This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di Sri Lanka

Terletak di Asia Selatan, Sri Lanka kini menjadi tuan rumah kepada pelbagai syarikat milik asing kerana potensi perniagaan yang dimiliki negara tersebut. Dengan ekonomi berprestasi tinggi dan tenaga kerja mahir serta berpendidikan yang ada untuk digaji, Sri Lanka telah muncul sebagai hab logistik bagi rantau Asia Selatan.

Sri Lanka merupakan salah satu ekonomi yang paling pesat berkembang di Asia Selatan. Bahasa Inggeris adalah bahasa lisan yang banyak dituturkan di Sri Lanka, menjadikannya mudah bagi perniagaan antarabangsa dijalankan di bahagian dunia ini. Kerana Perjanjian Perdagangan Bebas yang disertai negara tersebut, Sri Lanka menjadi pintu gerbang ke pasaran India, satu lagi pasaran besar yang menawarkan pelbagai potensi perniagaan.

 

Jenis-jenis Entiti Perniagaan di Sri Lanka

Apabila mendaftarkan sebuah syarikat di Sri Lanka, terdapat beberapa cara yang boleh dipilih pelabur. Salah satu pendekatan yang paling biasa digunakan ialah mendaftarkan syarikat sebagai syarikat liabiliti terhad di Sri Lanka.

Pilihan-pilihan entiti perniagaan di Sri Lanka merangkumi:

 • Syarikat Liabiliti Terhad – Juga dikenali sebagai LLC. Opsyen ini menghendaki syarikat mempunyai satu pemegang saham dan satu pengarah secara minimum, yang boleh berasal daripada mana-mana negara.
 • Syarikat Tersenarai Awam (PLC) – Pilihan ini tidak memerlukan modal saham minimum untuk sesebuah syarikat diperbadankan.
 • Pejabat PerwakilanDalam opsyen ini, penjualan langsung atau operasi produktif yang dilakukan di Sri Lanka tidak dibenarkan. Walaupun pemilikan boleh 100% dipegang warga asing, seorang Setiausaha Syarikat pemastautin perlu dilantik.
 • Pejabat Cawangan Sri Lanka –Pilihan ini membolehkan 100% pemilikan asing, tetapi skop operasi perniagaan akan ditakrifkan oleh syarikat induk.

 

Bagaimana Mendaftar Syarikat di Sri Lanka

Berikut adalah cara untuk anda memulakan pendaftaran sebuah syarikat di Sri Lanka:

 • Simpan nama syarikat – Pastikan nama syarikat yang anda pilih unik dan belum digunakan atau serupa dengan syarikat lain di Sri Lanka.
 • Dapatkan khidmat Setiausaha Syarikat – Setiausaha Syarikat perlu dilantik sebelum perniagaan boleh diperbadankan kerana Setiausaha Syarikat perlu menandatangani borang kebenaran yang menyatakan bahawa beliau adalah Setiausaha baru yang dilantik untuk syarikat tersebut.
 • Daftar perniagaan dengan Jabatan Pendaftaran Syarikat
 • Notis awam pemerbadanan syarikat mesti diberikan – notis awam mestilah diserahkan dalam tempoh 60 hari bermula dari tarikh pemerbadanan syarikat.
 • Dapatkan pendaftaran syarikat dengan pihak berkuasa cukai dan perolehi Nombor Pengenalan Cukai dari Unit Perkhidmatan Pembayar Cukai, Jabatan Hasil Dalam Negeri
 • Daftar VAT dengan Cawangan Pendaftaran VAT, Hasil Dalam Negeri
 • Daftar dengan Jabatan Buruh dan dapatkan nombor Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (EPF)

 

Amalan cukai dan kastam di Sri Lanka mungkin menjadi rumit jika anda tidak biasa dengan sistem kerjanya, oleh sebab itu adalah dinasihatkan untuk mendapatkan perkhidmatan perundingan profesional bagi membantu anda dalam proses tersebut.

3E Accounting memiliki kemahiran dan pengetahuan yang anda perlukan bagi membimbing anda menubuhkan perniagaan di Sri Lanka. Untuk maklumat seterusnya, layari laman sesawang kami hari ini.

Untuk memohon sebut harga serta maklumat lanjut berkenaan Pendaftaran Syarikat di Sri Lanka, sila emel kepada kami di info@3ecpa.com.my dan kami akan membalas segera dalam tempoh 24 jam.