This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di Brazil

Mengapa Daftar Syarikat di Brazil?

Sebagai sebuah negara yang terbesar di Amerika Selatan, Brazil adalah satu-satunya negara berbahasa Portugis di benua yang menempatkan penduduk hampir 210 juta. Penduduk yang besar di Brazil dan kelebihan geografi telah meletakkan negara ini sebagai pemimpin ekonomi Amerika Selatan dan kuasa ekonomi serantau. Selain itu, Brazil telah mendapat tarikan sebagai salah satu destinasi pelaburan yang paling digemari kerana asas yang kukuh dan bersepadu di seluruh dunia perniagaan, sistem perbankan moden serta tenaga buruh yang semakin berkembang. Selain itu, inflasi yang lebih rendah ditambah pula dengan rejim mata wang yang kukuh dan harga komoditi yang tinggi telah menyumbang kepada ekonomi Brazil yang berkembang maju.

 

Bagaimana untuk Mendaftar Syarikat di Brazil

Sehingga kini, ekonomi Brazil membentangkan pertumbuhan yang mampan dan kuat. Walaupun ia boleh mengambil masa sehingga 40 hari untuk membuka perniagaan di Brazil, ramai orang melihat Brazil sebagai pasaran yang semakin meningkat dengan kepakaran teknologi dan perhubungan dinamik di luar negara.

Jika anda berfikir untuk mendaftar syarikat di Brazil, berikut  adalah apa yang anda perlu tahu.

 1. Tentukan jenis perniagaan: Sama seperti mana-mana bidang kuasa lain, Brazil menawarkan beberapa jenis entiti perniagaan bagi mereka yang ingin memulakan perniagaan di negara ini.
  • Syarikat Liabiliti Terhad (Limitada ou LTDA) – Sekurang-kurangnya dua pemegang Kuota (pemegang kuota mungkin individu atau entiti undang-undang) dan ia tidak perlu bagi pemegang Kuota untuk menjadi warganegara Brazil tetapi wakil undang-undang syarikat itu perlu merupakan warganegara Brazil. Jenis syarikat ini  tidak memerlukan keperluan modal minimum. Dalam kes yang mempunyai warga asing sebagai pegawai atau pengurus, dia (pegawai asing dilantik atau pengurus) mesti memegang visa tetap dan menetap di Brazil dan modal minimum akan ditetapkan oleh pihak berkuasa Brazil.
  • Koperasi (The Sociedade Anonima) – Jenis syarikat ini menawarkan pilihan yang kurang fleksibel tetapi lebih mahal. Ia ditadbir oleh undang-undang kecil dan diuruskan oleh lembaga pengurusan. Sekurang-kurangnya dua orang penduduk Brazil dan modal minimum bernilai 100 gaji minimum diperlukan untuk pemerbadanan.
 2. Nama perniagaan:Tentukan nama syarikat untuk perniagaan dan periksa statusnya dari laman sesawang Board of Trade (dikenali di Brazil sebagai Junta Comercial). Langkah seterusnya adalah untuk mendaftar nama syarikat yang dicadangkan itu dengan Lembaga Perdagangan negeri di mana proses ini serentak dengan pendaftaran syarikat itu sendiri. (Sila ambil perhatian bahawa nama syarikat itu mestilah sah untuk didaftarkan dengan Lembaga Perdagangan bersama-sama dengan dokumen yang diperlukan untuk menubuhkan syarikat yang sah di sisi undang-undang )
 3. Menyediakan dokumen untuk dimasukkan:
  • Artikel nama Persatuan
   • Syarikat aktiviti perniagaan yang dicadangkan dan
   • Alamat Sah syarikat dan tempoh perkongsian itu
   • Modal syarikat yang konsisten.
   • Bahagian atau kuota setiap rakan kongsi dalam syarikat (peratusan dalam perkongsian itu, penyertaan setiap rakan kongsi dalam keuntungan dan kerugian) nama, hak dan tanggungjawab pentadbir
   • Nama pentadbir Syarikat, hak-hak dan kewajipan
  • kelayakan lengkap setiap rakan kongsi (nama, alamat, dokumen peribadi disahkan seperti salinan diperakui ID dan CPF (Cadastro de Pessoas Físicas) pemegang atau pemegang saham)
  • Satu salinan Permohonan Standard
  • Satu salinan FCN ( Daftar Permohonan Nasional ) – model 1 dan 2
  • Pembayaran yuran melalui Documento de Arrecadação de Receitas Federais (DARF)
 4. Menggabungkan syarikat:
  • Pendaftaran di Lembaga Perdagangan Mulakan proses  pendaftaran dengan dokumen-dokumen yang dinyatakan di atas.  Nombor Pengenalan Nire, yang merupakan label atau cap, yang dibuat oleh Lembaga Perdagangan, akan dihantar kepada pemiliknya selepas syarikat itu berjaya didaftarkan. (The Nire mempunyai beberapa nombor yang ditetapkan dalam artikel pemerbadanan.
  • Pendaftaran di Receita Persekutuan Mendaftar syarikat itu sebagai pembayar cukai dengan nombor Nire dan mendapatkan CNPJ (Daftar Entiti Undang-Undang Nasional ).  Pendaftaran CNPJ kini boleh didapati untuk pendaftaran dalam talian di laman sesawang Receita Persekutuan.
  • Pendaftaran di perbandaran
   Pendaftaran di perbandaran diperlukan untuk mendapatkan lesen perniagaan. Mengikuti dokumen yang diperlukan untuk pendaftaran:

   • Borang municipal yang lengkap
   • Alamat syarikat yang diluluskan
   • Salinan CNPJ
   • Salinan Tataurusan Pertubuhan
  • Pendaftaran di Negeri Bagi syarikat-syarikat dalam sektor perdagangan, industri, perkhidmatan pengangkutan antara bandar dan antara negeri, perkhidmatan komunikasi dan tenaga, pendaftaran wilayah adalah wajib bagi pendaftaran syarikat.
 5. Selepas syarikat itu berjaya didaftarkan.
  • Mendaftar di Keselamatan Sosial Sebuah syarikat dibenarkan untuk beroperasi dengan aktiviti perniagaannya setelah lesen perniagaan itu dikeluarkan selepas selesai proses pendaftaran tersebut di atas.
  • Meminta kebenaran untuk mencetak invois dan mengesahkan buku cukai Syarikat yang baharu berdaftar boleh mula beroperasi secara sah apabila radas cukai adalah bersedia dan didaftarkan.
 6. Akhir sekali, Brazil adalah salah satu kuasa besar yang menyumbang kepada ekonomi yang berkembang pesat di Amerika Selatan dan ia menjadi salah satu destinasi pelaburan yang paling di pilih di rantau ini disebabkan oleh persekitaran perniagaan yang meriah dan peluang pelaburan . Jika anda berfikir untuk mengembangkan perniagaan anda ke luar negara, Brazil boleh menjadi salah satu negara yang berada di kedudukan tinggi dalam senarai anda.

Untuk permintaan sebut harga dan maklumat lanjut tentang Daftar Syarikat di Brazil, sila e-mel kami di info@3ecpa.com.my and kami akan segera membalas dalam masa 24 jam.