This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di Indonesia

Indonesia adalah sebuah negara yang telah menyaksikan pelbagai bencana alam yang menimpa. Tetapi itu tidak bermakna ia sebuah negara yang tidak mempunyai potensi perniagaan. Apa yang membuat persekitaran perniagaan di Indonesia amat sukar bukan sekadar bencana alam yang dihadapi oleh negara tersebut, tetapi memulakan perniagaan itu sendiri memberi cabaran, dengan prosesnya yang rumit dan memakan waktu terutama bagi pelabur asing.

Kejayaan mendaftarkan syarikat di Indonesia tertakluk kepada kelulusan pihak berkuasa Indonesia terlebih dahulu. Jadi, perniagaan anda mungkin berhadapan halangan sebelum ia bermula. Ini adalah tambahan kepada modal berbayar minimum yang perlu diselesaikan, yang jumlahnya mencapai USD$ 300,000.

Cabaran lain yang menanti para pelabur yang mungkin berfikir tentang mendaftar perniagaan di Indonesia termasuk sekatan pemilikan asing dan undang-undang pelaburan tempatan yang menetapkan bahawa mengambil khidmat penduduk tempatan untuk perniagaan adalah keutamaan.

Tetapi, Indonesia tetap negara yang berpotensi, dan potensinya terletak pada populasi yang besar, peningkatan penggunaan, sumber semula jadi yang melimpah dan tenaga buruh yang murah.

 

Jenis-jenis entiti perniagaan yang tersedia untuk pendaftaran syarikat di Indonesia

Pendaftaran sebuah syarikat di Indonesia menyediakan pelabur asing dengan empat jenis entiti perniagaan untuk dipilih:

  • Syarikat Liabiliti Terhad (LLC) Indonesia –  Ini adalah entiti paling biasa yang digunakan oleh penduduk tempatan dan memerlukan sekurang-kurangnya satu pengarah untuk memulakan proses pendaftaran. Opsyen ini memerlukan dua pemegang saham orang tempatan Indonesia, dan satu Pesuruhjaya, yang boleh terdiri bukan pemastautin. Modal berbayar dalam pilihan ini bergantung kepada saiz perniagaan yang terlibat.
  • LLC Milik AsingBagi pilihan ini, perniagaan boleh dimiliki secara sebahagian atau dimiliki sepenuhnya dan dikuasai oleh pelabur asing secara langsung. Opsyen entiti ini ditadbir oleh Undang-Undang Pelaburan Modal Asing. Kelulusan diperlukan daripada Lembaga Penyelaras Pelaburan Modal sebelum perniagaan boleh dijalankan di Indonesia, dan pelabur perlu mendapatkan kelulusan ini jika mereka mahu meneruskan langkah seterusnya.
  • LLC Nomini Opsyen entiti perniagaan ini memerlukan penama Indonesia untuk mula-mula menubuhkan LLC bagi pihak syarikat asing. Pilihan ini bergantung sepenuhnya sama ada pelabur akan dapat memperoleh penama yang boleh dipercayai dan jujur untuk membantu mereka dalam mendaftarkan perniagaan, yang boleh menjadi situasi yang rumit melainkan jika anda sudah mempunyai seseorang yang boleh anda percaya sepenuhnya. Jika tidak, pelabur mengambil risiko besar dalam memberi kepercayaan perniagaan mereka kepada pihak lain dan adalah sentiasa lebih baik untuk syarikat dikawal sepenuhnya oleh diri sendiri. Ini adalah pilihan paling berisiko daripada empat yang disenaraikan untuk pelabur.
  • Pejabat PerwakilanOpsyen entiti perniagaan ini adalah cara paling mudah bagi syarikat asing mendapatkan pegangan pasaran di Indonesia. Tetapi walaupun ia adalah yang paling mudah, pilihan ini hadir dengan beberapa kekurangan. Salah satu kelemahan pada pilihan ini adalah syarikat hanya dibenarkan melakukan aktiviti promosi, penyelidikan pasaran dan bertindak sebagai ejen jual beli bagi syarikat induk. Aktiviti yang dapat dilakukan syarikat yang didaftarkan di bawah entiti ini adalah terhad dan di bawah sekatan.

 

Daftarkan perniagaan anda dengan Cekindo

Cekindo Indonesia

 

Cekindo merupakan syarikat perunding masuk utama di Indonesia. Cekindo menyediakan perkhidmatan sehenti kepada entiti asing yang ingin mengembangkan perniagaan ke pasaran Indonesia. Pasukan pakar kami dalam perkhidmatan perniagaan dan kawal selia tempatan boleh membantu anda mencari rakan kongsi tempatan, menjalankan pemerbadanan, pendaftaran produk, permohonan visa, perakaunan dan pelaporan cukai di Indonesia.

Hubungi Cekindo segera untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai pendaftaran sebuah syarikat di Indonesia.