This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di Sepanyol

Dengan taburan penduduk seramai 47 juta orang, Sepanyol merupakan antara pasaran konsumer terbesar di Kesatuan Eropah. Apa yang menjadikan Sepanyol lokasi yang diidamkan para pelabur bagi memulakan perniagaan di bahagian dunia ini termasuklah hakikat bahawa lokasi Sepanyol membolehkannya bertindak selaku titik kemasukan ke pasaran Latin Amerika.

Terdapat beberapa sebab mengapa para pelabur amat tertarik bagi menubuhkan perniagaan di Sepanyol. Saiz pasaran Sepanyol sendiri menawarkan pelbagai potensi bagi pelabur yang berhasrat meluaskan perniagaan. Melihat bertapa Bahasa Inggeris digunakan secara meluas di sini untuk tujuan perniagaan menjadikannya mudah bagi pelabur antarabangsa menjalankan urus niaga.

Sepanyol juga memiliki sistem pengangkutan yang sangat berkesan serta rangkaian Teknologi Maklumat dan Komunikasi yang canggih. Sepanyol adalah ahli Kesatuan Eropah dan Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO). Pelabur tertarik dengan Sepanyol kerana budaya dan kualiti hidup negara tersebut serta akses kepada tenaga profesional berbakat, teknologi dan sebagainya. Sepanyol adalah negara dengan pelbagai peluang buat pelabur yang memiliki kaedah meraih kelebihan darinya.

Sebelum permulaan sesuatu penerokaan perniagaan baru di mana-mana sahaja di dunia, ketekunan wajar harus dilakukan dahulu sebelum memulakan langkah menubuhkan perniagaan. Adalah mustahak bagi anda mendapatkan sebanyak mungkin maklumat tentang pasaran bagi perniagaan yang anda rancang akan mencebur diri kerana ini merupakan keputusan yang perlukan banyak pertimbangan dan perancangan bagi melakukannya.

 

Proses pendaftaran syarikat di Sepanypol

Bagi memulakan pendaftaran syarikat di Sepanyol, pelabur perlu melalui langkah-langkah berikut sebagai permulaan:

  • Dapatkan Persijilan Keunikan Nama Syarikat, yang boleh diminta dari laman web Pusat Pendaftaran Perdagangan. Apabila sijil telah dikeluarkan, nama syarikat akan dikhaskan untuk perniagaan selama tempoh maksimum enam bulan dari tarikh pengeluaran.
  • Dapatkan akaun bank untuk perniagaan dan deposit modal yang diperlukan untuk mendapatkan sijil deposit. Bank hanya akan mengeluarkan sijil yang berkaitan kepada perniagaan sebaik sahaja deposit telah dibuat dan disahkan.
  • Failkan Dokumen Elektronik Tunggal dan buat temujanji dengan notari. Dokumen Elektronik Tunggal, lebih dikenali sebagai DUE, diperoleh apabila pelabur telah melengkapkan satu borang pendaftaran melalui CIRCE.
  • Dapatkan surat ikatan pemerbadanan berdaftar awam dan nombor pengenalan fiskal untuk perniagaan daripada notari awam. Surat ikatan awam diberikan oleh notari dalam masa kira-kira seminggu.
  • Buat pembayaran cukai perbandaran untuk perkhidmatan bandar sebelum menyerahkan pemberitahuan untuk memulakan operasi perniagaan.
  • Kunjungi Majlis Bandaraya dan kemukakan pemberitahuan untuk permulaan operasi.
  • Maklumkan kepada Kementerian Buruh dan Industri tentang operasi perniagaan.

Untuk maklumat lanjut berkenaan pendaftaran perniagaan di Sepanyol, berhubunglah dengan 3E Accounting melalui laman sesawang kami bagi mengetahui lebih lanjut bagaimana kami dapat membantu anda membawa perniagaan anda ke peringkat seterusnya.