This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di Taiwan

Lokasinya sebagai negara yang terletak di tengah-tengah rantau Asia Pasifik telah banyak membantu pasaran perniagaan Taiwan dan menjadi salah satu sebab mengapa para pelabur berhajat untuk bertapak di pasaran yang semakin berkembang itu.

Menurut Organisasi Perdagangan Dunia (WTO), Taiwan merupakan kuasa dagangan ke-19 terbesar di dunia dan ekonominya secara umum diasaskan teknologi tinggi dan industri kreatif.

 

Faedah dan Cabaran Mendaftarkan Syarikat di Taiwan

Taiwan telah disenaraikan Unit Kepakaran Ekonomi atau Economist Intelligence Unit di tangga ke-13 sebagai tempat menjalankan perniagaan di dunia, dan banyak firma antarabangsa telah menubuhkan pengkalan di ekonomi yang berkembang tersebut.

Taiwan menjadi pengkalan utama dan platform terbesar bagi perniagaan di China kerana lokasi strategiknya. Taiwan juga melaksana liberalisasi sektor perbankan, insuran dan sekuriti dalam negeri dan memberi perlindungan komprehensif ke atas Hakcipta Harta Intelek yang menyuburkan persekitaran undang-undang yang baik di negara tersebut dengan perlindingan meluas, yang amat dihargai di dalam bidang perniagaan.

Taiwan turut berada di kedudukan ke-19 di dunia kerana kemudahan menjalankan perniagaan oleh Bank Dunia, dan ia salah satu pengilang terbesar di dunia bagi produk berasaskan komputer dan semikonduktor.

Sebuah negara dengan infrastuktur moden dan tenaga kerja mahir, Taiwan juga kaya dengan keupayaan modal dan inovasi yang telah menjadikannya hab logistik utama bagi membuka pengkalan perniagaan dan mendaftarkan syarikat.

Taiwan menjadi pusat luar pesisir bagi Renminbi (RMB) yang juga matawang rasmi China dengan banyak RMB didepositkan berbanding di seluruh dunia, kecuali Hong Kong.

Setiap pasaran perniagaan hadir dengan cabarannya tersendiri, dan begitu juga Taiwan. Sebilangan cabaran yang dihadapi pelabur di dalam menjalankan urus niaga di pasaran Taiwan termasuklah kekangan dalam peraturan pembinaan awam. Sesetengah sektor juga lebih mencabar berbanding yang lain, dan antara sektor yang amat mencabar termasuklah pasaran farmaseutikal dan minuman beralkohol.

Dan di sini terdapat juga faktor cuaca, di mana perniagaan kemungkinan mendapat kesan dalam tempoh angin taufan dari Mei hingga September. Taiwan juga berada di zon gempa bumi dan ini mungkin mendatangkan masalah kepada perniagaan.

 

Mendaftarkan Syarikat di Taiwan – Prosesnya

Pendaftaran syarikat di Taiwan dapat dilakukan dengan langkah-langkah berikut:

  • Dapatkan nama syarikat original yang unik untuk perniagaan anda dan tidak digunakan oleh perniagaan lain
  • Pohon pemerbadanan syarikat
  • Pohon nombor pendaftaran cukai syarikat
  • Pohon Insurans Buruh, Laporan Insurans Kesihatan Negara dan Laporan Pelan Pencen dengan Biro Insurans Buruh
  • Daftar peraturan kerja dengan Majlis Hal Ehwal Buruh
  • Buat meterai rasmi untuk syarikat. Satu set meterai syarikat biasanya disediakan untuk proses pendaftaran
  • Akhirnya, kemukakan laporan audit CPA yang menunjukkan jumlah modal yang dilaburkan adalah mencukupi untuk menampung penubuhan dan kos syarikat.

3E Accounting berada di sini untuk membantu dalam proses pendaftaran syarikat di Taiwan agar menjadi lebih mudah bagi pelabur berpotensi. Hubungi kami hari ini bagi mengetahui lebih lanjut bagaimana kami dapat membantu.