This page is also available in: enEnglish (English)

Daftar Syarikat di Australia

Sebuah negara yang dinamik  dan berkepelbagaian  , Australia sudah pun menjadi hab  beberapa syarikat antarabangsa yang ingin  mendapatkan peluang pasaran di sini . Dari syarikat-syarikat kecil kepada bersaiz sederhana dan besar,  sebuah negara yang besar seperti Australia menawarkan peluang untuk semua orang untuk memulakan usahasama yang  baharu.

Di nilai di tahap ke-7 oleh Bank Dunia bagi kemudahan menjalankan perniagaan, menubuhkan perniagaan dan mendaftarkan sebuah syarikat di Australia boleh dilakukan dalam tempoh seminggu.

 

Mengapa Mendaftar Syarikat di Australia?

Terdapat beberapa sebab mengapa pelabur akan memilih untuk mendaftar syarikat dan menubuhkan perniagaan di Australia. Lokasi negara kepada ekonomi Asia Pasifik lain  salah satu alasan yang menarik untuk berbuat demikian. Lokasi yang strategik boleh membuat perbezaan yang besar kepada kejayaan perniagaan anda.

Sebab-sebab lain termasuk negara mempunyai perniagaan yang kukuh dan asas pengguna dan sektor teknologi yang kuat . Australia juga amat prihatin tentang melindungi hak Intelek yang betul. Bahasa Inggeris yang merupakan bahasa yang universal, juga memudahkan pelabur antarabangsa untuk menubuhkan sebuah perniagaan asas di sini kerana kekurangan halangan bahasa.  Kejayaan ekonomi

Australia sejak beberapa deka yang lalu  adalah disebabkan oleh sistem pengurusan fiskal yang baik,  pertumbuhan penduduk yang kukuh dan termasuk juga sumber asli yang kaya terutamanya dalam bijih besi, arang batu, emas dan gas. Semua ini telah memberikan rangsangan ekonomi dan instrumen yang diperlukan untuk  semakin meningkatkan tahap ekonomi negara.

 

Mendaftarkan Sebuah Syarikat di Australia – Bagaimana Untuk Bermula

Bagi pelabur antarabangsa yang ingin mendaftar syarikat dan memulakan usaha baharu di Australia, ada beberapa perkara yang anda perlu tahu sebelum anda memulakan proses ini:

  • Mendapatkan visa yang betul. Semua visa boleh diperolehi daripada Jabatan Imigresen dan Perlindungan Sempadan. Pertama sekali anda perlu menilai jenis visa yang anda pohon antara pilihan yang ada. Pilih satu yang sesuai dengan apa yang anda mahu capai. Beberapa contoh visa termasuk Inovasi Perniagaan dan Visa Pelaburan dan Visa Kemahiran Perniagaan.
  • Memilih entiti perniagaan yang betul. Beberapa pilihan entiti perniagaan di Australia termasuk Syarikat Tanggungan Berhad (juga dikenali sebagai Proprietari Syarikat Swasta), Australia Trading Trust, Perkongsian Liabiliti terhad dan Syarikat Awam terhad. Menentukan kekuatan dan kelemahan setiap entiti, dan pilih satu yang sesuai dengan keperluan perniagaan anda.
  • Pembiayaan yang mencukupi. Sebelum mendaftar sebuah syarikat di Australia, pastikan anda mempunyai dana yang mencukupi dengan lebihan untuk menampung semua perbelanjaan yang anda perlukan semasa proses penubuhan perniagaan .
  • Memahami keperluan undang-undang. Setiap negara mempunyai undang-undang dan peraturan yang berbeza untuk membuat dan menjalankan perniagaan. Biasakan diri anda dengan  keperluan  di Australia sebelum memulakan perniagaan anda.

Untuk permintaan sebut harga dan maklumat lanjut tentang Daftar Syarikat di Australia, sila e-mel kami di info@3ecpa.com.my and kami akan segera membalas dalam masa 24 jam.