This post is also available in: English 简体中文 (Chinese (Simplified))

Daftar Syarikat di Ireland

Mengapa Mendaftar Syarikat di Ireland?

Register Company in IrelandIreland bukan sekadar sebuah negara pulau yang terletak di barat laut benua Eropah, tetapi juga titik panas pelaburan di Eropah. Malah, Ireland semakin meningkat sebagai satu lagi kuasa ekonomi EU di mana ia telah menarik beberapa pemain terkemuka global termasuk Microsoft, Pfizer, Abbott, Intel dan seterusnya untuk beroperasi di negara tersebut.

Sebagai ahli Kesatuan Eropah dan Eurozone, Ireland telah memperoleh daya tarikan sebagai salah satu lokasi pelaburan pilihan untuk pelabur asing kerana syarikat-syarikat di zon Euro tidak terdedah kepada turun naik mata wang ketika berdagang di Eurozone. Oleh itu, ramai yang melihat Ireland sebagai negara yang ideal untuk mengembangkan portfolio perniagaan mereka.

 

Bagaimana Mendaftar Syarikat di Ireland?

Persekitaran mesra perniagaan di Ireland telah mendorong banyak pelabur asing untuk menubuhkan syarikat mereka di negara ini. Pejabat Pendaftaran Syarikat (CRO) di Ireland mengendalikan pendaftaran rasmi syarikat di negara ini.

Berikut disediakan tutorial pantas bagaimana mendaftar syarikat di Ireland.

 1. Tentukan jenis-jenis perniagaan:The following business entities are available for incorporation in Ireland:
  • Syarikat Sendirian Berhad melalui Saham (LTD)
  • Syarikat dengan Aktiviti Ditetapkan (DAC)
  • Syarikat Terhad dengan Jaminan (Non-Profit Company)
  • Syarikat Tidak Terhad
  • Perkongsian Terhad (LP)
  • Syarikat Terhad Awam (PLC)
  • Cawangan
 2. Namakan perniagaan:Laksanakan carian nama bagi nama syarikat yang dicadangkan bagi memastikan ia tersedia dan dapat diterima
 3. Tentukan para pengarah dan setiausaha syarikat:
  • Semua syarikat mesti mempunyai sekurang-kurangnya dua orang pengarah dan satu setiausaha (yang boleh menjadi salah seorang pengarah)
  • Salah seorang pengarah mestilah ahli tetap EU

  Model syarikat baru (yang termasuk syarikat-syarikat terhad yang didaftarkan di bawah Bahagian 2 Akta Syarikat 2014) dikecualikan daripada peraturan ini (Syarikat dibenarkan mempunyai hanya seorang pengarah dengan setiausaha berasingan)

 4. Sediakan dokumen-dokumen yang diperlukan:Dokumen-dokumen berikut perlu dikemukakan dengan Daftar Perdagangan di Ireland:
  • Memorandum dan perkara persatuan syarikat,
  • Senarai pemegang saham, pengarah dan setiausaha syarikat,
  • Penyata modal saham yang dibenarkan dan dikeluarkan oleh syarikat
  • Penyataan pejabat berdaftar syarikat (alamat Ireland yang sah diperlukan),
  • Penyataan aktiviti perniagaan dan lokasinya. (Sila ambil perhatian bahawa senarai mesti dikemukakan dengan Daftar Perdagangan melalui notis statutori)
 5. Daftar cukai:Daftar syarikat untuk cukai dengan Pesuruhjaya Pendapatan.Sebaik sahaja syarikat anda diperbadankan, Biro Syarikat akan Menyedia, Menderaf dan Mengeluarkan Sijil Saham Syarikat serta seluruh dokumentasi korporat untuk pendaftaran syarikat anda di Ireland.

Akhir kata

salah satu negara yang paling terbuka dan terhubung secara global di pentas dunia. Ramai melihat Ireland sebagai pangkalan penting untuk mengakses pasaran dunia. Jika anda mengintai negara ideal untuk memperluaskan perniagaan anda ke seluruh dunia, Ireland memberi pelbagai tawaran.

 

Daftar Syarikat di Ireland

Untuk permintaan sebut harga dan maklumat lanjut mengenai Daftar Syarikat di Ireland, sila e-mel kepada kami di info@3ecpa.com.my dan kami akan menjawab dengan segera dalam tempoh 24 jam.