This page is also available in: enEnglish (English)

Panduan Untuk Menubuhkan Sebuah Syarikat Farmaseutikal di Malaysia

Dalam beberapa tahun yang lalu, industri farmaseutikal di Malaysia telah menyaksikan ledakan dengan lebih ramai pelabur, terutama di peringkat antarabangsa, yang telah menunjukkan minat  mendalam dalam perniagaan di negara ini. 

Untuk menubuhkan sebuah syarikat farmaseutikal di Malaysia, ia adalah penting untuk membiasakan diri dengan semua peraturan yang telah dilaksanakan oleh pelbagai agensi, dan untuk memperolehi permit perniagaan yang diperlukan adalah penting dan wajib sebelum perniagaan boleh beroperasi secara sah di negara ini. 

Di Malaysia, syarikat-syarikat farmaseutikal jatuh ke dalam kategori syarikat-syarikat terutamanya kecil dan sederhana, manakala syarikat-syarikat multinasional yang lebih besar seperti Pfizer, Schering Plough, Novartis dan pengimport lebih kepadan pengimpot berlesen.

 

Industri Farmaseutikal

Industri farmaseutikal di Malaysia dikawal selia oleh Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan, pihak berkuasa utama yang bertanggungjawab untuk mengawasi dan memastikan keberkesanan dan keselamatan dari semua produk yang dijual dan dihasilkan dalam pasaran tempatan Malaysia. 

Biro itu telah menjadi ahli (member-state) Skim Kerjasama Pemeriksaan Farmaseutikal (PICS) sejak 2012. Sejak menjadi ahli, Malaysia telah menyaksikan rangsangan pelaburan dalam bidang farmaseutikal, iaitu kerana PICs diwakili oleh pihak berkuasa farmaseutikal antarabangsa yang terkenal .

Semua syarikat-syarikat yang berdaftar di Malaysia dan syarikat-syarikat farmaseutikal mesti sama ada pengeluar produk perubatan, atau jika mereka tidak merupakan pengeluar, menjadi penjual produk. 

Pelabur yang ingin untuk menggabungkan dan menubuhkan sebuah syarikat farmaseutikal di Malaysia diperlukan untuk mendapatkan kelulusan bagi produk yang mereka berhasrat untuk menyediakan kepada pengguna di Malaysia. Kelulusan ini dikeluarkan oleh Pihak Berkuasa Kawalan Dadah, yang ditubuhkan sejak tahun 1986.

 

Apa yang jatuh Di bawah Kategori Produk farmaseutikal? 

Berdasarkan undang-undang Malaysia, produk farmaseutikal dibahagikan kepada 5 kategori:

 • Ubat Preskripsi
 • Perubatan Traditional
 • Makanan tambahan Kesihatan
 • Makanan tambahan herba
 • Ubat atas kaunter

 

Lesen Keluaran Produk Berdaftar

Semua ubat-ubatan yang dijual oleh syarikat-syarikat farmaseutikal di Malaysia mestilah berdaftar, dan Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan akan memproses permohonan ini dan mengeluarkan lesen-lesen yang berikut:

 • Lesen Pemborong
 • Lesen Pengimport
 • Lesen Pengeluar

Di bawah Peraturan 7 (1) Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984, produk yang dijual, yang dibekalkan, atau diimport perlu menjadi produk berdaftar. Akta 1984 mentakrifkan produk yang dikategorikan sebagai ubat dalam unit dos atau sebaliknya yang dimaksudkan untuk digunakan sepenuhnya atau sebahagian besarnya dengan memberikan kepada satu atau lebih manusia atau haiwan dengan tujuan perubatan.

Peraturan-peraturan yang bagaimanapun, tidak digunakan untuk produk berikut:

 • Bukan ubat-ubatan dan peranti k ontraseptif
 • Pembalut yang tidak mengandungi ubat, pembalut pembedahan, plaster dan tampalan gigi
 • Ejen Diagnostik dan kit ujian bertujuan untuk kegunaan makmal

Adakah anda berminat dalam menubuhkan sebuah syarikat di Malaysia? Hubungi pasukan 3E Accounting yang merupakan perunding pakar untuk membantu dan menawarkan pengetahuan dan kepakaran mereka dalam isu pendaftaran perniagaan di Malaysia. Layari laman web kami atau hubungi kami untuk maklumat lanjut.