This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di New Zealand

New Zealand merupakan sebuah negara yang sangat bergantung pada perdagangan antarabangsa, terutama dengan negara-negara jiran seperti Australia, China, Jepun, Amerika Syarikat dan lain-lain. Dikenali sebagai negara yang aman dan stabil dari segi politik, New Zealand menduduki tempat pertama daripada 189 ekonomi di dunia untuk kemudahan menjalankan perniagaan mengikut laporan Bank Dunia.

New Zealand adalah negara yang indah serta penuh potensi, dibantu oleh lokasi geografi yang strategik bagi membolehkan negara tersebut mempunyai akses mudah ke pasaran Kepulauan Pasifik. Pelabur yang membuat keputusan untuk menubuhkan perniagaan dan mendaftarkan sebuah syarikat di New Zealand boleh yakin bahawa terdapat jaminan harta intelektual dan sistem pengawalseliaan yang kuat untuk melindungi perniagaan mereka.

Ekonomi yang kukuh dan stabil New Zealand membolehkan banyak potensi dan menetapkan kadar pengangguran yang rendah. Beberapa sektor utama yang ditumpukan di New Zealand untuk membangunkan ekonomi termasuk infrastruktur, pengangkutan, pelancongan dan ekonomi digital.

Jenis struktur perniagaan yang paling biasa di New Zealand yang dipilih pelabur untuk pendaftaran sebuah syarikat di New Zealand termasuk pedagang tunggal, perkongsian dan syarikat liabiliti terhad.

 

Struktur-struktur perniagaan di New Zealand

Pedagang Tunggal – Pelabur yang memilih pilihan ini adalah mereka yang menjalankan perniagaan sendiri. Peniaga tunggal bertanggungjawab ke atas keseluruhan fungsi perniagaan, menguruskan perniagaan, memiliki perniagaan, menjalankan perniagaan dan juga bertanggungjawab terhadap semua cukai dan hutang yang ditanggung oleh perniagaan. Pilihan pedagang tunggal adalah cara yang baik bagi pelabur memulakan perjalanan perniagaan mereka di New Zealand, dan seterusnya memilih untuk maju ke struktur perniagaan yang berlainan apabila perusahaan dan perniagaan semakin kukuh dan perlu dikembangkan.

 

Perkongsian – Struktur perniagaan perkongsian adalah pilihan paling kerap dipilih oleh para pelabur yang mahu beroperasi atau telah bergiat dalam industri pertanian di New Zealand. Struktur perkongsian mungkin efektif dari segi pembahagian biaya operasi, di mana semua kos yang ditanggung perniagaan digalas secara sama rata oleh setiap rakan kongsi dalam bisnis.

 

Syarikat Liabiliti Terhad – Sebuah syarikat liabiliti terhad dianggap sebagai entiti formal dan sah secara undang-undang dengan haknya sendiri, dan berasingan daripada para pemegang saham dan pemiliknya. Mendaftar syarikat liabiliti terhad boleh dilakukan melalui Pejabat Syarikat di New Zealand dengan tanpa bayaran. Opsyen syarikat liabiliti terhad adalah salah satu bentuk struktur perniagaan yang paling popular dan berjaya di New Zealand.

Memilih struktur perniagaan hanyalah langkah pertama. Mendaftar perniagaan baru di New Zealand memerlukan pertimbangan awal yang perlu dilakukan pelabur. Pertimbangan awal penubuhan yang perlu diambil kira oleh pelabur termasuk:

  • Semakan peraturan yang ditetapkan pihak berkuasa tempatan
  • Penetapan nombor cukai
  • Semakan ketekunan wajar bagi mengetahui maklumat sebanyak mungkin tentang pasaran tempatan.

Adalah anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang keperluan mendaftar syarikat di New Zealand? Berhubunglah dengan 3E Accounting hari ini dan lihat bagaimana panel pakar kami dapat membantu anda bermula di landasan tepat bagi perniagaan anda.