This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di United Kingdom

Mengapa Mendaftar Syarikat di United Kingdom?

United Kingdom merupakan sebuah negara kepulauan di Barat Eropah. Secara tidak rasmi dirujuk sebagai Britain, United Kingdom adalah negara berdaulat yang merangkumi England, Scotland, Wales, dan Ireland Utara. Ramai bersetuju United Kingdom adalah salah satu pemacu ekonomi di Eropah dan ia sering digelar titik hangat pelaburan asing. Bahkan, United Kingdom juga memberikan salah satu akses bagi pelabur asing untuk bertapak di pasaran luas Eropah.

 

Bagaimana Mendaftar Syarikat di United Kingdom?

United Kingdom berada di kedudukan ketujuh selaku negara paling mesra perniagaan di dunia mengikut laporan Doing Business yang dikeluarkan Kumpulan Bank Dunia pada 2016. Satu lagi hakikat ialah United Kingdom kini dianggap tempat termudah mendaftar dan mejalankan perniagaan di Eropah di mana ia hanya mengambil tempoh dua minggu bagi mendaftar syarikat di UK berbanding kebanyakan negara di Eropah yang memerlukan tempoh lebih dari sebulan.

Mari perhatikan bagaimana mendaftar syarikat di United Kingdom.

 1. Tentukan jenis perniagaan

  Terdapat tiga jenis perniagaan yang tersedia di United Kingdom:

  • Pedagang Tunggal – Seorang peniaga tunggal menjalankan perniagaannya sebagai individu. Dengan kata lain, mereka bekerja sendiri.
  • Syarikat terhad – Syarikat-syarikat terhad adalah antara jenis struktur perniagaan yang paling popular. Liabiliti kewangan pemegang saham atau pemilik syarikat jenis ini adalah terhad kepada nilai saham mereka atau, bagi syarikat yang dibatasi oleh jaminan, jaminan mereka. Dengan kata lain, pemilik syarikat tidak bertanggungjawab untuk sebarang hutang perniagaan melebihi nilai saham mereka [atau jaminan].
  • Perkongsian – Ini adalah cara paling mudah bagi dua atau lebih individu menjalankan perniagaan bersama.
 2. Namakan perniagaan

  Lakukan carian nama bagi nama yang dicadangkan bagi menyemak ketersediaan. Kelulusan dari Companies House [bagi sebarang nama yang dicadangkan] adalah mandatori.

 3. Sediakan semua dokuman yang diperlukan

  Maklumat yang diperlukan untuk pendaftaran syarikat adalah seperti berikut:

  • Nama syarikat yang diluluskan
  • Alamat pejabat berdaftar yang sah di UK
  • Aktiviti dagangan (apa yang dirancang akan dilakukan syarikat)
  • Butiran modal saham (untuk sebuah syarikat swasta yang terhad oleh saham, sekurang-kurangnya satu saham mesti dikeluarkan)
  • Senarai pengarah syarikat dan butir-butir setiausaha syarikat (sekurang-kurangnya seorang pengarah berumur 16 tahun ke atas diperlukan untuk sebuah syarikat sendirian berhad baru)
  • Butiran pemegang saham permulaan (sekurang-kurangnya satu pemegang saham awal diperlukan untuk pendaftaran syarikat, dia boleh juga menjadi pengarah syarikat)
 4. Sediakan Memorandum dan Perkara Persatuan

  Memorandum dan artikel persatuan termasuk jumlah fasal standard dan pelanggan kepada saham awal mengesahkan perjanjian mereka untuk memulakan sebuah syarikat. Sila ambil perhatian bahawa memorandum persatuan mesti difailkan dengan Companies House sebagai sebahagian daripada pendaftaran syarikat.

 5. Fail untuk pemerbadanan

  Semua dokumen perlu dihantar kepada Companies House untuk kelulusan. Di UK, terdapat tiga pilihan berbeza (masing-masing dengan yuran berbeza) untuk penyerahan dokumen:

  • Pemfailan dalam talian melalui perisian khusus
  • Pemerbadanan dalam talian melalui portal Companies House
  • Pemfailan kertas borang IN01

  Anda boleh mula mengendalikan perniagaan sebagai syarikat terhad selepas anda menerima kelulusan daripada Companies House.

 6. Daftar Cukai Syarikat

  Syarikat anda perlu mendaftar untuk Cukai Perbadanan selepas pendaftaran dengan Companies House. Anda mempunyai tiga bulan untuk pendaftaran cukai sebaik sahaja anda memulakan operasi perniagaan anda.

 7. Pada nota akhir

  Selaku pusat kewangan tertua (dan terbesar) di dunia, UK tentunya salah satu pemacu utama ekonomi Eropah dan ekonomi dunia. Malah, UK memperoleh daya tarikannya sebagai salah satu titik panas pelaburan pilihan kerana ekonomi yang kukuh. Sekiranya anda berfikir untuk melabur di negara-negara Eropah, UK adalah negara yang ideal untuk anda bertapak.

   

  Bagi memohon sebut harga dan maklumat lanjut berhubung Pendaftaran Syarikat di United Kingdom, sila emel kami di info@3ecpa.com.my dan kami akan membalas dengan segera dalam tempoh 24 jam.