This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di Portugal

Terletak di bahagian barat Semenanjung Iberia, Portugal adalah pintu masuk kepada lebih daripada 250 juta penduduk di seluruh dunia. Portugal menduduki tempat ke-25 di dunia untuk kemudahan menjalankan perniagaan mengikut Bank Dunia.

Perkara yang menarik mengenai pasaran perniagaan di Portugal adalah penggunaan Bahasa Inggeris yang meluas, yang dituturkan dan diterima sebagai bahasa perniagaan di negara tersebut. Berita lebih baik bagi pelabur ialah Portugal mempunyai salah satu kos operasi terendah berbanding dengan tempat lain di Eropah barat.

Portugal mempunyai lokasi dan kemudahan dengan harga kompetitif yang tersedia untuk pelabur.

 

Jenis entiti perniagaan di Portugal

Pelabur yang ingin mendaftar perniagaan di Portugal mempunyai pilihan untuk memilih dari entiti perniagaan berikut:

  • Syarikat sendirian berhad
  • Syarikat awam
  • Syarikat perkongsian terhad
  • Syarikat perkongsian awam

Bagi sebuah syarikat baru yang berjaya diperbadankan di Portugal, nama perniagaan yang baru dibentuk mesti diperiksa di Pejabat Pendaftaran Kebangsaan bagi Entiti Kolektif, dan ini merupakan langkah mandatori yang perlu diambil.

 

Mendaftar Syarikat di Portugal

Maklumat di bawah ini memberi ringkasan pendaftaran perniagaan di Portugal dan langkah-langkah yang perlu diambil oleh pelabur sebelum mereka dapat menubuhkan perniagaan di rantau tersebut:

  • Terdapat satu daripada dua cara untuk mendaftarkan syarikat di Portugal – melalui Firma On Spot atau Pendaftaran Syarikat Dalam Talian. Kini, Firma On The Spot adalah cara yang paling biasa untuk mendaftar perniagaan, dan perkhidmatan ini akan membolehkan pelabur menubuhkan sebuah syarikat dengan sangat mudah dalam masa kurang dari satu jam di satu titik hubunga. Cara Menubuhkan Syarikat Dalam Talian melibatkan pendaftaran sebuah syarikat melalui Internet yang mengambil masa antara 1 hingga 2 hari untuk diselesaikan. Akses kepada borang pendaftaran ini boleh didapati melalui Portal Perniagaan.
  • Pembukaan akaun bank dan mendapatkan BIN atau Nombor Pengenalan Bank merupakan langkah seterusnya dalam proses pembentukan syarikat. Pejabat-pejabat Pihak Berkuasa Cukai menghendaki pengisytiharan permulaan aktiviti dikemukakan ke pejabat, bersama-sama dengan bukti bahawa syarikat itu telah diperbadankan.
  • Syarikat juga dikehendaki mendaftar VAT jika jualan syarikat melebihi ambang perolehan sebanyak EUR10,000.
  • Perniagaan kemudiannya dikehendaki mendaftar dengan Pusat Serantau Keselamatan Sosial. Setiap majikan yang menjalankan perniagaan di Portugal dikehendaki untuk menyampaikan kemasukan pekerja mereka ke Perkhidmatan Keselamatan Sosial Portugal.
  • Perniagaan juga perlu mendaftar untuk insurans pampasan kemalangan pekerja dengan pembekal insurans swasta. Apakah insurans pampasan pekerja? Ia adalah skim insurans yang meliputi semua pekerja dan pengurus yang menerima gaji. Insurans ini ditaja jamin oleh syarikat insurans swasta dan langkah ini juga boleh dilakukan apabila syarikat telah memulakan aktiviti perniagaannya.

Untuk maklumat lanjut tentang pendaftaran syarikat di Portugal, hubungi 3E Accounting di laman sesawang kami bagi senarai perkhidmatan yang ditawarkan profesional kami yang bersedia membantu.