This page is also available in: enEnglish (English)

Mendaftar Syarikat di Argentina

 

Kenapa Mendaftar Syarikat di Argentina?

Terletak di benua Amerika Selatan, Argentina adalah sebuah negara yang terkenal dengan sumber yang banyak. Argentina kini merupakan ekonomi ke-25 terbesar di dunia dan yang kedua terbesar di Amerika Selatan dan sentiasa menjadi negara yang sangat menarik kepada bakal pelabur asing. Malah, kepelbagaian kelebihan telah meletakkan Argentina sebagai salah satu destinasi yang paling banyak pilihan untuk pelabur asing: iklim yang baik,tenaga nuruh yang berkelayakan dan mahir , sumber industri yang kaya dan industri pembuatan dengan  infrastruktur yang berteknologi.

Oleh itu, ramai yang melihat Argentina sebagai negara untuk mengembangkan portfolio perniagaan mereka. Walaupun kos pemerbadanan telah meningkat sejak 2014, Argentina kekal sebagai negara yang menarik bagi pelabur asing untuk menyediakan syarikat-syarikat mereka di luar negara.

 

Bagaimana Mendaftar Syarikat di Argentina?

 

 1. Tentukan jenis perniagaan:
  • Perbadanan (Sociedad Anónima SA) – Ini adalah sejenis entiti perniagaan yang memerlukan sekurang-kurangnya dua pemegang saham dan pelaburan minimum sebanyak ARS $ 12,000 untuk pendaftaran. Sesiapa sahaja boleh mendaftar jenis syarikat di Argentina tanpa mengira samada memiliki kewarganegaraan atau negara kediaman. Setiap pemegang saham mesti memiliki sekurang-kurangnya 5% kepada 10% daripada saham-saham syarikat dan ia perlu diperiksa oleh Entiti Undang-undang (IGJ) untuk membuktikan kesahihan perbadanan itu.
  • Perkongsian Terhad (The Sociedad de Responsabilidad Limitada) – jenis syarikat mesti mempunyai sekurang-kurangnya dua rakan kongsi (sehingga lima puluh orang ahli) dengan modal minimum sebanyak ARS $ 10,000 [untuk dibahagikan kepada saham di mana rakan-rakan kongsi mempunyai keutamaan dalam pembelian] untuk pendaftaran.
  • Cawangan Syarikat Asing – Mewujudkan cawangan di Argentina adalah satu lagi pilihan bagi syarikat asing untuk meneroka ke negara ini. Bukti kewujudan pejabat di luar negara adalah wajib untuk pendaftaran. Selain daripada itu, cawangan perlu membuktikan sama ada salah satu syarat yang berikut dikemukakan untuk pendaftaran:
   • Seorang wakil tetap di luar Argentina.
   • Jangan mempunyai apa-apa aset pihak ketiga sebagai aset semasa.
   • Syer sendiri dalam perkongsian lain tidak tertakluk kepada perdagangan awam.
   • Aktiviti perniagaan yang dicadangkan adalah selaras dengan tujuan perkongsian.
 2. Nama perniagaan:
  Tentukan nama korporat untuk perniagaan yang baharu dan ia perlu ditempah untuk menubuhkan syarikat baru. Di Argentina, nama korporat baharu disahkan oleh Perbadanan Pejabat (Inspección General de Justicia) (IGJ).
 3. Tandatangan Pengesahan rakan kongsi oleh notari awam:
  Tandatangan rakan-rakan kongsi pengasas perlu disahkan oleh notari awam di mana proses yang biasanya hanya mengambil masa satu hari untuk disiapkan.
 4. Deposit modal permulaan dan mendapatkan bukti pembayaran:
  Sekurang-kurangnya 25% daripada modal yang dilanggan mesti disimpan di Banco de la Nación Argentina dan mendapatkan bukti pembayaran untuk tujuan pemerbadanan. Jumlah yang didepositkan boleh dikeluarkan sebaik sahaja undang-undang kecil syarikat didaftar oleh Pejabat Perbadanan.
 5. Terbitkan notis syarikat baharu dalam suratkhabar rasmi
  Ia biasanya mengambil masa 1-3 hari untuk melengkapkan prosedur tersebut. Terdapat tiga jenis perkhidmatan penerbitan di Argentina: prosedur biasa, Prosedur Separa-pantas, dan Prosedur paling pantas.
 6. Membayar Yuran yang diperbadankan
  Yuran yang diperbadankan perlu dibayar ke Banco Nación dan dikemukakan kepada Pejabat Pendaftaran Awam Perdagangan.
 7. Daftar dengan Pejabat Daftar Awam Perdagangan Argentina di Buenos Aires
  Syarikat-syarikat yang terletak di bandar Buenos Aires perlu mendaftar undang-undang kecil dan dokumen lain yang berkaitan dengan kemasukan syarikat mereka. Prosedur ini melibatkan pemfailan

  • Bukti perizaban nama korporat (yang diluluskan oleh Pejabat Perbadanan),
  • Artikel Cadangan Persatuan dan Undang-Undang Kecil,
  • Terbit dalam akhbar rasmi,
  • Bukti pengurus dan sindiket (jika berkenaan) penerimaan kedudukan,
  • Bukti pembayaran deposit sumbangan wang tunai di Banco de la Nación Argentina,
  • Bukti pematuhan dengan pengurus rejim jaminan (pemfailan pengurus bon pelaksanaan)
 8. Beli buku khas daripada kedai buku komersial
 9. Kemukakan buku syarikat
  Notari awam perlu memohon borang dari Kolej Awam Notari dan mengemukakan permintaan rubrik buku-buku syarikat kepada Inspektor Awam Keadilan (IGJ).
 10. Dapatkan Kod fiskal
 11. Cukai dan Pendaftaran Keselamatan Sosial
  Nombor pengenalan cukai (Código de Identificación Tributaria, CUIT) boleh diperolehi daripada Pejabat Cukai Negara (Administración Federal de Ingresos Públicos, AFIP).
 12. Daftar cukai perolehan di peringkat tempatan di AGIP di Buenos Aires
  Wakil undang-undang ini boleh mendapatkan kata laluan cukai syarikat yang dikeluarkan oleh Direcciones Generales de Rentas (DGR). Mereka boleh mendaftar syarikat sebelum cukai perolehan dalam talian melalui laman web DGR apabila mereka mendapatkan kata laluan cukai.
 13. Daftar dengan Sistema Unico De Seguridad Sosial (Süß)
 14. Pendaftaran lain Pekerjaan
  • Dapatkan insurans untuk pekerja syarikat
   Syarikat boleh membuat kontrak insurans bagi pekerja dengan syarikat risiko buruh (Aseguradora de Riesgos del Trabajo, ART) di mana premium akan dibayar pada setiap bulan.
  • Rubrikasi buku penggajian
   Langkah ini dilakukan oleh Agensi Tenaga Kerja.

Sebagai nota terakhir, ekonomi Argentina sememangnya diberkati dengan sumber-sumber yang kaya secara semulajadi, tenaga kerja yang berpendidikan tinggi dan suasana pelaburan yang bertenaga. Jika anda berfikir untuk menceburi pasaran Amerika Selatan, Argentina menawarkan peluang besar yang akan membantu anda untuk mengembangkan profil perniagaan anda secara global.

Untuk permintaan sebut harga dan maklumat lanjut tentang Daftar Syarikat di Argentina, sila e-mel kami di a title=”Email Us Today” href=”mailto:info@3ecpa.com.my”>info@3ecpa.com.my and kami akan segera membalas dalam masa 24 jam.