This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di India

Mengapa para pelabur kepingin mendaftar syarikat di India? Kerana negara India merupakan antara ekonomi yang paling pantas berkembang di dunia. Dan berkat saiz pasarannya, terdapat banyak peluang yang dapat diraih pelabur yang menerokai rantau tersebut.

 

Memasuki Pasaran India

Bagi para pelabur asing yang ingin mendaftar syarikat di India, terdapat dua cara melakukannya:

  1. Daftar syarikat di India sebagai perniagaan baharu
  2. Daftar syarikat di India sebagai cawangan atau pejabat perhubungan perniagaan sedia ada (perniagaan tersebut telah ditubuhkan di negara asal pelabur)

Semasa mendaftarkan perniagaan di India, pemerbadanan syarikat sendirian berhad adalah cara terpantas dan paling mudah untuk melakukannya. Memperbadan syarikat sendirian berhad sebagai anak syarikat milik penuh sebuah syarikat asing atau syarikat usaha sama bukan sekadar cara terpantas, tetapi juga strategi entiti termudah dan paling murah bagi para pelabur yang tidak berminat untuk tertangguh oleh sebarang kemungkinan kelewatan dalam mendaftar syarikat.

Ketika memilih lokasi untuk mendaftar dan memulakan perniagaan di India, bandingkan undang-undang tempatan, insentif kerajaan, infrastruktur tempatan dan tenaga kerja tempatan sebelum membuat sebarang keputusan. Memulakan perniagaan adalah perubahan besar yang akan membawa banyak wang, sama ada anda menjalankan perniagaan besar atau perniagaan kecil, dan secara idealnya anda ingin mengelakkan membuat kesilapan yang akhirnya akan mengakibatkan kehilangan wang.

 

Apakah syarat yang diperlukan untuk mendaftarkan sebuah syarikat di India?

Mendaftarkan sebuah syarikat di India sebagai syarikat sendirian berhad memerlukan sekurang-kurangnya dua pelabur dan dua pemegang saham. Tanpa komponen ini, anda tidak akan dapat meneruskan pendaftaran perniagaan anda.

Alamat fizikal juga diperlukan untuk entiti perniagaan jenis ini. Oleh itu, perkara terbaik untuk dilakukan sebelum mendaftarkan syarikat di India adalah terlebih dahulu melakukan pemerhatian lokasi dan menentukan tempat yang paling sesuai untuk perniagaan anda.

Undang-undang perniagaan di India menghendaki supaya pemerbadanan perniagaan dilakukan dengan sekurang-kurangnya seorang pengarah syarikat dengan kewarganegaraan India, yang juga pemastautin. Warga asing yang mendaftarkan perniagaan di India mesti mengemukakan salinan pasport mereka semasa proses permohonan.

Semua salinan dokumen asal untuk permohonan perniagaan juga perlu disahkan untuk dipertimbangkan. Setelah langkah-langkah ini selesai, pelabur akan diminta untuk:

  • Memfailkan nama syarikat yang dicadangkan untuk kelulusan kepada Pendaftar Syarikat
  • Dapatkan Memorandum Persatuan dan Artikel Persatuan
  • Bayar duti setem
  • Failkan semua dokumen dan borang pemerbadanan
  • Memperolehi sijil pemerbadanan
  • Memperolehi meterai syarikat rasmi

 

Memulakan perniagaan baru boleh menyebabkan banyak kerja, dan memulakan yang baru di negara baru di mana ia wilayah asing boleh menjadikan lebih banyak kerja. Sebelum memulakan perjalanan bagi memulakan perniagaan baru di India, pastikan anda bersedia menghadapi cabaran yang bakal berlaku.

Untuk memohon sebut harga dan maklumat selanjutnya tentang Pendaftaran Syarikat di Hong Kong, sila emel kepada kami di info@3ecpa.com.my dan kami akan membalas dengan segera dalam tempoh 24 jam.