This post is also available in: English 简体中文 (Chinese (Simplified))

Mendaftar Syarikat di Cyprus

 

Mengapa Mendaftar Syarikat di Cyprus?

Register Company in CyprusBerada di persimpangan Eropah, Asia, dan Afrika, Cyprus terletak berhampiran dengan laluan yang menghubungkan Eropah dengan dunia Arab dan Timur Jauh, menjadikannya pusat kewangan strategik di rantau tersebut. Lokasi yang ideal pulau itu, infrastruktur kelas pertama, dan peluang perniagaan yang berkembang maju telah menjadikan Cyprus sebagai salah satu negara pilihan untuk pelaburan.

 

Mengapa Mendaftar Syarikat di Cyprus?

Ramai bersetuju bahawa Cyprus adalah salah satu pusat perniagaan penting Eropah yang menawarkan banyak manfaat kepada pelabur asing seperti sistem cukai yang menarik, ekonomi yang stabil, dan persekitaran perniagaan yang baik. Selain itu, Cyprus merupakan negara anggota Kesatuan Eropah dan telah memberi akses kepada pelabur untuk mengejar pasaran Eropah berhampiran.

 

Bagaimana Mendaftar Syarikat di Cyprus?

Prosedur pendaftaran syarikat di Cyprus agak mudah dan ringkas untuk semua entiti perniagaan. Syarikat-syarikat yang berdaftar di Cyprus tertakluk kepada Undang-Undang Syarikat (yang dimodelkan pada Akta Syarikat Inggeris pada tahun 1948).

 

1. Tentukan jenis-jenis perniagaan

Setakat ini, Cyprus menawarkan pelbagai jenis syarikat yang menyediakan banyak peluang kepada pelabur.

 • Syarikat Swasta Terhad oleh Saham – Mana-mana orang layak mendaftar syarikat persendirian kerana ia membenarkan pemegang saham tunggal.
 • Starikat Swasta Terkecuali – Terdiri perbadanan dan syarikat lain, syarikat jenis ini dikecualikan daripada memfailkan penyata cukai dan tidak tertakluk kepada sekatan berkanun mengenai pinjaman kepada pengarah.
 • Syarikat Terhad oleh Jaminan – Ia biasanya sebuah syarikat amal atau bukan keuntungan.
 • Cawangan Syarikat Luar Negara – Cyprus membenarkan mana-mana syarikat asing membuka cawangan di pulau itu.
 • Syarikat Awam – Pemohon mesti memenuhi syarat untuk membuka syarikat awam: Satu pasukan yang terdiri daripada tujuh pemegang saham dan sekurang-kurangnya dua pengarah dengan modal minimum 25, 630 euro.
 • Perkongsian Umum – Sekurang-kurangnya dua orang ahli individu (maksimum 20 orang ahli) dikehendaki dalam perkongsian umum.
 • Perkongsian Terhad – Manfaat perkongsian sebegini adalah bahawa perkongsian dan syarikat luar pesisir boleh bekerjasama kerana mereka mendapat keuntungan dari fleksibiliti cukai.
 • Pemilikan Tunggal – Dikawal oleh Undnag-Undang Nama-Nama Perkongsian dan Perniagaan, pemilik tunggal menjalankan perniagaan sendiri (dengan atau tanpa pekerja) dan pemilik tunggal akan mempunyai liabiliti tanpa had ke atas hutangnya.
 • Amanah – Tiga jenis amanah tersedia di Cyprus: amanah tempatan, amanah luar pesisir, amanah antarabangsa.

 

2. Namakan Perniagaan

 

3. Perbadankan Syarikat Sendiran Berhad oleh Saham (LTD)

 • Ini merupakan jenis syarikat yang paling biasa didaftarkan di Cyprus dan sekurang-kurangnya satu pemegang saham diperlukan.
 • Alamat pejabat berdaftar di Cyprus dan setiausaha syarikat tempatan adalah antara keperluan untuk pendaftaran syarikat.
 • Dokumen dan maklumat yang perlu difailkan dengan Pendaftar Syarikat:
 • Memorandum dan Artikel Persatuan.
  • Penyata bahawa liabiliti ahli adalah terhad oleh saham atau jaminan, jika berkenaan.
  • Jumlah modal saham dan butiran saham yang dibenarkan untuk dikeluarkan, dan
  • Pihak pelanggan yang menandatangani memorandum berserta jumlah saham yang mereka langgan.

 
Keseluruhan proses pembentukan dan prosedur pendaftaran, termasuk membuka akaun bank perniagaan, mengambil masa dua hingga tiga hari.

Ramai yang melihat Cyprus sebagai tempat ideal untuk mengembangkan profil perniagaan global mereka serta memasuki pasaran EUyang berdekatan kerana lokasi strategiknya dan kadar cukai yang rendah. Jika anda mencari lebih banyak peluang perniagaan di rantau EU, Cyprus memberikan banyak tawaran.

Untuk maklumat terperinci dan bimbingan tentang cara memulakan pendaftaran syarikat di Cyprus, hubungi kami di 3E Accounting untuk bantuan lanjut.

Untuk sebutharga dan maklumat lanjut tentang langkah Mendaftar Syarikat di Cyprus, sila emel kepada kami di info@3ecpa.com.my dan kami akan menjawab dengan segera dalam tempoh 24 jam.