This post is also available in: English 简体中文 (Chinese (Simplified))

Daftar Syarikat di Kemboja

Register Company in CambodiaMemulakan perniagaan di Kemboja ada cabaran-cabarannya. Setiap negara adalah berbeza dan masing-masing akan datang dengan set cabaran sendiri, termasuk Kemboja. Tetapi walaupun cabaran ini wujud untuk pelabur berpotensi, ia tetap  kekal sebagai lokasi menarik untuk menubuhkan sebuah syarikat.

Ekonomi Kemboja masih kukuh kerana kos permulaan yang rendah dan tenaga kerja yang besar dan murah yang boleh didapati untuk digunakan sepenuhnya. Ini adalah suatu tarikan kuat untuk mana-mana pelabur berpotensi yang sedang mencari untuk mengembangkan atau memulakan perniagaan. Negara yangf berurusan dengan mata wang dollar ini  merupakan salah satu lagi kelebihan, membuatkan urusan perniagaan lebih mudah.

 

Kelebihan Mendaftar Syarikat di Kemboja

Salah satu kelebihan untuk memulakan perniagaan di Kemboja adalah kos permulaan yang rendah . Pelabur berpotensi boleh menubuhkan syarikat berdaftar mereka dengan harga serendah $ 1000. Bonus tambahan adalah syarikat-syarikat yang berdaftar di Kemboja menikmati 100% manfaat pengecualian cukai korporat sehingga sembilan tahun.

Syarikat-syarikat juga boleh didaftarkan di Kemboja dengan hanya dua pemegang saham dan seorang pengarah , yang semuanya boleh menjadi orang asing dan yang tidak semestinya perlu tinggal di Kemboja pada masa pendaftaran syarikat.

Juga terdapat tiada kawalan harga ke atas produk dan perkhidmatan pelabur, dan perniagaan dapat menikmati import bebas cukai peralatan, pengeluaran dan bahan.

 

Keburukan Mendaftarkan Sebuah Syarikat di Kemboja

Satu kelemahan utama  mempunyai syarikat anda berdaftar di Kemboja adalah  ia boleh mengambil masa sehingga empat bulan untuk pendaftaran yang lengkap yang perlu diproses. Bagi pelabur, itu adalah masa yang lama untuk menunggu bagi perniagaan anda untuk beroperasi sepenuhnya, yang  sudah tentunya tidak pernah adalah satu perkara yang baik.

Ada pepatah yang mengatakan “masa itu emas”, dan empat bulan tempoh  menunggu untuk memulakan perniagaan  kadang-kadang boleh menjadi tempoh terlalu panjang untuk pelabur menunggu.

Pemilik perniagaan juga mesti menandatangani pajakan untuk ruang pejabat fizikal sebelum perniagaan boleh dimulakan. Dan apabila anda telah mendapat bahawa ruang fizikal, permohonan untuk tenaga elektrik juga boleh mengambil masa sehingga enam bulan untuk dikaji semula. Dan manakala tenaga kerja yang ada untuk diambil sebagai pekerja boleh menjadi besar, hanya kira-kira 10% daripada penduduk fasih berbahasa Inggeris, yang boleh membuktikan satu cabaran besar bagi syarikat-syarikat antarabangsa.

Kemboja berada di kedudukan ke-6 di dunia oleh Bank Dunia sebagai tempat yang paling sukar untuk menjalankan perniagaan atas beberapa sebab-sebab yang disenaraikan di atas.

 

Pilihan Kemboja Sebagai Entiti Perniagaan

Terdapat tiga jenis pilihan entiti perniagaan untuk dipilih:

  • Sebuah syarikat berhad, yang merupakan pilihan bagi kebanyakan pemilik
  • Sebuah pemilikan tunggal, di mana perniagaan yang dimiliki dan dikendalikan oleh satu orang
  • Awam dan perkongsian terhad, yang merupakan satu perjanjian antara dua orang atau lebih untuk menggabungkan harta, pengetahuan atau aktiviti-aktiviti mereka untuk menjalankan perniagaan.

Anak-anak syarikat asing, cawangan dan pejabat perwakilan mendaftar di bawah opsyen ini perlu mendaftar dengan Kementerian Perdagangan untuk ketiga-tiga pilihan.

 

Daftar Syarikat di Kemboja

Untuk permintaan sebut harga dan maklumat lanjut tentang Daftar Syarikat di Kemboja, sila e-mel kami di info@3ecpa.com.my dan kami akan segera membalas dalam masa 24 jam.