This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di Hong Kong

Hong Kong merupakan pasaran hartanah utama bagi mana-mana pelabur yang ingin membuka atau mengembangkan perniagaan mereka ke rantau ini. Bukan sahaja Hong Kong terkenal dengan lokasi utamanya, tetapi persekitaran politiknya yang stabil dan ekonomi yang berkembang pesat adalah salah satu tarikan terbesar yang terus menarik pelabur ke pasaran ini.

Mempunyai pendekatan cukai dan dasar yang mesra perniagaan hanya mengukuhkan reputasinya. Pelabur berebut untuk mendapatkan tapak dan mendaftarkan syarikat di Hong Kong kerana infrastruktur kelas dunia dan sistem perundangan yang produktif.

 

Mengapa pelabur dan pemilik perniagaan memilih Hong Kong?

Kerana membuka perniagaan di Hong Kong bukan sahaja murah, tetapi juga mudah, dua faktor yang penting untuk perniagaan baru. Orang asing dibenarkan memiliki 100% syarikat Hong Kong, yang merupakan berita hebat untuk pelabur yang ingin mengekalkan kawalan penuh ke atas syarikat mereka tanpa berasa seperti mereka dipaksa untuk melepaskan ekuiti apa pun.

Di samping itu, Hong Kong juga menawarkan kestabilan pelabur dan diiktiraf di seluruh dunia sebagai hab perniagaan yang berkembang pesat. Manfaat lain yang memikat pelabur untuk membuka perniagaan di rantau ini ialah anda tidak memerlukan alamat perniagaan fizikal untuk bermula. Alamat pemegangan adalah lebih daripada mencukupi, yang membuatkan perkara menjadi lebih mudah bagi pelabur asing terutamanya.

Syarikat-syarikat juga dibenarkan untuk membuka akaun bank pelbagai mata wang dan mana-mana keuntungan yang dibuat di luar Hong Kong adalah bebas cukai. Infrastruktur perniagaan kelas dunia Hong Kong turut menyumbang kepada reputasi-nya sebagai ekonomi paling bebas di dunia. Atas sebab-sebab ini dan banyak lagi, tidak hairanlah pelabur tidak sabar-sabar untuk menerokai pasaran yang berkembang maju ini dan tidak sabar untuk mendaftarkan perniagaan di Hong Kong.

 

Jenis entiti yang tersedia untuk mendaftar sebuah syarikat di Hong Kong

Apabila mendaftarkan syarikat di Hong Kong, berikut adalah jenis pilihan entiti perniagaan yang tersedia bagi pelabur:

  • Syarikat terhad –  Opsyen ini sering menjadi pilihan utama bagi syarikat kecil dan sederhana yang mendaftar sebagai LLC (limited liability company) swasta
  • PerkongsianPilihan ini biasanya dikendalikan oleh sekurang-kurangnya dua orang
  • Pemilikan tunggalPilihan ini melibatkan hanya seorang pemilik yang menjalankan urusniaga. Kerana ia hanya dijalankan oleh satu orang, ia biasanya lebih sesuai untuk perniagaan kecil.
  • Cawangan, Subsidiari atau Pejabat PerwakilanOpsyen ini diperuntukkan kepada syarikat milik asing

 

Apakah tatacara mendaftar perniagaan di Hong Kong?

Amat mudah bagi para pelabur untuk memulakan perniagaan di Hong Kong. Tinjauan ringkas proses itu dapat dipermudah kepada tiga langkah:

  • Pilih nama syarikat
  • Dapatkan sijil pemerbadanan
  • Perolehi Skim Insurans Pampasan Pekerja dan Kumpulan Wang Simpanan Mandatori (MPF) Pekerja dengan syarikat atau bank swasta.

Sudah tentu terdapat langkah-langkah yang lebih terperinci yang terlibat dalam proses ini, dan cara paling mudah untuk membantu anda menavigasi keseluruhan perkara dengan cepat dan efisien ialah dengan melibatkan perkhidmatan profesional yang berkelayakan.

Untuk memohon sebut harga dan maklumat selanjutnya tentang Pendaftaran Syarikat di Hong Kong, sila emel kepada kami di info@3ecpa.com.my dan kami akan membalas dengan segera dalam tempoh 24 jam.