This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di Bhutan

Walaupun ia mungkin salah satu ekonomi yang lebih kecil di dunia, Bhutan mempunyai kadar pertumbuhan ekonomi dan KDNK yang masih berjaya mencapai kemajuan. Sebagai anggota Persatuan Asia Selatan bagi Koperasi Wilayah, atau SAARC, ia juga telah memberikan ekonomi Bhutan rangsangan yang diperlukan untuk memastikan ia bergerak ke hadapan dan semakin meningkat.

Bhutan juga mempunyai perjanjian perdagangan bebas dengan India yang membenarkan transit import dan eksport ke Bhutan melalui India. Tulang belakang ekonomi  negara kecil ini terletak pada sektor pertanian.

Bhutan telah diberi nilai “negara paling bahagia di Asia” menurut laporan pada minggu Perniagaan dan pada kedudukan 142 oleh Bank Dunia bagi kemudahan menjalankan perniagaan. Kedudukan  oleh Bank Dunia diberi kerana mendaftarkan sebuah syarikat di Bhutan  tidak semudah jika dibandingkan dengan negara-negara lain.

 

Bagaimana Mendaftar Syarikat di Bhutan

Untuk memulakan pendaftaran syarikat di Bhutan, bakal pelabur perlu melakukan apa yang hampir setiap negara memerlukan apabila menubuhkan perniagaan – menjalankan carian nama bagi syarikat itu dan mengemukakan permohonan untuk mengesahkan keunikan nama.

Pendaftaran nama syarikat itu adalah perkara pertama yang perlu untuk memulakan proses ini. Jika nama syarikat sudah wujud, anda tidak  dibenarkan untuk menggunakan nama syarikat yang sama dan anda perlu mendapatkan nama yang baharu sebelum anda boleh meneruskan proses pendaftaran.

Setelah nama syarikat itu  disahkan dengan kelulusan untuk proses seterusnya, maka langkah-langkah untuk mendaftar syarikat di Bhutan adalah seperti berikut:

  • Untuk mendapatkan Sijil Keselamatan Perlepasan atau SCC, dari Polis DiRaja Bhutan
  • Serah cadangan perniagaan ke Bahagian Jabatan Industri (IDD), Kementerian Hal Ehwal Ekonomi
  • Daftar di Pejabat Pendaftar
  • Dapatkan lesen perniagaan dari Pejabat Kementerian Hal Ehwal Ekonomi perdagangan dan Wilayah Industri
  • Membuat satu meterai rasmi syarikat kerana semua syarikat mesti mempunyai satu meterai dalam tempoh satu tahun penubuhan syarikat
  • Buka akaun bank untuk perniagaan. Akaun bank perlu semata-mata untuk tujuan perniagaan sahaja

 

Syarat-syarat Untuk Mendaftar Perniagaan di Bhutan

Untuk mendaftar perniagaan di Bhutan, bakal pelabur perlu memenuhi syarat-syarat tertentu yang perlu dipertimbangkan  untuk mendaftar perniagaan. Antara beberapa keperluan yang perlu dipenuhi ialah:

  • Warganegara Bhutan yang mendaftar perniagaan mesti sekurang-kurangnya berumur 18 tahun dan bersedia untuk mendaftar entiti sebagai syarikat di bawah Akta Syarikat Kerajaan Bhutan.
  • Pelabur asing yang mahu mendaftar perniagaan di Bhutan boleh mendaftar atau menggabungkan perusahaan jika modal pelaburan adalah dalam mata wang USD.
  • Pelabur asing mesti memperolehi permit kerja yang betul dan visa yang membolehkan mereka tinggal di Bhutan untuk tujuan perniagaan mereka.

Peraturan bekerja di luar negeri di Bhutan mungkin berbeza-beza bergantung kepada saiz perusahaan.

Untuk permintaan sebut harga dan maklumat lanjut tentang Daftar Syarikat di Bhutan, sila e-mel kami di info@3ecpa.com.my  dan kami akan segera membalas dalam masa 24 jam.