This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di China

Bagi pelabur atau pemilik perniagaan asing yang ingin mengembangkan perniagaan mereka di luar negara, atau hanya memulakan perniagaan baru di luar negara, meneroka pasaran baru dan tidak diketahui boleh menjadi cabaran yang menakutkan. Terutama di pasaran meluas seperti China.

Mendaftar sebuah syarikat di China boleh menjadi sukar jika anda tidak biasa dengan undang-undang dan keperluan pihak berkuasa negara. Dan lebih-lebih lagi jika anda cuba mengendalikan keseluruhan proses anda sendiri dari awal hingga akhir tanpa bantuan profesional. Ia boleh jadi cabaran besar.

Mengapa perniagaan dan pelabur memikirkan untuk mendaftarkan sebuah syarikat di China? Kerana saiz pasarannya. Ia besar! Ini bermaksud banyak peluang. Tetapi kelemahan pembukaan di pasaran saiz China adalah persaingan tinggi yang bakal dihadapi perniagaan anda.

 

Apa yang perlu anda ketahui mengenai mendaftar sebuah syarikat di China

Perkara yang baik di dalam menubuhkan sebuah perniagaan di pasaran seluas China adalah, anda memiliki beberapa pilihan. Contohnya, opsyen entiti perniagaan anda. Pilihan entiti perniagaan anda bagi mendaftarkan sebuah syarikat di China akan terdiri dari salah satu yang berikut:

 • uatu syarikat asing yang dimiliki sepenuhnya
 • Sebuah usaha sama kontrak
 • Sebuah usaha sama ekuiti
 • Pejabat perwakilan
 • Perwakilan tempatan oleh pihak ketiga

Sebelum meneroka untuk mendaftarkan perniagaan di China, anda perlu terlebih dahulu mentakrifkan skop perniagaan anda. Adalah penting bahawa ini dilakukan dengan betul, kerana Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Negara China sama ada melarang atau menyekat, atau menggalakkan atau membenarkan penubuhan perniagaan anda berdasarkan betapa jelasnya skop perniagaan anda ditakrifkan.

Sebelum mendaftarkan perniagaan di China, anda juga perlu memilih lokasi yang betul. Ingat, ia adalah pasaran besar. Sesetengah kawasan mempunyai dasar keutamaan tempatan untuk pelabur asing dari segi pajakan tanah atau perolehan, pengambilan kakitangan, pengurusan dan cukai tempatan hanya sebagai antara contoh. Sesetengah perniagaan juga sesuai di lokasi tertentu lebih daripada yang lain, jadi pilih dengan teliti berdasarkan jenis perniagaan anda.

Kerajaan juga memerlukan modal berdaftar minimum tertentu untuk dibayar bagi pelbagai jenis perniagaan. Struktur perniagaan anda akan menentukan jumlah modal yang perlu dibayar.

Adalah juga penting untuk memahami sepenuhnya apa tanggungjawab dan liabiliti majikan. Due diligence dan pemeriksaan kredit terhadap rakan usahasama perlu dilakukan sebelum sebarang jenis perniagaan boleh didaftarkan di China.

 

Bagaimana Mendaftar Perniagaan di China

Walaupun mendaftarkan perniagaan di China memerlukan banyak langkah lagi, satu gambaran asas tentang proses yang akan dilalui oleh setiap pelabur adalah seperti berikut:

 1. Ketahui mengenai keperluan sebelum merangka pelan perniagaan
 2. Pilih lokasi terbaik untuk jenis perniagaan yang anda jalankan
 3. Pilih opsyen entiti perniagaan
 4. Cari seorang perunding berkelayakan bagi membantu mendaftarkan perniagaan
 5. Sediakan semua dokumentasi dan borang permohonan yang diperlukan
 6. Tuliskan harta intelektual anda

Buka akaun bank perniagaan anda

Untuk sebutharga dan maklumat lanjut tentang langkah Mendaftar Syarikat di China, sila emel kepada kami di info@3ecpa.com.my dan kami akan menjawab dengan segera dalam tempoh 24 jam.