawa Warta tertentu telah menerima pemberitahuan mengenai penubuhan syarikat baharu, struktur entiti dan tujuannya, alamat sah lembaga pengurusan dan syarikat.
  • Semua entiti perniagaan wajib mendaftar di CFE.
  • CFE akan menghantar maklumat yang diperlukan kepada setiap pejabat dan pihak berkuasa untuk mendaftarkan syarikat di Registre Nationale des Entreprise.
  • Setiap syarikat yang baru didaftarkan akan menerima SIRENE (Systéme Informatique pour le Répertoire des Entreprises), SIRET (Systéme Informatique pour le Répertoire des Etablissements) dan nombor NAF (Nomenclature des Activitees Francaises).
  • Setiap syarikat baharu mesti membeli buku perakaunan khas dari Mahkamah Perdagangan atau kedai yang diberi kuasa selepas mereka melakukan semua prosedur pemerbadanan.
 4. Akhir kata

  Dasar mesra pelabur dan saiz pasaran yang besar di Perancis seperti di seluruh Eropah telah mengukuhkan lagi Perancis sebagai salah satu negara pilihan untuk pelabur asing. Malah, Perancis benar-benar menawarkan kelebihan untuk para pelabur mencari tapak di Eropah.

  Untuk permintaan sebutharga dan maklumat lanjut mengenai Daftar Syarikat di Perancis, sila e-mel kepada kami di info@3ecpa.com.my dan kami akan menjawab dengan segera dalam tempoh 24 jam.