This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di Korea Selatan

Sebagai sebuah negara Asia Timur yang terletak di antara dua kuasa besar iaitu Jepun dan China, Korea Selatan menduduki bahagian selatan semenanjung Korea. Korea Selatan bersempadan dengan Republik Rakyat Demokratik Korea (Korea Utara) di utara, Laut Jepun di timur, Laut China Timur di selatan, dan Laut Kuning di barat manakala Selat Korea memisahkan wilayah tenggara negara tersebut dari pulau Tsushima di Jepun.

Korea Selatan merupakan ekonomi berteknologi tinggi dan pemimpin dunia dalam pengilangan barang elektronik termasuk telefon bimbit dan cip semikonduktor. Di samping itu, Perjanjian Perdagangan Bebas EU-Korea Selatan (FTA) yang berkuat kuasa pada bulan Julai 2011 terus memperkasa kedudukan Korea Selatan sebagai salah satu lokasi strategik untuk perniagaan dan pelaburan di rantau Asia. Selama bertahun-tahun, Korea Selatan telah memiliki daya tarikan sebagai salah satu destinasi pilihan untuk pelaburan asing serta saluran strategik bagi memasuki pasaran berhampiran. Oleh itu, persekitaran mesra perniagaan di Korea Selatan telah menarik minat pelabur asing untuk menubuhkan syarikat mereka di negara tersebut. 

 

Gambaran Ringkas Kelebihan Mendaftar Starikat di Korea Selatan

  1. 100% pemilikan asing – Pembentukan syarikat di Korea Selatan membolehkan pemilikan asing 100%, dan hanya memerlukan 1 pengarah untuk syarikat liabiliti terhad.
  2. Insentif cukai – Cukai syarikat di Korea Selatan akan dikurangkan daripada 25% hingga 20% berbanding tahun
  3. Kemudahan menubuhkan syarikat – Korea Selatan merupakan antara negara yang paling mudah untuk urusan menubuhkan syarikat.

 

Langkah-Langkah Mendaftarkan Syarikat di Korea Selatan

1. Tentukan Jenis Perniagaan
Terdapat lima jenis entiti perniagaan yang tersedia di Korea Selatan:

a) Syarikat saham bersama (chusikhoesa) – Syarikat seperti ini adalah jenis perniagaan yang paling biasa di Korea Selatan, terutama untuk perniagaan besar yang memerlukan modal tetap yang besar dan procurement dana yang berterusan. Ia menawarkan liabiliti terhad pemegang saham (mereka hanya bertanggungjawab ke atas jumlah sumbangan mereka kepada modal saham syarikat) dan saham secara umumnya boleh dipindah milik.

b) Syarikat liabiliti terhad (yuhanhoesa) – Jenis syarikat ini sesuai dengan perniagaan kecil atau sederhana yang dimiliki oleh sebilangan kecil orang. Sama seperti syarikat saham bersama, liabiliti semua pemegang saham adalah terhad kepada jumlah sumbangan modal saham mereka kepada syarikat. Walau bagaimanapun, pemindahan ekuiti adalah terhad, dan syarikat itu tidak terbuka kepada orang ramai

c) Syarikat sendirian berhad (yuhanchaek-imhoesa)  – Secara amnya, jenis syarikat ini adalah serupa dengan syarikat liabiliti terhad, namun terdapat beberapa peraturan tertentu yang terpakai untuk syarikat sendirian berhad. Berbeza dengan syarikat liabiliti terhad, sebuah syarikat sendirian berhad adalah sejenis persatuan perdagangan.

d) Syarikat perkongsian am (hapmyunghoesa) – Ahli-ahli menanggung liabiliti langsung, bersama dan tidak terhad berhubung dengan pemiutang perniagaan. Pada dasarnya, semua ahli menanggung hak dan kewajipan yang berkaitan dengan pelaksanaan urusan perkongsian dan perwakilan perkongsian. Syarikat jenis ini sesuai untuk sebuah perusahaan yang dimiliki secara bersama oleh sebilangan kecil orang dengan pertalian rapat.

e) Syarikat perkongsian terhad (hapjahoesa) – Jenis perniagaan ini terdiri daripada sekurang-kurangnya seorang ahli dengan liabiliti yang tidak terhad dan sekurang-kurangnya seorang ahli yang mempunyai liabiliti terhad.

 

2. Buka akaun bank Korea

Memiliki akaun bank Korea akan membuktikan keupayaan anda untuk melabur di Korea. Dokumen yang diperlukan untuk membuka akaun adalah pasport anda. Deposit dalam jumlah sekaligus yang bersamaan dengan 50 juta won (kira-kira USD 40,900) perlu dipindahkan secara telegraf dari akaun luar negara dengan nama anda ke bank Korea anda dan ditetapkan sebagai “Untuk Tujuan Pelaburan Sahaja.” Dapatkan bukti pembayaran dari bank Korea anda selepas deposit untuk memulakan kertas kerja bagi pendaftaran perniagaan anda.

 

3. Mohon kebenaran khas atau lesen

Mohon kebenaran khas atau lesen di pejabat daerah (jika perniagaan anda memerlukan izin untuk dibuka).

 

4. Tinjau lokasi untuk perniagaan anda

Cari lokasi yang sesuai dan pastikan lokasi dan hartanah adalah dizonkan untuk jenis perniagaan yang anda ingin jalankan.

 

5. Pendaftaran perniagaan

a) Namakan perniagaan anda.

b) Setelah memeriksa nama syarikat, memuatkan dokumen pemerbadanan serta mengisi maklumat syarikat, pemohon dapat memproses pembayaran bil cukai pendaftaran syarikat serta yuran pendaftaran.

c) Bawa dokumen akaun bank anda dan pajakan hartanah ke pejabat daerah anda.

d) hantar dokumen dan permohonan anda dengan yuran yang diperlukan untuk pemprosesan.

 

6. Mohon sijil pembayaran pendaftaran cukai

Langkah seterusnya ialah memohon sijil pembayaran pendaftaran cukai. Pejabat daerah tempatan akan mengeluarkan sijil apabila anda menyerahkan pasport, pendaftaran nama perniagaan dan dokumentasi akaun bank anda.

 

7. Namakan ejen cukai untuk perniagaan anda

Namakan ejen cukai yang akan bertanggungjawab terhadap kewangan untuk perniagaan anda dan pastikan cukai anda dibayar walaupun anda tidak berada di negara tersebut.

 

8. Mohon visa D-8

Buat permohonan untuk visa D-8 agar membolehkan anda tinggal di Korea dan menjana kenuntungan. Dokumen yang diperlukan untuk permohonan visa ini adalah seperti berikut:

  • permohonan visa anda atau visa sah yang dikeluarkan sebelumnya,
  • pasport,
  • sijil pendaftaran perniagaan,
  • sijil cukai, dokumen dari ejen cukai anda,
  • bukti pembayaran deposit bank untuk tujuan “wang pelaburan”, pajakan pejabat dan buku bank anda.

Visa D-8 adalah sah selama enam bulan dan boleh dilanjutkan di bawah syarat-syarat tertentu: jika cukai anda adalah yang terkini dan dokumentasi seperti resit dan invois juga boleh menunjukkan perniagaan anda berkembang maju.

Sebagai nota akhir, pendaftaran syarikat di Korea Selatan adalah agak mudah berbanding dengan negara-negara lain sepertinya. Jika anda merancang meluaskan perniagaan ke Asia Selatan dan anda perlu bantuan pendaftaran syarikat di Korea Selatan, rakan-rakan kongsi kami di Osung Accounting Corporation senantiasa bersedia bagi membantu anda.