This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di Panama

 

Mengapa Mendaftar Syarikat di Panama?

Lokasi Panama di penghujung Amerika Tengah antara Costa Rica dan Colombia dari sudut sejarah telah berfungsi sebagai persimpangan perdagangan di rantau tersebut. Sebagai sebuah negara Amerika Tengah yang menempatkan penduduk seramai 4 juta, Panama bukan sahaja sebuah hab pengangkutan tetapi juga pusat perdagangan, perbankan, dan perkhidmatan antarabangsa. Sektor perkhidmatan yang besar di Panama pada masa ini merupakan jana kuasa ekonominya di mana ia menyumbang 80% Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara tersebut. Ekonomi Panama yang pesat berkembang telah menarik minat ramai pelabur asing untuk meneroka negara itu dan juga untuk memasuki pasaran lain yang berdekatan.

 

Bagaimana Mendaftar Syarikat di Panama?

Kebangkitan Panama sebagai salah satu titik hangat pelaburan telah mendorong banyak pelabur asing untuk memulakan perniagaan baru atau menubuhkan sebuah syarikat Panama pada setiap tahun. Di Panama, ia mengambil masa kira-kira 24 jam ditambah dua hari untuk mendaftarkan sebuah syarikat dengan Pendaftaran Panama. Oleh itu, pengetahuan yang mencukupi tentang undang-undang perniagaan Panama serta prosedur penubuhan syarikat negara tersebut adalah penting sebelum mendaftarkan sebuah syarikat di Panama.

Berikut adalah panduan komprehensif mengenai memperbadankan syarikat di Panama.

1. Tentukan Jenis Perniagaan:

Berikut adalah jenis-jenis perniagaan yang tersedia di Panama:

 • Pemilikan TunggalJenis syarikat ini hanya melibatkan individu (atau keluarga) dalam operasi dan pemilikan perniagaan.
 • Perbadanan –Sebuah entiti perniagaan berdaftar yang sah dengan Pendaftaran Awam Panama. Jenis syarikat ini dikehendaki mengeluarkan stok korporat dan mengekalkan Lembaga Pengarah dengan sekurang-kurangnya tiga orang pegawai.
 • Perkongsian – Perkongsian bermakna ia melibatkan dua atau lebih orang dalam menubuhkan syarikat. Tiga jenis perkongsian tersedia di Panama:
  • Perkongsian Umum Panama

   Perkongsian jenis ini disebut “Asociacion General” di Panama. Semua rakan kongsi dalam perkongsian sedemikian boleh dipertanggungjawabkan oleh mahkamah sivil jika salah seorang daripada mereka cuai (atau melakukan penipuan) semasa menjalankan perniagaan bagi pihak perkongsian.

  • Perkongsian Terhad Panama

   Jenis perkongsian ini disebut “Sociedad de Responsibilidad Limitada” (SRL). Ianya memerlukan minimum dua hingga maksimum 20 rakan kongsi dari mana-mana negara untuk membentuk perkongsian terhad. Modal boleh berkisar antara $2,000 USD hingga $50,000 USD dan setiap nama ahli mesti difailkan dengan Pendaftaran Awam Panama bersama dengan sumbangan modalnya.

  • Perkongsian Sivil Panama

   Di Panama, Perkongsian Sivil dipanggil “Sociedad Civil” di mana rakan kongsi tertakluk kepada liabiliti penghakiman mahkamah sivil yang tidak terhad. Perkongsian jenis ini adalah biasa untuk profesional seperti doktor, peguam, dan arkitek.

2. Namakan Perniagaan:

Putuskan nama perniagaan anda menjadi salah satu langkah penting dalam pemerbadanan syarikat. Di Panama, ada peraturan tertentu yang perlu diikuti apabila menamakan perniagaan anda. Nama syarikat syarikat Panama mesti berakhir dalam mana-mana perkataan atau singkatan berikut: Corporation (Corp.), Incorporated (Inc.), atau Sociedad Anónima (S.A.). Langkah seterusnya adalah untuk memeriksa ketersediaan nama yang perlukan oleh Pendaftaran Awam.

3. Perbadankan syarikat anda:

  • Dapatkan perkhidmatan profesional dari seorang peguam (atau firma undang-undang) untuk menjadi Ejen Pemastautin perbadanan dan menyediakan Artikel Persatuan.
  • Sahkan artikel pemerbadanan:
   Artikel pemerbadanan yang perlu disahkan perlu mengandungi:

   • nama dan kewarganegaraan setiap pelanggan kepada artikel pemerbadanan;
   • kedudukan tetap syarikat dan ejen pemastautin (yang mestilah peguam atau firma undang-undang di Panama);
   • nama dan alamat para pengarah dan pegawai (para Pengarah dan pegawai boleh dari mana-mana negara);
   • nama syarikat (sudah didaftarkan dengan Daftar Awam)
   • tujuan syarikat (atau objektif umum);
   • senarai nama yang termasuk sekurang-kurangnya presiden, setiausaha, dan bendahari
   • maklumat mengenai modal
   • maklumat mengenai jenis dan bilangan saham [ke mana ia dibahagikan];
   • Nama penuh pengarah, tarikh lahir, alamat dan kewarganegaraan

4. Daftar dengan Bahagian Perdagangan di Pendaftaran Awam (Mercantile Division) dan bayar Cukai Tahunan Francais 

Sila ambil perhatian bahawa pembayaran Cukai Pendaftaran Tahunan sebanyak USD250 adalah wajib (Pembayaran boleh dibuat di Bank Negara Panama atau di mana-mana juruwang Kementerian Ekonomi dan Kewangan). Di samping itu, syarikat-syarikat yang tidak menjana apa-apa pendapatan dari sumber Panama, serta apa-apa aktiviti perdagangan di Panama, hanya tertakluk kepada pembayaran cukai tahunan tetap sekitar USD300. Dalam kata lain, semua pendapatan dijana di luar Panama dikecualikan cukai sepenuhnya dan setiap pendapatan dari sumber-sumber di Panama adalah dikenakan cukai.

5. Dapatkan notis operasi (“aviso de operación”) melalui laman sesawang “Panama emprende”

Memulakan perniagaan di Panana sangat mudah difahami kerana negara tersebut memiliki infrastruktur yang cemerlang, sumber manusia terlatih dan sistem percukaian menarik. Selain itu, Panama juga adalah pusat perbankan antarabangsa kedua terbesar di dunia (selepas Switzerland) di sampung pusat pengedaran antarabangsa kedua terbesar di dunia selepas Hong Kong. Jika anda merancang meluaskan perniagaan secara antarabangsa, banyak yang ditawarkan di Panama.

Untuk memohon sebut harga dan maklumat selanjutnya tentang Mendaftar Syarikat di Panama, sila emel kami di info@3ecpa.com.my dan kami akan membalas dengan segera dalam tempoh 24 jam.