This page is also available in: enEnglish (English)

Mendaftar Syarikat di Colombia

Mengapa Mendaftar Syarikat di Columbia?

Colombia adalah sebuah negara yang terletak di Selatan Carolina bersempadan dengan Brazil, Ecuador, Panama, Peru, dan Venezuela. Terletak secara strategik di antara Amerika Utara dan Selatan, Colombia berada di kedudukan yang baik untuk menghubungkan pasaran Amerika Tengah, Selatan dan Amerika Utara. Colombia telah lama disenaraikan sebagai salah satu ekonomi yang paling pesat berkembang di Amerika Latin disebabkan oleh pertumbuhan ekonomi yang monumental berdasarkan sumbernya, persekitaran perniagaan yang cergas dan peluang pelaburan yang pelbagai.

Ramai yang melihat Colombia sebagai salah satu titik panas pelaburan di Amerika Latin di mana mereka dapat bertapak sebelum menjelajah ke pasaran berhampiran. Colombia memiliki infrastruktur canggih: sembilan pelabuhan dengan tujuh daripadanya di Pantai Caribbean dan dua di Pasifik dan juga 11 lapangan terbang yang membolehkan akses mudah ke pasaran antarabangsa. Di samping itu, Zon Perdagangan Bebas Colombia telah menjadi paling kompetitif di Amerika Latin dengan insentif menariknya seperti pengecualian cukai sebanyak 15% daripada tugas khusus. Memandangkan banyak kelebihan menjalankan perniagaan di ColOmbia, banyak pelabur asing memilih negara tersebut untuk mengembangkan syarikat mereka di luar negara..

 

Bagaimana Mendaftar Syarikat di Colombia?

Colombia sebenarnya merupakan tempat yang ideal untuk pelabur asing untuk menyiapkan syarikat luar negara mereka jika mereka masuk ke pasaran berhampiran Amerika Latin. Walau bagaimanapun, mendaftarkan syarikat di negara asing boleh menjadi tugas yang sukar tanpa bantuan profesional. Berikut adalah langkah-langkah berpandu untuk membantu anda memahami prosedur pendaftaran syarikat di Colombia.

 1. Tentukan jenis perniagaan:
  • Perbadanan Saham Mudah-SAS adalah percubaan oleh kerajaan Colombia untuk memudahkan pembentukan syarikat. Sebuah syarikat boleh diperbadankan dengan hanya satu pemegang saham dan ekuitinya adalah bebas daripada ekuiti pemegang saham. Dengan SAS, adalah tidak diperlukan untuk melaksanakan akta awam sebelum notari awam. Pembentukan syarikat boleh dicapai melalui “dokumen pembentukan” yang mesti mengandungi maklumat beriku:
  • Perkongsian Terhad (Sociedad en Comandita)- Rakan kongsi umum, pengurusan dalam perkongsian ini adalah bertanggungjawab secara bersama dan secara berasingan. Terdapat satu atau lebih rakan kongsi terhad (yang bertanggungjawab untuk sumbangan modal mereka sendiri) dalam perkongsian.
  • Syarikat Liabiliti Terhad (Ltda.) – Jenis perniagaan ini adalah salah satu jenis perniagaan pilihan di Colombia yang menyediakan banyak perlindungan kepada sebuah syarikat tanpa banyak keperluan undang-undang dan peraturan yang perlu diikuti. Sekurang-kurangnya dua rakan kongsi dan maksimum dua puluh lima rakan kongsi diperlukan untuk pendaftaran syarikat.
  • Perbadanan (S.A.)- Sekurang-kurangnya lima pemegang saham diperlukan untuk pendaftaran syarikat dan semua orang bertanggungjawab atas jumlah sumbangan mereka.
 2. Nama Perniagaan:Lakukan carian nama perniagaan yang dicadangkan dan tentukan mana yang lebih baik. Nama undang-undang (razón sosial) dan nama komersil atau tanda dagangan (marca) mungkin sama atau sebaliknya. Langkah seterusnya adalah untuk memeriksa ketersediaan nama melalui pangkalan data dalam talian Cámara de Comercio.
 3. Perbadankan Syarikat:
  • Daftar dengan Pendaftaran Perniagaan dan dapatkan ID pra-pembayar cukai (pra RUT) Pendaftaran dalam talian boleh didapati di portal: www.crearempresa.com.co di mana portal menyediakan akses kepada maklumat dan mempercepatkan proses memulakan perniagaan. Menurut Bank Dunia, kos yang dikenakan termasuk 0.7% cukai pendaftaran modal, COP 36,000 fi tetap, COP 4,800 untuk borang pendaftaran, COP 4,800 untuk perakuan kewujudan dan wakil undang-undang, COL 5,500 per buku (Libro de Actas de Asamblea dan Libro de Registro de Accionistas), COP 24,000 (COP 12,000 kos pendaftaran bagi setiap buku).
  • Buka akaun bank dengan “ID pra-pembayar cukai” (pra RUT) dan simpan modal nominalLangkah seterusnya ialah membuka akaun bank perniagaan dengan “ID pra-pembayar cukai” (pra RUT). Dokumen yang diperlukan termasuk borang, salinan ID wakil sah, dan surat yang menjelaskan siapa yang akan menguruskan akaun bank. Hantar sijil akaun bank bersama dengan salinan ID wakil undang-undang (ID pra cukai) di pejabat DIAN. NIT (nombor ID Cukai), yang penting untuk semua aspek pembayaran, akan diberikan kepada pemohon. (Sila ambil perhatian bahawa wakil undang-undang yang akan membuka akaun bank mestilah warganegara Colombia)
  • Daftar Syarikat dengan
   • Dana Pampasan Keluarga (Caja de Compensación Familiar)
   • Perkhidmatan Pembelajaran Kerajaan (Servicio Nacional de Aprendizaje, SENA)
   • Institut Keluarga Colombia (Instituto Colombiano de Bienestar Familiar, ICBF)
   • Pentadbir Risiko Profesional (ARL) – Setiap syarikat mesti bersekutu secara sendiri dan bersama pekerjanya dengan Administrator of Risiko Profesional (ARL). Di Colombia, ARL awam adalah Instituto de Seguros Sociales (ISS) dan terdapat ARL swasta juga di mana institusi ini meliputi kecederaan tempat kerja dan penyakit melibatkan pekerjaan.
  • Sekiranya syarikat menggaji pekerja, langkah-langkah berikut diperlukan:
   • Pendaftaran pelan kesihatan untuk pekerja.
   • Pendaftaran majikan dan pekerja untuk pencen.
   • Pendaftaran pekerja dengan dana pemecatan.

Pada nota akhir, menjalankan perniagaan di Colombia menjanjikan pertumbuhan perniagaan berikutan ekonomi yang berkembang pesat dan persekitaran perniagaan yang meriah di Colombia.

Untuk sebutharga dan maklumat lanjut tentang langkah Mendaftar Syarikat di Colombia, sila emel kepada kami di info@3ecpa.com.my dan kami akan menjawab dengan segera dalam tempoh 24 jam.