This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di Ukraine

Mengapa Mendaftar Syarikat di Ukraine?

Terletak di bahagian tengah Eropah Timur, Ukraine merupakan sebuah negara di persimpangan laluan pengangkutan utama di antara Eropah dan Asia. Bersempadan dengan Laut Hitam, Poland serta Russia, Ukraine pada hari ini adalah negara kedua terbesar di Eropah dengan taburan penduduk seramai 4.2 juta orang. Lokasi strategik dan pasaran luasnya adalah antara faktor terpenting yang melonjakkan ekonomi Ukraine. Iklim pelaburan bertenaga yang disertai persekitaran perniagaan yang baik turut mengukuhkan kedudukan negara tersebut selaku titik hangat pelaburan di kalangan pelabur asing.

 

Bagaimana Mendaftar Syarikat di Ukraine?

Lokasi strategik Ukraine di antara dua blok ekonomi iaitu Kesatuan Eropah dan Kesatuan Ekonomi Eurasian telah mengukuhkan peranannya selaku salah satu kuasa besar ekonomi di rantau tersebut. Bahkan, ramai yang berpandangan bahawa Ukraine kini menjadi destinasi pilihan para pelabur bagi memulakan perniagaan. Selain itu, Kerajaan Ukraine mengalu-alukan pelaburan asing ke negara tersebut dengan menawarkan kemudahan pemerbadanan.

Mari kita tinjau bagaimana mendaftar syarikat di Ukraine.

 1. Tentukan Jenis Perniagaan

  Terdapat tiga jenis perniagaan yang tersedia di Ukraine:

  • Syarikat Liabiliti Terhad (LLC)– Syarikat jenis ini merupakan yang biasa ditubuhkan dan juga jenis perniagaan paling popular di Ukraine. Sekurang-kurangnya seorang diperlukan untuk pendaftaran. Rakan-rakan kongsi dalam syarikat tidak memiliki saham tetapi peratusan dalam modal syarikat.
  • Syarikat Saham Bersama (JSC)– Syarikat jenis ini memerlukan dua atau lebih individu berkecuali (atau entiti sah) untuk menjadi rakan kongsi yang boleh terdiri sama ada pemastautin atau sebaliknya. Modal saham bagi syarikat saham bersama Ukraine perlu dibahagi kepada bahagian sekata dari segi nilai nominal. Liabiliti ahli adalah terhad kepada pelaburan masing-masing.
  • Pejabat Perwakilan– Entiti perniagaan asing yang menjalankan aktiviti ekonomi asing di Ukraine layak mendaftar pejabat perwakilan mereka di Ukraine. Pendaftaran perlu dilakukan oleh Kementerian Ekonomi Ukraine dalam masa 60 hari dari tarikh penghantaran dokumen penting bagi pendaftaran.
 2. Namakan perniagaan

  Lakukan carian nama bagi nama syarikat yang dicadangkan bagi menyemak ketersediaan. Langkah seterusnya selepas anda memutuskan nama perniagaan adalah menyimpan nama dengan pendaftar Negara.

 3. Sediakan semua dokumen yang diperlukan

  Maklumat yang diperlukan semasa pendaftaran dengan Pejabat Pendaftaran adalah seperti berikut:

  • Nama syarikat yang diluluskan
  • Alamat pejabat yang berdaftar dan sah di Ukraine
  • Dua salinan borang permohonan
  • Dua salinan piagam (atau perkara persatuan)
  • Minit mesyuarat pengasas (di mana keputusan pemerbadanan dibuat)
  • Dokumen Bank ( bukti pembayaran yuran pendaftaran dan deposit modal saham)
 4. Daftar dengan Jawatankuasa Perangkaan Negara.
 5. Daftar bagi cukai-cukai khusus

  Di Ukraine, mana-mana syarikat yang melakukan aktiviti komersil perlu berdaftar untuk cukai-cukai spesifik. Adalah wajib bagi menghantar dokumen khusus kepada Pihak Berkuasa Cukai Negara bagi memohon nombor VAT.

 6. Dapatkan setem syarikat

  Setem syarikat diperlukan dalam setiap aktiviti perniagaan.

 7. Akaun Bank Korporat

  Akaun bank sementara digunakan bagi mendeposit modal saham. Selepas langkah yang diterangkan, bank [di mana akaun sementara dibuka] perlu memberitahu Inspektorat Cukai Daerah berkaitan pembukaan akaun tersebut. Inspektorat Cukai Daerah akan mendaftar akaun bank dan memaklumkan bank dalam tempoh 3 hari selepas notifikasi. Bank akan dapat menukar akaun sementara kepada akaun kekal di mana perniagaan boleh memulakan aktiviti komersil.

Dan pada akhir kata

Selaku negara dengan taburan penduduk terbanyak di Eropah, Ukraine menjanjikan pelbagai peluang kepada pelabur asing. Anda boleh menganggap Ukraine sebagai salah satu pendapatan yang ideal untuk mengembangkan perniagaan anda dan juga mengejar pasaran Eropah yang besar.

Untuk memohon sebut harga dan maklumat lanjut tentang Pendaftaran Syarikat di Ukraine, sila emel kami di info@3ecpa.com.my dan kami akan membalas dengan segera dalam tempoh 24 jam.