This page is also available in: enEnglish (English)

Mendaftar Syarikat di Mauritius

Mauritius dipenuhi potensi bagi pelabur tegar yang mencari jalan memulakan pengkalan baru pendaftaran syarikat di negara itu. Persekitaran perniagaan Mauritius ditadbir melalui Akta Kemudahan Perniagaan, yang membentuk kerangka dan memberi panduan buat perniagaan memulakan operasi dan mematuhi garis panduan yang telah ditetapkan.

Para pelabur punyai opsyen memilih daripada syarikat awam, syarikat persendirian, syarikat swasta kecil mahupun syarikat pemilik tunggal untuk menubuh dan mendaftarkan perniagaan di Mauritius. Syarikat awam mungkin memiliki lebih daripada 25 pemegang saham manakala syarikat swasta tidak boleh memiliki lebih daripada 25 pemegang saham.

Kesemua aktiviti perniagaan yang ditubuh dan didaftarkan di Mauritius akan berdaftar dengan Pendaftar Syarikat. Salah satu kelebihan buat pelabur asing ialah syarikat berdaftar Mauritius boleh 100% dimiliki warga asing tanpa sebarang saham minima diperlukan bagi penubuhan syarikat.

Sebagai seorang pelabur, tentulah bijak untuk anda mengetahui bahawa setiap struktur perniagaan di Mauritius adalah berbeza dari segi terma kategori dan jenis syarikat yang anda hajati untuk diperbadankan. Langkah terbaik ialah dengan menilai setiap pilihan yang tersedia lalu memilih struktur paling sesuai dengan keperluan perniagaan anda.

 

Mendaftar Syarikat di Mauritius – Prosedurnya

Proses mendaftarkan syarikat di Mauritius boleh dipecahkan kepada langkah langkah berikut:

  • Mendaftar syarikat dengan Pendaftar Syarikat sama ada dalam talian atau di ibu pejabatnya. Apabila syarikat telah berjaya diperbadankan, Pendaftar Syarikat akan mengemas kini Pangkalan Data Pendaftaran Perniagaan dalam talian dengan butir-butir berdaftar syarikat.
  • Sebaik sahaja syarikat itu telah didaftarkan, syarikat akan menerima pemeriksaan oleh pihak berkuasa tempatan. Pendaftar Syarikat akan menyediakan agensi berkaitan dengan notis elektronik mengenai perniagaan berdaftar yang baru. Butiran itu juga termasuk apabila perniagaan dijangka memulakan operasi. Agensi-agensi yang termasuk dalam pemeriksaan ini adalah Jabatan Polis, Jabatan Kebakaran dan Keselamatan, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Alam Sekitar misalnya.
  • Setelah segala ini selesai, syarikat akan diminta untuk membayar yuran lesen, yang perlu dibayar dalam masa 15 hari dari waktu perniagaan memulakan operasi..
  • Langkah seterusnya akan memerlukan anda mendaftar dengan Pejabat Keselamatan Sosial, di mana pelabur dikehendaki mengemukakan borang permohonan Pendaftaran Jaminan Sosial yang lengkap. Borang tersebut perlu disertakan bersama dokumen yang termasuk pendaftaran majikan, sijil pemerbadanan, salinan kad pendaftaran perniagaan dan senarai pengarah syarikat.
  • Langkah terakhir dalam proses melibatkan pengeluaran meterai syarikat. Sijil Pemerbadanan syarikat dan surat yang meminta syarikat itu membuat meterai perlu diserahkan kepada pembuat meterai.

 

Untuk memohon sebut harga dan maklumat lanjut tentan Pendaftaran Syarikat di Mauritius, sila emel kami di info@3ecpa.com.my dan kami akan membalas dengan segera dalam tempoh 24 jam.